Гетьман Іван Мазепа та його жінки: мама, дружина, останнє кохання

Вся Європа знає не реального Івана Мазепу, а героя-коханця, стверджує докторка історичних наук Ольга Ковалевська. З нею говоримо про маму, дружину, останнє кохання гетьмана.

В студії Громадського радіо докторка історичних наук Ольга Ковалевська, обговорюємо приватне життя гетьмана Івана Мазепи, про яке не розповідають на уроках історії.

Василь Шандро: Яким був Іван Мазепа у звичайному, приватному житті? Чи не є дослідження особистого життя «порпанням у брудній білизні»?

Ольга Ковалевська: Я категорично не погоджуюсь з поняттям «порпання в брудній білизні», тому що насправді це не так. Дослідження приватного життя людей, які проживали 200-300 років тому, це контекст, який дозволяє зрозуміти, чому вони так чинили, чому саме так склалася їхня доля. Навіть з вибором моральним це було пов’язано. Ми настільки звикли говорити про героїв, недругів, людей, які будують собі кар’єру, перепрошую, але всі ми, і ті, хто проживали 200 років тому – люди.

Тетяна Трощинська: Якщо продовжити тему героїв, то чи був Іван Мазепа героєм-коханцем?
Ольга Ковалевська: Ні, я не люблю це слово. Але я буду його використовувати, тому що мені треба буде пояснити людям цей дуже відомий сюжет, і звідки він виріс, але насправді це не зовсім так. Звичайно, не можемо відкинути ту ідею, що будь-який молодий чоловік захоплювався жінками, тим більше такий як Мазепа, будучи при королівському дворі, маючи можливість спілкуватися з різними панянками, від королеви та інших. То, звичайно, він подобався, йому подобалися, тому цілком можливі були різні стосунки, які могли заходити далеко. Але оцей сюжет героя-коханця, поширений в художній літературі і мистецтві 19 століття в той час, коли з’являється Романтизм і в ньому новий герой. І от Мазепа в тому контексті, як його почали представляти в Європі, дійсно виглядав як герой-коханець. Вся Європа знає не реального Мазепу, як героя-коханця за тим сюжетом, який був поданий Джорджом Байроном, Віктором Гюго, Юліушем Словацьким.

Василь Шандро: Що нам відомо про приватне життя Мазепи — від походження до власне стосунків із жінками? Чи були в Мазепи діти, чи продовжився рід?

Ольга Ковалевська: Давайте так, я не буду зовсім розкривати всі карти, кому цікаво — можуть прийти на лекцію в суботу на 14:00 до Національного музею послухати.

Що ми знаємо? Те, що насправді дійсно в житті Мазепи траплялися жінки, багато хто з них залишив дуже глибокий слід в його життя. Наприклад, мама від самого початку і до кінця залишалася єдиною особою, яка була настільки його довіреною. Усі потаємні думки, кроки, як політичного характеру так і особистого, всі вони проходили через неї. У Мазепи був дуже тісний зв’язок з матір’ю. Навіть в той момент, коли вона стало ігуменею відомих монастирів Глухівського і Києво-Печерського, вона постійно залишалася з ним в контакті. Навіть в листах до московських своїх друзів він дуже часто писав про матір.

Листування Мазепи з матір’ю, і не тільки з нею, дуже довгий час зберігалося саме у неї, він не довіряв ні своєму палацу, ні оточенню, саме в неї це зберігалося дуже довгий час, перед смертю вона передала це через свою доньку, теж черницю, Мазепі, але що сталося далі з цим архівом, ми не знаємо. Він втрачений, принаймні зараз ніде не фіксується.


Портрет Івана Мазепи, 1991 р.
Лопата В.

Василь Шандро: Офіційних шлюбів було скільки?

Ольга Ковалевська:
Один. Все життя один, після того як він вже став вдівцем, він не одружувався, хоча контакти з іншими жінками були. Один контакт – це Ганна Дольська, його політичний партнер. Другий контакт – очевидно, останнє кохання, це Мотря. Знову-таки, через Пушкіна, через той сюжет, який він там розповів про розгульну людину, яка спокусила невинну дівчину.

В даному випадку я погоджуюся з Сергієм Павленком, який свого часу зводив інформацію з джерел: Мотрі було не 16, а 18-20 років. Мазепі в той момент було 60. Це дійсно, дуже велика різниця. Він до цієї дитини ставився як до своєї. Вона хрещениця, він її звик змалечку тримати на руках. Вона там є ледве чи не останньою його похресницею. Він її любив, просто в один прекрасний момент вона виросла і перетворилася на прекрасну жінку, і вона в ньому побачила не лише хрещеного батька, а особистість.

Очевидно, що ці стосунки, навіть якщо вони були, а за листами вони фіксуються, вони були чистими. На користь того, що вони були чистими є аргумент: Мазепа офіційно просив руки в матерів і батька. Він офіційно звертався до ієрархів православної церкви, дозволити такий шлюб, бо розумів, що будучи хрещеним батьком, він не може одружитися. І отримавши негативну відповідь, він повністю перериває ці стосунки. Навіть відомо свідоцтво про те, що вона тікає від знущань матері до його палацу, а Мазепа відправляє її назад, під контролем російських офіцерів, щоб взагалі не було до нього ніяких претензій. І каже їй: «Я можу тебе тут залишити, але я не втримаюсь. Я не хочу зла тобі і розголосу потім для себе. Маєш повернутися до батьків». І якщо вже не склалося, то не склалося.


Портрет Мотрі Кочубей
Користувач Alex K, Вікіпедія

Тетяна Трощинська: Як далі доля її склалася?

Ольга Ковалевська: Вона була потім одружена, саме Мазепа опікувався пошуком для неї нареченого. Це був Семен Чуйкевич, син Василя Чуйкевича, вони потім пішли за Мазепою в тому виборі, який він зробив у 1708 році. Що стосується самої Мотрі, подружнє життя було нещасливим, вона не відчувала кохання до цього чоловіка, просто виконала волю батьків і хрещеного. Але як тільки сталася можливість, вона отримала згоду чоловіка і пішла в черниці. Вона закінчила життя в монастирі.

Василь Шандро: Чи можна говорити, що якісь приватні життєві події вплинули на політику Мазепи?

Ольга Ковалевська: Саме ось цей його психологічний стан через розрив з Мотрею міг відбитися на тому, як далі вибудовувалися події. Він коли зрозумів, що не може вже бути спокійного тихого сімейного життя, то сконцентрувався на політиці. Він намагався максимально убезпечити Україну від війни, щоб Карл не повернув в Україну. Якщо вибирати між молотом і ковадлом, між Швецією і Московією, він вирішив взяти сторону Швеції. Він до останнього все зберігав у собі, єдиною довіреною особою був Пилип Орлик, який знав, про що йдеться, То звичайно, саме в останній момент народ дізнався цю інформацію, але, на жаль, вони не встигли зреагувати, чому все так сталося і що далі з цим робити. Плюс на випередження зіграв сам Петро I. Він як стратег і політик дуже чітко спрацював. Це і відповідна пропаганда, і швидкість дій… Тому населення не зреагувало так, як мало би зреагувати. Воно не пішло за своїм гетьманом.

Василь Шандро: Чи долучився Петро І до затирання пам’яті і про матір Мазепи?

Ольга Ковалевська: Отой сам факт, що Києво-Печерський жіночий монастир був знищений, а на його місці був побудований Арсенал. Так, черниць перенесли на Поділ, і сьогодні ми маємо прекрасний Фролівський монастир.

Василь Шандро: Це в приміщенні, де зараз Мистецький арсенал, там був монастир, яким опікувалася мати Мазепи.

Ольга Ковалевська: Так. Вона ж за тими джерелами ,які ми маємо, була похована в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври, до якої і Мазепа, і його матір робили дуже великі вклади. Але потім в 1941 році постраждали поховання, в тому числі завдяки цьому на сьогоднішній день ми не можемо відтворити могилу матері Мазепи. Вона, там, очевидно, була.

Джерело: hromadskeradio.org

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини