Де зупинитися та що подивитися дорогою із Києва у Львів

Подорож з Києва до Львова – це чудова можливість познайомитися з українською історією та культурою ближче. В яких місцях слід зробити зупинки, ми підкажемо в матеріалі.

12 місць, які потрібно подивитись по дорозі із Києва до Львова

1. Етнографічний комплекс «Українське село»

У селі Бузова (Київська область) знаходиться етнографічний комплекс «Українське село». У цьому колоритному куточку української культури можна замовити екскурсію, відвідати музей або народознавчу зустріч. В рамках екскурсії гостям розкажуть історію заснування комплексу та архітектурні особливості. В музеї на території лісового парку компактно розташовані, привезені з усіх куточків України автентичні будинки.

Близько них знаходяться господарські будівлі. У майстернях народних ремесел буде можливість відвідати ковальню, гончарню, олійницю. У вихідні дні в майстернях працюють професійні ремісники, які відтворюють для гостей процес роботи. У музеї часто проводять тематичні майстер-класи. Своїми руками можна створити янголятка з тканини, поліпити з глини, до Великодніх свят розписати «писанку», створити картину з круп, «ляльку-мотанку». Креативними виявляться майстер-класи з Петриківського розпису, прикраси з кераміки і свічоваріння.

Гідним уваги виявиться міні-зоопарк, на території якого живуть: козулі, осли, вівці, павичі, фазани лебеді та качки. Плюс до всього на території комплексу розташований православний дерев’яний храм в стилі українського бароко з дивовижним іконостасом, а в невеликій сувенірній крамниці можна буде купити народні вироби.

В «Українському селі» проводять, корпоративи,, весілля, хрестини, квести для дорослих і дітей.

2. Коростишів


Фото Такое фото

Наступну зупинку слід зробити в Житомирській області, в одному з найдавніших українських міст Коростишеві.

Перші поселення в цьому районі були вже в шостому столітті. Легенда свідчить, що місто було центром стародавнього племені мінчан. Коростишів вважається одним з найвідоміших в Україні центрів видобутку граніту та обробної промисловості. В кінці вісімнадцятого століття в місті були побудовані школа, лікарня і костел Різдва Пресвятої Діви Марії. Зведення костелу відбувалося за підтримки графа А. Олізара.

Храм спочатку був дерев’яний, а з роками на його місці побудували кам’яний будинок в стилі бароко. Акуратні різьблені інтер’єри створені польськими майстрами. Вівтар доповнений картиною польського художника «Ісус на хресті». У каплиці збоку від храму розташований родинний склеп Олізара.

На особливу увагу в Коростишеві заслуговує палацо-парковий комплекс графа Олізара, який був заснований в дев’ятнадцятому столітті. У садибі зберігалася багата колекція картин і величезна бібліотека. До наших днів зберігся прибудований збоку службовий будинок і ряд колон.

Найживописнішим і воістину прекрасним місцем в Коростишеві можна назвати штучне озеро. Воно утворилося на місці затопленого гранітного кар’єру. Вода озера незвичайного світло-бірюзового кольору. Береги водойми досягають десяти метрів. Вертикальні стіни кар’єра заманюють альпіністів зі всієї України. Близько озера ростуть сосни і берези.

3. «Центр порятунку ведмедів« Надія »

Якщо їхати по трасі Київ в Житомирську область через село Калинівка, то слід відвідати «Центр порятунку ведмедів« Надія ».

Це місце стало домівкою для п’яти ведмедів, які були закатовані мало не до смерті в цирках і зоопарках. Працівники притулку проводять гостям екскурсії, і розповідають історії його жителів. Поїздка в центр «Надія» обіцяє бути більш ніж вражаючою.

Вхід на територію притулку безкоштовний.

4. Каньйон Дениші


Фото photoblog.org.ua

Якщо Ви хочете насолодитися тишею і приголомшливими пейзажами, то найкращим місцем для цього стане каньйон Дениші (Житомирська область), але для цього доведеться трохи з’їхати з траси Київ-Львів буквально на пару десятків км.

Серед густих крон дерев біля берегів річки Тетерів, заховані скелясті береги кар’єра. Висота їх досягає двадцяти п’яти метрів. Тут чисте повітря і є можливість облаштувати намет. Це місце користуються популярністю серед скелелазів.

5. Новоград-Волинський


Фото skyscrapercity.com

Продовжити подорож найкраще через місто Новоград-Волинський. Там знаходяться вцілілі фрагменти фортечних стін і фортифікаційна споруда оборонна вежа фортеці Звягель. Зводити палац почали за наказом князя Острозького в шістнадцятому столітті.

Незабаром біля замку збудували храм. Сьогодні на його місці знаходиться Палац культури імені Лесі Українки. Під час Визвольної війни українського народу маєток було зруйновано. До наших днів частково збереглися стіни і фундамент. Розглянути їх краще за все з боку річки.

6. Корець

У Рівненській області зупинки найкраще робити в місті Корець і в місті Дубно. Перша згадка про Корці було в Київському літописі в 1150 році. У місті є десять храмів, найвідомішим вважається Свято-Троїцький жіночий монастир, заснований в 1620 році. Шедевром архітектури є костел Святого Антонія.

Особливе значення для міста має середньовічний Замок князів Корецьких-Острозьких. Спочатку це був дерев’яний замок, укріплений високими стінами і оточений глибокими ровами. У XVIII столітті його перебудували.

До наших днів збереглися кам’яні стіни і арочний міст, частково збереглися підземелля. Ближче познайомитися з містом можна в Корецькому історичному музеї. У ньому діє п’ять секцій, серед яких етнографічний та історичний зал, виставковий зал і зал присвяченій радянській війні.

7. Дубно

У місті Дубно щорічно проходить безліч фестивалів. Взимку фестиваль Різдвяних пісень, навесні фестиваль національних культур різних народів, влітку свято танців та рок-фестиваль.

Статус міського архітектурного пам’ятника носить Дубенський замок, зведений в стилі пізнього ренесансу. Протягом свого існування садиба неодноразово зміцнювалася і реставрувалася. Були добудовані сторожові вежі і бастіони, якийсь час біля садиби існувала церква. Із замку тягнулися широкі кам’яні підземні ходи. Вони служили притулком для місцевих жителів під час облоги замку. На території замку діє музей.

Об’єктом оборонної архітектури міста вважаються Луцькі ворота. Аналізуючи зміни в плануванні будинку, прийнято вважати, що архітектором воріт був Домінік Мерліні, який також реставрував Дубенський замок. Згідно з однією з легенд, в стінах Луцьких воріт в XVIII столітті збиралася масонська ложа.

8. Тараканівський форт


Takoe Foto

Ідеальним місцем, куди заїхати дорогою з Києва до Львова стане і Тараканівський форт.

Це дивовижна оборонна споруда, за формою нагадує ромб. Зведений форд з каменю і бетону. Із зовнішнього боку форт укріпленими потужними стінами і оточений глибоким ровом із земляними валами. У центрі замкнутого зміцнення розташована казарма, з якої йдуть підземні ходи. Форт мав відмінний гарнізон і був оснащений гарматами великого калібру.

Форт випробовувала Перша світова війна, Брусилівський прорив і Радянсько-польська війна. У 2013 році тут проходили зйомки фільму «Поводир». Сьогодні Дубенський форт знаходиться в руїнах.

9. Броди


Фото pizzatravel.com.ua

У Львівській області в місті Броди в стилі пізнього ренесансу, в рамках схеми ідеального міста, був зведений Бродівський замок.

Сьогодні він має статус пам’ятки архітектури державного значення. Завдяки своєму розташуванню в тихому і маловідомому місці на околиці львівських земель, в стінах замку можна було знайти притулок під час набігу ворогів.

Архітектором Бродівського замку був француз Гійом Леввасер де Боплан. За його проектом замок являв собою фортецю, яка складалася з п’яти Бастін і валів. Потрапити в замок можна було через підйомний міст. Замок відвідували великі польські та австрійські монахи, наприклад, Владислав IV, Йозеф II і ін. Замок був під облогою козацьких військ Богдана Хмельницького.

Після Першої світової війни власниця замку облаштувала в його стінах приватний музей, в якому зберігалася колекція картин і антикварні меблі. Після Другої світової війни до 1990-х років замок був військовим об’єктом. З 2007 року влада почала реставрацію пам’ятника.

10. Підгорецький замок


Фото instagram.com/chirikalove

Подорожуючи по Львівській області можна заглянути в село Підгірці. Перебуваючи в Підгірцях, яке є оптимальним місце для прогулянки, виявиться Французький регулярний парк або чудовий колишній італійський парк на терасах.

Території парків прикрашені мармуровими скульптурами і фонтанами. У селі полонить ваш погляд пишна архітектура і скульптури Римсько-католицького костелу Воздвиження і Святого Йосифа. Фасад храму прикрашає портик з колон коринфського ордена. Від костелу тягнеться довга липова алея.

Зачарує Підгорецький замок, зведений за наказом коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Замок поєднує риси ренесансного палацу з класичними бастіонними укріпленнями. За формою замок квадратний. З трьох боків його оточують оборонні укріплення і глибокий рів. Сьогодні Підгорецький замок переданий греко-католикам і знаходиться на реставрації.

11. Замок в Олесько

Проїжджаючи через село Олесько, Львівської області потрібно побачити історичний і архітектурний пам’ятник Олеський замок. Вперше він згадується в 1390 році. Вже у 1441 році замок служив оборонним пунктом від татар.

У XVII столітті після Визвольної війни Олеський замок був частково зруйнований, але незабаром відбудований і перетворений в королівську резиденцію. Протягом століть замок служив в якості військового госпіталю, сільськогосподарської школи, училища. В кінці 60-х років минулого століття замок був відданий Львівській галереї, через кілька років тут був відкритий музей.

Ще один архітектурний пам’ятник пізнього бароко і рококо це Колишній монастир капуцинів, сьогодні фонд Львівської картинної галереї. Будівля має строгий фасад з простою обробкою і пілястрами. На подвір’ї колишнього костелу знаходяться п’ять каплиць і кілька статуй католицьких святих.

12. Місто Буськ

Фото ssl.panoramio.com/photo/53247462

Цікавим і незвичайним виявиться зупинка по дорозі з Києва до Львова в місті Буськ.

Перша документальна згадка про місто було в 1097 в «Повісті временних літ». З появою міста пов’язана одна цікава легенда. Одного разу, Володимирський князь вирушив оглядати межі своїх земель. Від тривалої подорожі князь стомився, а підходящого для відпочинку місця не було.

Тоді, слуга побачив кружляючих в небі лелек і порадив князь зупинитися там, де сяде птах. Лелека привів їх до дому каплиці монахів. Благополучне розташування каплиці і поради ченців подали князю ідею, побудувати тут двір для себе і своїх бояр. Так і виникло місто.

До державного реєстру культурної спадщини потрапив Буський храм народної архітектури галицької школи – Церква Святої Параскеви. Пам’яткою садово-паркового мистецтва вважається міський парк імені Івана Франка. Прогулюючись довгими алеями парку, можна спуститися до Бугу. На території парку знаходиться палац графа Бадені. Двоповерхова будівля має два бічні крила. Прикрашає палац портик з колонами. Додає гармонії балкон з невисоким огородженням. На даний момент будівля у занедбаному стані і є власністю МВС.

Джерело: ukraine-is.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини