30-метрова майже 100-річна красуня: як виглядає головна ялинка України

Ялинку прикрасять 500 ліхтариків різних розмірів і гірлянди завдовжки 33 кілометри

Три доби мандрувала до столиці 30-метрова майбутня головна ялинка країни – такою вона стане, коли її прикрасять півтисячею ліхтариків та гірляндами завдовжки 33 кілометри. Кажуть, щодня вона світитиметься іншим кольором, тож ходити милуватися нею на Софійську площу можна буде не один раз.

Головній ялинці країни – 91 рік, її вік прикарпатські лісники визначили за кільцями зрубаного дерева. Зелена красуня заввишки майже 30 метрів, дерево більше не росло і тому підлягало плановій рубці. “В неї хвоя така блискуча, темно-зелена. Така хвоя довше зберігається, тому не буде сильно обсипатися”, – запевняє директор Богородчанського спеціалізованого лісгоспу Микола Прокопишин.

Через розміри ялини поліція дозволила транспортувати її лише у світлу пору доби. В дорогу вирушили в неділю, доправили до столиці в ніч проти середи. На Софійській площі заздалегідь облаштували металевий каркас, тож незабаром дерево почнуть встановлювати.

Ялинку прикрасять 500 ліхтариків різних розмірів та гірлянди завдовжки 33 кілометри. Цьогоріч організатори вирішили відмовитися від іграшок українського виробництва, як це було торік – на користь неонових прикрас. “Новий зразок гірлянд буде представлений на новорічній ялинці. Вони сяятимуть звідусіль, буде дуже феєрично”, – розповідає піар-менеджер компанії з новорічно-різдвяних святкувань у Києві Тетяна Шелудченко.

Новий рік між двома дзвіницями святкують четвертий рік поспіль. Втім, керівництво Національного заповідника “Софія Київська” – від цього не в захваті. І не раз зверталося до організаторів свята із проханням перемістити новорічне містечко деінде.

Як наголошує гендиректор заповідника Неля Куковальська: “Торгові площі із алкогольними та безалкогольними напоями, шашлики, величезна сцена, з якою ми воюємо дуже давно. Вона дає такі вібраційні шумові навантаження, що мені хотілося б запитати: хто відповідатиме, коли впадуть мозаїки або фрески? А небезпека ця є”.

Натомість організатори святкування стверджують: не раз вимірювали рівень децибелів, він – у нормі. Окрім того, завдяки святкуванню біля “Софії”, іноземці стали частіше відвідувати заповідник. “Ми не закрили святиню нашу, навпаки – завдяки нашим заходам люди туди ходять і вони її бачать”, – наполягає організатор новорічно-різдвяних святкувань у Києві Ігор Добруцький.

Офіційно новорічну ялинку відкриють 19 грудня. А святкові заходи триватимуть до 16 січня.

Джерело: 5 канал

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини