Кожен українець має право на безкоштовні 2,28 га землі: інструкція крок за кроком

Кожен повнолітній громадянин України має право безкоштовно приватизувати пам’ять ділянок землі під різні цілі: будівництво будинку, гараж, садівництво, особисте селянське господарство та для будівництва дачного будинку.

За словами експертів, держава не буде довго роздавати землю.

Як отримати ділянку, яка належить за законом і чому українці не поспішають приватизувати землю? Скільки землі можуть отримати українці?

З досягненням 18-ти років кожен громадянин України може безкоштовно отримати п’ять ділянок землі. В цілому можна безкоштовно приватизувати 2,28 га.

Відповідно до статті 121 Земельного кодексу України, держава може передати громадянину не більше двох гектарів для ведення особистого селянського господарства, для ведення садівництва – не більше 0,12 га. На будівництво житлового будинку в місті і селах виділяють різні площі землі, в селі можна отримати не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, а в місті – 0,1 га. Для дачного будівництва в законі передбачено не більше 0,1 га і для гаража – не більше 0,01 га. Безкоштовно приватизувати можна кожен із видів ділянок тільки один раз, незалежно від того, чи є земля у членів сім’ї.

Куди звертатися

Отримати ділянку землі можна в будь-якому регіоні країни і це не залежить від місця проживання. Для її приватизації необхідно знайти вільну ділянку. В залежності від того, де вона знаходиться – у межах міста, села чи району, в ті органи самоврядування і потрібно звертатися. Якщо земельна ділянка за межами населеного пункту, потрібно йти в територіальне відділення Держгеокадастра – зазвичай це землі для ведення садівництва або особистого сільського господарства. Сама земля нічого не коштуватиме українцю, але оформлення документів вимагатиме витрат.

«Землю отримати можливо, але на це потрібно виділити певну суму. В принципі, можна приватизувати земельну ділянку за 3-5 тисяч гривень. І це не хабар, а витрати на землевпорядника, який повинен розробити технічну документацію», – зазначає юрист із земельних питань Кирило Левтеров.

Процес приватизації землі – не простий з-за бюрократизації. Перш ніж отримати Свідоцтво про право власності на ділянку доведеться побігати по кабінетах чиновників.

«Приблизно весь процес може зайняти від шести місяців до двох років. Хоча насправді, цей процес повинен займати менше, наприклад, для учасників бойових дій на Донбасі найкоротший термін – 45 днів. Все дуже залежить від швидкості бігу за чиновниками», – додає юрист.

Але перед зверненням необхідно конкретно знати, де знаходиться земля і чи вона вільна. Найпростіше знайти ділянку в селі, ніж у місті.

«У селах значно простіше отримати землю, ніж у місті. Все дуже залежить від ліквідності землі – чим менш ліквідна земля, тим простіше її отримати», – радить юрист із земельних питань Кирило Левтеров.

Перевірити, чи вільна земля можна: на сайті «Публічна кадастрова карта України», надіслати офіційний запит про надання публічної інформації в місцеві органи влади або Держгеокадастр.

Процедура отримання землі

Знаючи, що ділянка вільна і її можна приватизувати, потрібно подати заяву в орган місцевого самоврядування. У заяві повинні бути вказані приблизний розмір земельної ділянки, її цільове призначення. Також необхідно прикласти до заяви картку або графічний малюнок, де зазначено місце розташування землі. За законом повинні розглянути заяву протягом місяця.

Отримавши згоду сільради або мерії, можна починати розробку проекту по відведенню землі. Цим займається землевпорядна організація – за послуги доведеться заплатити від 2000 до 10000 грн. Сама розробка технічної документації землевпорядниками може зайняти по часу від півроку до року.

Далі з проектом відведення землі слід звернутися до територіального органу Держгеокадастра України із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. Зазвичай це робить землевпорядна організація, з якою укладається договір. Якщо всі документи в порядку і проект складено правильно, протягом двох тижнів кадастровий реєстратор видає витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера.

З цієї випискою і примірником проекту землеустрою необхідно повернутися до розпорядника землею – місцевої ради або адміністрації. Вони затвердять проект і зареєструють в Міністерстві юстиції право власності. Після цього рада чи адміністрація приймає рішення про передачу у власність землі із зазначенням площі та її розміщення.

Щоб отримати останній документ – Свідоцтво про право власності на земельну ділянку, потрібно звернутися із заявою про держреєстрацію в Укрдержреєстр або до реєстратора Держгеокадастра. Заява може розглядатися на протязі 14 днів.

Чому українці не йдуть за землею

За словами експертів, після прийняття Земельного кодексу, який гарантує право кожного громадянина на землю, першу хвилю бажаючих приватизувати ділянку зупинила бюрократія, яка в підсумку породила корупцію і міфи про те, що отримати землю законним шляхом неможливо. За словами юриста по земельному праву Кирила Левтерова, на практиці дев’ятьом із 10 не вдається пройти весь процес від початку і до кінця, і приватизувати землю.

«Система приватизації, яка сформувалася на початку 2000-х, передбачала, що в Україні є велика кількість землі. Як і будь-яка адміністративна процедура, де розпорядником є держава чи місцеві органи влади, вона швидко призвела до збільшення бюрократичних процедур. Бюрократія і складності збили першу хвилю бажаючих приватизувати. Ну і земля тоді нічого не коштувала. Потім земля поруч з містами стала набирати у вартості і бюрократичні процедури стали корумпованими, оскільки земля – обмежений ресурс, тим більше в місті», – зазначає юрист по земельному праву Кирило Левтеров.

За словами юриста, корумпованість і відбила в людей бажання приватизувати землю, поки нею розпоряджається обмежене коло чиновників. Єдина група, від якої чиновники бояться вимагати хабар, – учасники війни на сході України. Але і їх чиновники часто заплутують.

«Ветерани, які до мене телефонують, вони зневірилися отримати землю. А насправді вони зробили елементарні помилки з самого початку із-за того, що їх ніхто не проконсультував і місцеві органи влади якраз зацікавлені, щоб ніякої землі не видавати. Вони намагаються всіляко заважати і відмовляють навіть елементарно підказати порядок дій», – додає експерт.

Варто відзначити, що саме учасники бойових дій звернули увагу українців на те, що можна безкоштовно отримати землю.

«Після того, як вони почали масовий процес приватизації землі, підтяглися й інші українці. Починають розбиратися і пробувати приватизувати ділянки. Ще чотири роки тому, люди, навпаки, дивувалися, коли дізнавалися, що можна безкоштовно отримати землю», – розповідає юрист проекту «Правова консультація» Юрій Усманов.

Роздачу землі можуть припинити

За словами експертів, роздавати довго землю держава не буде. Рано чи пізно в Україні повинна пройти земельна реформа і земля стане повноцінним товаром. За словами Кирила Левтерова, після реформи зникнуть проблеми з корупцією.

«Не можна з одного боку безкоштовно роздавати землю, а з іншого розуміти, що вона може вільно обертатися. Якщо Україна вийде на такий рівень земельної реформи, можлива ситуація, при якій безкоштовне отримання землі може бути нарешті припинено. Хочеш землю, будь ласка, купуй, а далі продавай або користуйся і плати податок. Звичайно, розмови за скасування приватизації йдуть і, можливо, це нас чекає в найближчі роки. Але всі наші земельні питання можуть бути вирішені, коли земля стане товаром – це моє глибоке переконання. Як наслідок, не зовсім логічно буде існування приватизації», – говорить юрист.

Вже з наступного року роздавати землю можуть припинити, зазначає юрист правозахисної групи «Варта» Юрій Кравець. За його словами, вже навіть є законопроекти із змінами до земельного законодавства, яке скасовує виділення ділянок безкоштовно.

«У 2017 року, гадаю, будуть внесені зміни до статті 121 Земельного кодексу України, яка чітко регулює норми безоплатної приватизації. Є два проекти: один передбачає повну ліквідацію права на землю, а другий передбачає обмеження, тобто надання землі окремим пільговим категоріям. Ймовірність, що з 1 січня 2018 року така можливість зникне – дуже велика», – розповів Юрій Кравець.

Джерело: veterano.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини