“Дим сигарет з ментолом”: ці українські пісні росіяни привласнили собі

Росіяни крадуть все. Російські пропагандисти не тільки привласнюють собі українську історію, але також пісні. Багато пісень, які всі вважають російськими, були створені раніше в Україні.

Styler підібрав кілька пісень, які, доведено, мають українське коріння.

“Ось хтось з гірочки спустився”

“Ось хтось з гірочки спустився” “В саду осіннім айстри білі” – це український романс XIX століття. Він був популярний в Україні аж до 60-х років XX ст. Цей романс був опублікований в збірнику “Українські народні романси” з передмовою і примітками Леопольда Ященка.

Через кілька років композитор Борис Терентьєв, який хоч і народився в Києві, але більшу частину життя провів в Москві, представив широкій громадськості “свій” хіт “Ось хтось з гірочки спустився”.

“Поручик Голіцин”

“Поручик Голіцин”. Романс став популярний в СРСР на початку 1980-х. Україномовна пісня “Друже Ковалю” була популярна ще за довго до виконання шлягера про якийсь Голіцина. Україномовна пісня “Друже Ковалю” була популярна ще за довго до виконання шлягера про якийсь Голіцина.

“Любо, братці, любо”

Пісня “Любо, братці, любо” в оригіналі завжди звучала українською мовою, адже в армії Нестора Махна 98% бійців були етнічними українцями. І ця пісня була чимось на зразок махновського гімну, а зараз є фольклором для анархістів усього світу. Вже доведено, що “Любо, братці, любо” – знаменита повстанська пісня часів визвольних змагань 1917-1921 років.

При цьому за версією росіян, пісня виникла ще в 1783, коли донські козаки билися з ногайцями. Хоча ніяких доказів не наводиться.

“Ой мороз мороз”

Ця пісня, яка вважається російської народної, була популярна в Вінницькій області ще на початку 1900-х років.

“Дим сигарет з ментолом”

На одному з концертів Анатолій Бондаренко, соліст групи Ненсі, сам сказав, що пісню вони “запозичили з українських народних пісень”. Насправді ж, “Плаття твоє Із ситцю” (в різних варіаціях) у Львові на весіллях співали ще в 1970-ті роки.

https://youtu.be/We72TBJt_J8

Джерело: Знай.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини