У чому “Сіль”: які львівські ресторани увійшли до фіналу престижної кулінарної премії

2 грудня пройшов фінал національної ресторанної премії “Сіль”, де назвали найкращі заклади України 2017 року в 13 категоріях.

VG Львів розповідає, які ресторани Львова увійшли у фінал.

Світ Кави

Заклад серед фіналістів у номінації “Найкраща кав’ярня”. “Світ кави” має 16-річну історію, і починався з відкриття магазинчика з продажу кави. Коли заклад став збирати черги, власник Маркіян Бедрій зважився на відкриття кав’ярні.

Сьогодні – це триповерхова кав’ярня, розташована в будівлі за Латинським кафедральним собором (що неподалік від Площі Ринок). Тут пропонують близько 30 сортів арабіки, різноманітні кавові коктейлі. До кави пропонуються солодкі “лєґуміни” (“ласощі, смаколики” по-львівськи). У крамниці, що знаходиться поруч, можна придбати каву з собою та кавові аксесуари.

Тут також часто проводяться тематичні художні виставки.

Адреса: пл. Катедральна 7

Тел.: (032) 297-56- 75

Black Honey

Ще один львівський фіналіст у номінації “Найкраща кав’ярня”. Зазначимо, минулого року заклад також був серед фіналістів.

Black Honey – класичний зразок кав’ярні третьої хвилі. Його мета – познайомити гостей з кавою класу Specialty, завареною найпопулярнішими і актуальними методами. Зазначимо, тут пропонують найбільшу карту альтернативних методів приготування кави (кемекс, пуровер і аеропресс) в Україні, які найкраще розкривають смак кавових моносортів. Наприклад, за авторським рецептом розроблена кава, яка заварюється холодною водою протягом 8-12 годин, Cold Brew. Альтернативні кавові напої гості можуть приготувати самостійно. Крім кави можна замовити авторські напої – чай, смузі, какао, лимонади.

В закладі представлена власна випічка та різноманітні сніданки, а також солодощі від “Білки” та “SHOco”, асортимент яких регулярно змінюється.

Адреса: вул. Костюшка, 2

Тел.: (032) 255-51-25

Реберня “Під Арсеналом”

Ресторація – фіналіст у номінації “Найкращий м’ясний ресторан” – має монопродуктовий формат: ребра і до ребер. Їх маринують у спеціальному маринаді та готують на відкритій кухні на мангалі. М’ясо замовляють у фермерів з області.

Згідно з концепцією закладу, тут подають їжу без тарілок та приборів. Стіл накривають спеціальною паперовою скатертиною, де офіціанти малюють тарілки, свічки, квіти, словом, усе, що гості захочуть. Кожен гість отримує спеціальні “нагрудники”.

Окрім ребер тут можна спробувати паляниці власного виробництва, мариновану бринзу, мариновані овочі, овочі-гриль, печену картоплю і супи. Також можна замовити печену на вогні скумбрію або курча.

Заклад оформлений у стилі Середньовіччя, а відповідну атмосферу створює музика та унікальна колекція сокир.

На сьогодні “Реберня” настільки популярна, що доводиться стояти в черзі близько 40 хвилин. Але, увага, перед тим як зайняти чергу треба записатись у спеціальний список у адміністратора.

Адреса: Підвальна, 5

Тел.: (067) 373-41-51

Перша грильова ресторація м’яса та справедливості

Заклад для любителів хліба, точніше м’яса, та видовищ. Як ви, певно, здогадались також один з фіналістів у номінації “Найкращий м’ясний ресторан”.

За легендою, це нове місце роботи ката, який через прихід демократії, а отже, і скасування страт лишився без роботи. А оскільки він найліпше знається на м’ясі, знайшов нове ремесло. Нагадують катівню і деталі інтер’єру – клітки, ланцюги, сокири, різні пристосування для тортур.

Завітайте сюди о 21.00, коли відбувається “страта” “Ксені”. Цей перформанс варто побачити. Ті хто хоче відчути на собі всі “принади” Середньовіччя, можуть спуститись в клітці в яму для боржників.

У меню переважно м’ясні страви, вибір яких досить великий: від класичних стейків, до ковбаси власного виробництва діаметром 45 см.

Ресторан розташований в затишному дворику Бернардинського монастиря, що в 5 хвилинах ходьби від площі Ринок.

Тут також доведеться стояти в черзі, однак, рухається вона швидше, ніж в “Реберні”.

Адреса: вул. Валова, 20

Тел.: (050) 430-28-26

Mon Chef

Ще один львівський фіналіст номінації “Найкращий м’ясний ресторан”.

“Mon Chef” розташований на другому поверсі готелю “Асторія” у центрі Львова. Тут можна спробувати різні види м’яса: і телятину, і свинину, і птицю, але ставку роблять на стейки. Для приготування тут використовують піч Josper (хоспер) – унікальний іспанський виріб, конструкція якого передбачає дуже товстий чавунний матеріал, в середині якого розпечене вугілля.

Окрім стейків та інших страв з м’яса, тут пропонують страви італійської кухні, оригінальні салати, зокрема з хамоном та грушею, незвичний паштет і десерти. Особливо тут пишаються власноруч зробленим унікальним тортом “Асторія”.

Стриманий інтер’єр у темних тонах доповнюють великі панорамні вікна та високі стелі.

Адреса: вул. Городоцька, 15 (готель “Асторія”, 2 поверх)

Тел.: (050) 372-82-91

Churrasco Grill&Beer

Ще один львівський “Найкращий м’ясний ресторан” знаходиться за 2 хвилини ходьби від площі Ринок, на вулиці Галицькій.

Тут пропонують систему безперервної подачі м’яса щойно з гриля, яка прийшла до нас з Бразилії, де народилася і отримала назву родізіо.

За 269 грн тут пропонують Чураско сет – набір з закусок, пряного м’яса та ананаса-чилі, які приносять до вашого столу по черзі, щоб ви могли насолоджуватися усіма відтінками смаку. Крім того, за цю суму ви можете вибрати рибний сет, який доповнений овочами гриль.

Адреса: вул. Галицька, 13

Тел.: (067) 868-86-84

Bar Mushly

Заклад став фіналістом у номінації “Найкращий рибний ресторан”.

Це – демократичний ресторан європейської морської кухні з акцентом на молюсків у мушлях – устриць, вонголе, булотів, гребінців, мідій у поєднанні з відповідними напоями – винами, шампанським і просеко. Також в меню є креветки, лобстери та краби.

Бренд-шефом Bar Mushlya є відомий ресторатор Дмитро Борисов, який розробив та затвердив концепт закладу, над яким працювали два роки.

Щодня, з 7:30 ранку тут пропонують поснідати омлетом з устрицями та келихом шампанського за 49 гривень, млинцями з ікрою щуки чи скремблом з гребінцем. Також є свіжі устриці, морські равлики-булоти, морські гребенці запечені з кремовим чілі-соусом, мідії у вині чі з сирним соусом, креветки фрі з соусом коктейль, тартари з свіжої риби, перлотто з лобстером, чорні спагетті з креветками по 119 гривень. Або майже кілограмове плато морепродуктів за 549 гривень.

Адреса: Площа Ринок, 35

Тел.: (098) 985-88-98

Сім Поросят

Ресторан української кухні “Сім поросят”, розташований недалеко від центра Львова в будинку XVIII століття, став фіналістом у номінації “Найкращий ресторан української кухні”.

Це – місце в якому зібрана не лише кулінарна спадщина українського народу, а й культурна. Інтер’єр у народному стилі виконаний з великою увагою до деталей, максимально автентичний. Приміщення велике, багаторівневе, має багато залів різної місткості.

У меню закладу – наливки та страви української кухні, приготовані за старовинними рецептами, які передавались з покоління у покоління. Наприклад, запечене молочне порося, гаряча м’ясна страва “Українська традиційна”, “Мрія українця” (запечене порося з горіхами, чорносливом та овочами), страви з дичини, капустняк “Від Солохи”, вареники с м’ясом “Від Пацюка” тощо.

В інтер’єр ресторації-музею перенесені справжні стародавні українські хатинки XVI століття, що зібрані без жодного цвяху, оригінальні речі старовинного українського інтер’єру. Також тут зберігається унікальний український оберіг – велика лялька-мотанка XVIII ст., яку подарував відомий карпатський мольфар-цілитель.

Вечорами в закладі виступають традиційні музики, що грають на старовинних скрипочці та цимбалах і на акордеоні.

Адреса: вул. С. Бандери, 9

Телефон: (096) 117-75-55, (032) 297-55-58

Tante Sophie

Заклад з синіми дверима, фіналіст у номінації “Найкращий ресторан національної кухні” “Tante Sophie” (в пер. з фр. Тітонька Софія) – це затишне кафе у традиціях французського Провансу.

Наслідуючі кулінарні традиції Франції, тут пропонують равлики, запечені під різними соусами, та страви з них, і, звичайно ж, жаб’ячі ніжки. Щоранку в “Tante Sophie” випікають свіжий хліб та хрусткі круасани, які подають з шоколадним, карамельним або фруктовим соусом на вибір.

Щодня, окрім регулярного меню, тут діє меню дня, в якому щораз з’являються страви від шефа.

Адреса: Друкарська, 6А (на розі Друкарської і Лесі Українки)

Тел.: (098 095 8129

Правда. Театр пива

“Правда. Театр пива” став львівським фіналістом номінації “Найкращий пивний ресторан”.

Це – один з закладів львівської мережі концептуальних авторських ресторанів “!Фест”. Паб з власною пивоварнею знаходиться в самому серці Львова, на площі Ринок.

У триповерховій будівлі колишнього універмагу одночасно розміщуються пивоварня, склад готової продукції, магазин і пивний ресторан. Інтер’єр в стилі лофт, головним елементом якого є пивоварне обладнання. Також тут можна побачити усі процеси пивоваріння – від вкидання солоду, до дозрівання пива у пляшках.

Театр “Правда” позиціонує себе як пивоварня крафтового пива. За стандартами така пивоварня має бути малою, незалежною і традиційною (не менше 50% солоду в основі, а решта складників повинні лише покращувати та ускладнювати смак, а не полегшувати його). “Правда” експериментує зі смаками та інгредієнтами і одна в Україні варить пиво з шишками свіжого хмелю, цвітом бузини чи соняшником. Самих сортів пива є з два десятки, проте варять на раз лише кілька видів.

До пива пропонують спеціальне меню: гострий солод в карамелі, копчений ростбіф, яловичі Джерк, запечений кістковий мозок, кров’янка, свинина в пиві і ін.

Має пивний театр і свій оркестр. Щодня, окрім понеділка, з 19:00 до 22:00 гостей розважає кавер-гурт “Правда-orchestra”.

Адреса: площа Ринок, 32

Тел.: (050) 374-49-86

Цукерня

Фіналіст у номінації “Найкраща кондитерська”.

Кав’ярня відкрилась в 1999 році, і стала, свого роду, продовжувачем традиції львівських довоєнних “цукерень”.

Зараз у закладі є три зали зі столиками. У першому залі – вітрина, де можна вибрати і купити кондитерські вироби з собою. В інших залах – столики для відвідувачів. Інтер’єр домашній з віденськими стільцями з подушками та милими дрібничками на поличках. Також є літній майданчик.

Випічку в “Цукерні” готують з натуральних інгредієнтів за старовинними галицькими рецептами, так що торти, тістечка, штруделі, печиво, булочки та десерти – все смакує “як вдома у мами”. До солодкого пропонують широкий асортимент натуральної кави, звареної за оригінальними рецептами, чай, гарячий шоколад, соки тощо.

Адреса: вул. Староєврейська, 3

Тел.: (032) 235-69-49

Вероніка

Фіналіст у номінації “Найкраща кондитерська”.

Меню ресторану може запропонувати вам повний перелік страв, але ходять сюди в основному за солодощами.

Кондитерська має великий асортимент: хліб різних видів, сирні і ягідні торти (цілими і шматочками), печиво та тістечка. “Родзинка” закладу – шоколадні цукерки ручної роботи з 40 видами начинок з чорного та білого шоколаду, з різноманітними горіхами, з фруктів та ягід, з кавою.

Поруч зі знаменитими цукерками – пироги з фруктовим начинками, з маком, з рибою, з овочами, з грибами, кекси з цукатами, горіхами медом та шоколадом. І, звичайно, львівський сирник.

Адреса: пр. Шевченка, 21, вул. Любінська,168 (міжнародний термінал аеропорту Львів)

Тел.: (032) 298 60 28; (095) 094-51-33

SHOCo.

Ще один фіналіст у номінації “Найкраща кондитерська”.

“SHOco.” – це затишна кав’ярня, випічка та десерти якої вже відомі львів’янам. Тут пропонують: французькі макаруни, еклери, різноманітні десерти (сирник, медівник, пташине молоко, шу, пана-кота, чізкейк), тарти, свіже печиво та меренги, круасани та “равлики”, оригінальні торти (торт ренесанс, торт чорний ліс, торт бісквітний та київський).

Відмінність закладу – просторий сучасний інтер’єр. Тут багато вікон, а меблі зовсім не перевантажують простір. Він організований таким чином, що батьки можуть відпочити. Одна з двох зал обладнана для проведення майстер-класів для дітей від 3-х років, натомість в іншій дорослі можуть смакувати випічку й десерти або навіть обрати вино з алкогольної карти. А ще з 8:00 до 15:00 тут подають сніданки.

Адреса: вул. Академіка Андрія Сахарова, 42, вул. Сихівська, 20, вул. Леся Курбаса, 3

Тел.: (050) 430-75-75

Корки та Крихти

Фіналіст у номінації “Відкриття року”.

Заклад відкрився у лютому 2017. З назви стає зрозуміло, що основне тут – вино та випічка. Тут можна ситно поснідати, а ввечері відпочити з друзями за келихом вина.

У “Корках та крихтах” особливо пишаються власною пекарнею, яка за помірну ціну пропонує те, що добре смакує з вином. Тут є власна крамничка вин, випічки, конфітюрів, делікатесів. Винна карта не надто велика, але підібрана дбайливо.

Особливістю закладу є безлімітні сніданки з вином з 8 до 11 ранку за фіксованою ціною (дорослі – 120 грн., діти – 60 грн.). Кожен сніданок включає в себе один келих ігристого, червоного або білого вина на вибір, обов’язково чашечку кави або чаю, безалкогольні напої власного виробництва. Також працює система корк фрі – ви можете за невеличку плату прийти у заклад зі своїм вином.

Адреса: вул. Лесі Українки, 27

Тел.: (096) 764-64-63

Гармата (Citadel Inn Hotel)

Панорамний ресторан, розташований в пентхаусі готелю “Цитадель” – унікальній фортифікаційній споруді XIX століття, що збереглася до нашого часу практично без змін, став фіналістом у номінації “Найкращий ресторан при готелі”.

З вікон відкривається панорама Львова, а інтер’єр залу витриманий в стилі Австрійської Імперії ХІХ століття. Стіни прикрашені розписом на історичну тематику, люстри стилізовані під гарматні ядра, а підлога встелена вишуканими килимами ручної роботи із зображенням древньої карти Львова, виготовленим спеціально для ресторану “Гармата”. Інтерєр доповнений вишуканими італійськими меблями та сервіровкою столів ексклюзивним посудом. У закладі просторий основний зал, лобі-бар, винний льох і літня тераса.

Кухня – європейська. Акцент робиться на стравах, що готуються на мангалі. Для маленьких гостей є ігрова кімната та окреме дитяче меню. Гостям подають кальян, вечорами грають живу музику.

Адреса: вул. Грабовського, 11

Тел.: (032) 242-77-71

PANORAMA (PANORAMA Lviv Hotel)

Ресторан “Панорама”, розміщений в самому серці Львова на 7-му поверсі “PANORAMA Lviv Hotel” став фіналістом у номінації “Найкращий ресторан при готелі”.

У інтер`єрі переважає пастельна гама тонів в поєднанні з темним деревом, а великі вікна на терасі дозволяють навіть в холодну пору року насолоджуватися неповторними пейзажами центру міста.

Меню ресторану – це поєднання середземноморської та європейської кухні та страв, приготованих в іспанській печі “Josper”. Основа меню – легкі салати, освіжаючі супи, страви, приготовані на деревному вугіллі в іспанській печі “Josper”, а також вишукані страви з риби і м`яса, легкі десерти від шеф-кухаря.

Адреса: проспект Свободи, 45

Тел.: (032) 225-90-09

Delicateka

Заклад-фіналіст номінації “Найкраще міське кафе” розмістився у старовинній будівлі, на вулиці Друкарській.

Гастро-бар “Delicateka” пропонує гостям різні бургери й хот-доги в авторській інтерпретації. Булочки, конфітюри, соуси та котлети в фірмових стравах виключно власного виробництва. Кухня та бар розміщуються в одному приміщенні, тому гості можуть спостерігати процес приготування будь-якої страви. Також з фірмових страв виділяють рамен.

Усі страви подають на фірмових дерев’яних дошках у формі ножа-тесака. Постійні гості та люди, які зіграли важливу роль у роботі Delicatek’и, отримують іменні тесаки, які подають лише їм.

У ранковий час можна замовити комплексні сніданки. У кавовій карті присутні класичні кавові напої з кенійського зерна. У барі кілька сортів крафтового пива львівської броварні, є вина на розлив і домашні настоянки.

Окрім їжі, напоїв, кави та фірмових тесаків, у якості сувеніру з Delicatek’и ви можете захопити особливий костер-підставку. Це – результат співпраці бургерної з фондом “Таблеточки”. Усі кошти від їх продажу йдуть на благодійність.

Адреса: вул. Друкарська, 11

Тел.: (098) 572-63-11

Edem Resort Medical & Spa

Переможцем нової номінації “Найкращий заміський ресторан” став заклад комплексу “Edem Resort Medical & Spa” – “Edem”.

Готельний палацово-парковий комплекс з концепцією оздоровлення та відпочинку 14+ (тут приймають гостей від 14 років), розташований неподалік від Львова (23 км), на березі джерельного озера. До його складу входить готель класу “люкс” з 88 ексклюзивними номерами, чотирма вишуканими ресторанами та п’ятьма залами для конференцій та банкетів, а також центр відновлення здоров’я.

Загалом у комплексі є чотири ресторани: класичний “Edem”, “De Vine Lobby Bar”, де можна скуштувати ексклюзивні вина, “Panorama”, з якого відкривається вид на озеро та ліс, ресторан на озері “Terrace”, де готують страви гриль.

Премію “Сіль” отримав ресторан вишуканої кухні “Edem”, де панує атмосфера богемної класики. Настрій створюють інструментальна музика, класичний інтер’єр, кришталеві люстри, антикварні меблі, концертна сцена та цифровий рояль Yamaha. Меню від шеф-кухаря – страви української та європейської кухні. У закладі діє дрес-код: для чоловіків – піджак, жінок – сукня. Це ідеальне місце для романтичної вечері, святкування особливої дати або просто, щоб провести час удвох. Однак, ресторан “Edem” працює лише за попереднім замовленням. Тут проводять невеликі весільні банкети (вміщує до 45 людей).

Адреса: Львівська обл., Перемишлянський р-н., c.Стрілки

Тел.: (067) 314-65-12

Золота Форель

Заклад “Золота форель” (фіналіст у номінації “Найкращий заміський ресторан”) є частиною однойменного лікувально-розважального комплексу, який знаходиться в с.Коростів (Сколівський р-н, Львівська обл.). Комплекс відомий тим, що тут є чан з мінеральною водою з високим вмістом сірководню та форелеве господарство.

Ресторан – це дерев’яна двоповерхова будівля. На першому поверсі знаходяться два великі зали та кімната з баром. У першому залі можна побачити піч в бойківському стилі. Всі зали прикрашені картинами з тематикою рибної ловлі, декоративними люстрами і вазонами. На другому поверсі є більярдний зал, зал з довгим столом на 10 персон та дитяча кімната.

У меню ресторану – широкий вибір різних страв, серед яких страви з мангалу, фірмові страви з рибою, основні, перші і дитячі страви, салати, десерти, сніданки, фреші, напої, кава, холодні і гарячі закуски, страви з печі, страви з м’яса, гарніри, закуски для пива, чай, алкогольні напої та інше. Основною родзинкою ресторану є те, що ви можете поряд зловити форель, яку вам приготують тут, як фірмове блюдо.

Адреса: с.Коростів, Сколівський район, Львівська область, 662 км траси Київ – Чоп

Тел.: (067) 889-69-99

Криве Озеро

Ще один фіналіст номінації “Найкращий заміський ресторан” знаходиться неподалік від Львова, у Яворівському районі, в сосновому лісі та входить до комплексу однойменної бази відпочинку. На території бази є озеро, ресторан, альтанки, сауна, готель, літні будиночки.

Ресторан української та європейської кухні “Криве Озеро” повністю побудований з натурального дерева у вигляді двоповерхової колиби. Вміщає близько 120 чоловік.

У меню – широкий вибір салатів та закусок, перші страви, страви з мангалу, а також страви приготовлені на вертелі. Також тут пропонують банкетні страви.

Адреса: м. Новояворівськ, вул Зелена,34

Тел.: (096) 395-71-61

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини