Відпочинок взимку 2018: 30 ідей, куди поїхати зимою в Україні

За метріалами: © IGotoWorld.com

Сніг – це чарівна ковдра, в обіймах якої навіть найбільш непоказні куточки цього світу стають світлими і непорочно прекрасними. Час, коли земля засинає під ніжністю білого пуху, настав. У цей період так хочеться зігрітися чаєм, багаттям і веселощами. Поринути у вир життєрадісних свят, помчати подалі від сірих непогожих днів. Закружляти, врешті-решт, у хороводі новорічної феєрії. Але куди поїхати взимку в Україні

Автор фото: Анна Семенюк.

Зимовий відпочинок у Карпатах

Косино: теплі води фонтану-ілюзії

Зима – чудовий час для того, щоб зануритися в теплі термальні води. Найоригінальніші курорти України розташовані в селі Косонь, в оздоровчому комплексі. Вода виливається на вас з гігантського кухля пива, чашки кави, пляшки вина… А головна родзинка – неймовірний фонтан, що ніби завис у повітрі!

Джерело фото: kosino.ua.

Ви не любите мороз і часто ставите собі питання: де відпочити в Україні взимку, але так, щоб не замерзнути? Вам сюди! Температура в цих теплих джакузі завжди +41…42 °С. А ще в термальному комплексі працюють 7 оригінальних саун: від соляної і до евкаліптової. Є й крижана печера. До речі, завдяки купальням можна не тільки урізноманітнити дозвілля, але і підлікуватися: відновити нервову систему, усунути проблеми з опорно-руховим апаратом, шлунково-кишковим трактом, серцево-судинною діяльністю.

Джерело фото: kosino.com.ua.

Ціна питання: 3 години  в термальному комплексі – 350 грн, необмежений час – 750 грн.

Де зупинитися: при комплексі «Термальні води Косино» працює готель. Також можна підібрати інші варіанти в Косоні.

Як дістатися: потягом до станції Косонь з Ужгорода, далі – маршруткою або таксі. Або ж можна їхати автобусом з Берегова.

Зимова казка в «Ізках»

Аби побачити справжній карпатський ековідпочинок і відчути атмосферу природного комфорту, обов’язково хоч раз за весь зимовий сезон-2018 треба з’їздити в село Ізки, що на Закарпатті. У місцевому туристичному комплексі  намагалися все облаштувати так, аби людина, при звичному для себе комфорті, змогла сповна відчути дух гір. Дерев’яні будиночки в «Ізках» і справді створюють казкову атмосферу у будь-яку пору року і дають можливість хоч на якийсь час відгородитися від надмірної суєти. А відпочинок тут взимку – просто ідеальний! 

Джерело фото: Booking.com.

Територія комплексу «Ізки» – 28 гектарів. Тому на місцевих просторах, навіть у святковий новорічно-різдвяний період, відпочивальники відчуватимуть себе вільно. На горі Магура працюють два витяги: крісельний та невеликий бугельний.  Крісельний працює навіть влітку: тут чудові краєвиди. Траси – середнього рівня складності, достатньо просторі (ширина до 200 м, довжина найдовшої – майже 3 км). Тому в «Ізках» буде цікаво як досвідченим лижникам і сноубордистам, так і початківцям. Для тих, хто не впевнений у своїх силах, тут працює лижна школа. А любителям погрітися й розслабитися чудовим подарунком стане карпатський чан в «Ізках» і послуги професійних масажистів.

Автор фото: Eugene Naryvsky.

Крім того, екокурорт пропонує безліч цікавих розваг: і катання на санях, і сноутюбінг, і зимовий велосипед. Поціновувачам справжніх карпатських екопродуктів буде надзвичайно цікаво відвідати місцеву сироварню. Ну і, звичайно, спробувати сир на смак!

Автор фото: Eugene Naryvsky.

Ціна питання: проживання у готелі екокурорту «Ізки» взимку – від 580 грн на добу.

Де зупинитися: екокурорт «Ізки» пропонує розміщення як у готелі (номери різного типу), так і в окремих котеджах, що дуже схожі на казкові будиночки. Є різні пропозиції в Ізках.

Автор фото: Eugene Naryvsky.

Як дістатися: потягом зі Львова чи Києва до Воловця. Екокурорт пропонує трансфер Воловець – Ізки.

Час діставати лижі: їдемо в «Буковель»

Говорячи про відпочинок взимку в Україні, було б блюзнірством не згадати про «Буковель». Адже це курорт з найбільш розвинутою інфраструктурою, який за короткі терміни здобув небувалу популярність.

Джерело фото: feerie.com.ua.

Більше 60 трас, 16 підйомників, фешенебельні готелі, розважальні центри… Кататися в «Буковелі» можна до квітня!

Джерело фото: сторінка Буковелю у facebook.

Де зупинитися: вартість проживання в «Буковелі» досить висока, але можна зекономити, якщо бронювати завчасно. З-поміж іншого, можна знайти собі житло неподалік від «Буковелю» – у Поляниці. Тут безліч приватних домоволодінь, де завжди раді гостям, а ціни на житло помірковані.

Як дістатися: «Буковель» розташований за 110 км від Івано-Франківська, біля села Поляниця. З обласного центру до курорту регулярно курсують маршрутки, можна взяти таксі. До речі, з великих міст України до Івано-Франківська є авіарейси за спеціальною ціною.

У гуцульському маєтку святого Миколая

Одна з найдивовижніших пригод для дітей під час зимового відпочинку – поїздка в садибу святого Миколая. І грудень – найкращий час, щоб вирушити назустріч казці. Чудотворець приймає гостей у невеликому українському селі Пістинь, що сховалося в Національному природному парку «Гуцульщина».

Джерело фото: Liza.ua.

Святий Миколай цілий рік живе в просторій дерев’яній гуцульській хаті, а 19 грудня запрягає свої сани. Дітлахів запрошує у світлицю і дарує подарунки тим, хто добре поводив себе протягом року. Є тут і цікавий музей новорічної та різдвяної іграшки, де можна познайомитися з колекцією ялинкових Дідів Морозів зі всього світу.

Джерело фото: dolesko.livejournal.com, автор – Олексій Плиско.

Ціна питання: екскурсії треба замовляти заздалегідь. Час роботи комплексу: з 9:00 до 16:00.

Де поселитися: якщо ви зважилися на самостійну поїздку, то зручно зупинитися в Косові.

Як доїхати: село Пістинь, де оселився «чудотворець», знаходиться за 2 км від Косова. Сюди можна дістатися автобусом Київ – Косів або Київ – Верховина. Або ж поїхати до Івано-Франківська потягом, а далі автобусом до Косова.

Етновідпочинок взимку

Світловий день взимку швидкоплинний, не встигнеш отямитися – а сутінки вже вкрили землю. Коли небо затягнуте сірими хмарами, хочеться прикрасити своє життя яскравими барвами. У цьому допоможуть майстрині з Петриківки. Це село – батьківщина унікального петриківського живопису. Так що саме час зануритися в національний колорит і взяти майстер-клас з розпису. Варто відвідати музеї Петриківки, а потім зазирнути в історико-етнографічний комплекс «Козацька сотня» на вулиці Дніпровій, 25.

Автор фото: Костюренко Антон.

Тут є багато цікавих заходів, майстер-класи, розважальна програма. Для найменших гостей  – міні-зоопарк зі страусами, ігровий майданчик, кінні виступи

Ціна питання: вхід до Петриківського музею етнографії, побуту та народно-прикладного мистецтва  – 15 грн для дорослих, 10 – для дітей. Екскурсія – 20 грн, майстер-класи – 40 грн. Також варто відвідати Центр народного мистецтва, вхід – безкоштовний, майстер-класи – від 30 грн для дітей. 

Де зупинитися: поруч із селом знаходиться козацький хутір «Галушківка» з міні-готелем. 

Джерело фото: galushkivka.com.

Як дістатися: з Дніпра до Петриківки можна доїхати рейсовим автобусом (їздить кожні 30 хвилин, вартість квитка близько 30 грн).

У вихорі феєричних вертепів: «Шевченківський гай»

Жодне Різдво і відпочинок взимку в Україні не обійдуться без народних гулянь, а народні гуляння – без веселих вертепів. А куди варто їхати за найфеєричнішими дійствами? Безумовно, до Львова! І найкраще з різдвяними традиціями знайомитися в етнографічному Музеї народної архітектури і побуту «Шевченківський гай». Це чарівний куточок, де можна просто бродити годинами, милуючись дерев’яними церквами і самобутніми будівлями. На зимові свята тут все наповнюється веселим гомоном вертепів, українськими забавами і, звичайно ж, колядками.

Автор фото: Tetiana Smirnova.

Ціна питання: 30 грн, пільговий – 20 грн. Екскурсія – 100 грн.

Де зупинитися: варто обрати один з готелів Львова, наприклад, вам може підійти Rudolfo.

Як дістатисяМузей народної архітектури та побуту у Львові знаходиться на вулиці Чернеча Гора, 1. З центру міста можна доїхати трамваями № 2 та 10 або маршруткою, яка їде на вулицю Личаківську. Виходити потрібно на зупинці «Шевченківський гай». Потім йти треба вулицями Круп’ярською та Стрілецькою.

До козачого коріння: відпочинок на Хортиці

Непереможний козацький дух і досі витає в цих краях. Острів Хортиця – колиска Запорозької Січі, оточена скелями та порогами. З історичним минулим вас познайомить Музей історії запорозького козацтва та Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ». Невелике містечко з автентичними будівлями, церквою, куренями. Вам покажуть укріплення, зброю, гармати, предмети побуту козаків… З розваг – кінні вистави, навчання українських ремесел, бої на шаблях і безліч інших цікавих речей.

Джерело фото: photosight.ru.

Ціна питання: вхід на острів безкоштовний, квиток в історико-культурний комплекс – 24 грн, для дітей, студентів, пільговиків та пенсіонерів – 12 грн. 

Де зупинитися: у Запоріжжі та на острові досить багато готелів і санаторіїв.

Як дістатися: острів знаходиться в Запоріжжі. Дістатися до нього можна через міст Преображенського або через Арочний міст, курсують також міські маршрутки.

Етнічний колорит Бессарабії

Бессарабія цікава не тільки, коли степ вкритий зеленим килимом. Фрумушика-Нова – це подарунок для душі в будь-яку пору року і незвична ідея, куди поїхати в Україні взимку. Музейний комплекс розповість про бессарабські традиції, а прогулюючись місцевими вулицями, ви дізнаєтеся все про побут народностей минулих часів та їхній життєвий уклад.

Вас чекають чудові винні підвали, вівчарний комплекс, міні-зоопарк, знайомство з фазанами та фірмові страви з ягнятини та баранини. А ще тут є цілий парк пам’яток СРСР…

Джерело фото: frumushika.com.

Ціна питання: вартість оглядової екскурсії – від 40 грн. Екскурсійні тури з Одеси коштують близько 670 грн.

Де зупинитися: оселитися можна при етнокомплексі, в гостьових будиночках, виконаних у мисливському стилі. Вартість – від 450 грн/доба.

Як дістатися: зазвичай сюди їдуть з екскурсією. Якщо ви вирішили їхати самостійно, приготуйтеся до того, що дорога не з простих. Фрумушика-Нова знаходиться в Тарутинському районі, приблизно за 200 км від Одеси, поряд із селами Старосілля і Весела Долина. Більше про візит в етнокомплекс можете дізнатися тут.

Куди піти взимку в Києві та окрузі

Стародавній Київ

Часто жителі й гості столиці задумуються, куди піти взимку в Києві, адже зимова пора тут дійсно холодна. Може, бажаєте зиму по-князівськи? Легко! Грандіозна реконструкція древнього Києва – парк «Київська Русь» допоможе перенестися в часи князів і лицарів. У грудні на відвідувачів чекає захоплива шоу-програма «Зима постукала у ворота» для дорослих і дітей. Жителі Древнього Києва запросять гостей пройтися вуличками середньовічного міста, оглянути шедеври архітектури 10–13 століть – оборонні укріплення, дерев’яну фортечну стіну забороли, Михайлівські ворота Київського дитинця, сторожові вежі, садиби городян і князівські палати. Кожен гість і сам зможе перевтілитися в жителя Древнього Києва!

Джерело фото: parkkyivrus.com.

Ціна питання: відвідування новорічних заходів, залежно від дати придбання квитка, коштує від 150 грн для дорослих та 100 грн – для дітей.

Де зупинитися: при парку розваг є готель і хостел. Але нескладно знайти готель в Києві.

Як дістатися: парк «Київська Русь» знаходиться за 45 хвилин їзди від Києва, у Копачеві. Рухатися треба по Новій Обухівській трасі. Маршрутки з Києва відправляються від метро «Видубичі».

Зимовий колорит Пирогова

Мабуть, найбільша кількість народних свят здавна припадала на зиму. Ще б пак, адже в холоди так хочеться зігрітися теплом сердець! Не дивно, що з давніх часів до нас дійшла безліч традицій. І зимові свята – саме час з ними знайомитися. Для цього ідеально підійде Пирогів – музей під відкритим небомДерев’яні храми, хати 17–20 століть, ціле поле млинів-вітряків! Тут можна провести весь день, оглядаючи старовинні експонати. І навіть покататися у кінській упряжці. Чим не варіант, куди поїхати взимку?

Джерело фото: photographers.ua, автор – Артур Козлов.

Ціна питання: вартість відвідування – 40 грн, діють знижки для дітей.

Де зупинитися в Києві: незважаючи на те, що у столиці є багато варіантів житла, все ж таки на новорічні свята краще забронювати готель чи хостел завчасно.

Як дістатися: від метро «Либідська» вирушає тролейбус № 11. Також до музею їдуть маршрутки від станцій «Дружби народів», «Лук’янівська», «Академмістечко», Бессарабського ринку та Софійської площі.

Автентичні святкування в «Українському селі»

Хочете на свята пожити в старовинному селі? Тоді поїдьте в етнокомплекс «Українське село», що в селі Бузова. Тут можна не тільки познайомитися з різними стилями українського зодчества, але і оселитися в етноготелі, обставленому предметами народного побуту. І звичайно, дізнатися, як у старовину жили наші предки, адже на території садиби зібрані хати з шести регіонів України. Родзинка комплексу – діючий дерев’яний храм.

Джерело фото: blitz.if.ua.

Ціна питання: вхід на територію вільний. Вартість екскурсії – від 30 грн.

Де зупинитися: при етнокомплексі є номери, але також можна оселитися неподалік, у Києві.

Як дістатися: село Бузова розташоване під Києвом. Автомобілем чи автобусом, який відправляється від станції метро «Святошино», потрібно їхати до села Миколаївка. Парк розташований за 1,5 км від повороту.

В Пущу-Водицю на трамвайчику

А такий відпочинок в Україні взимку найбільше підійде, напевно, закоханим. Романтична подорож на столичному екскурсійному трамвайчику в засніжену Пущу-Водицю – що може бути краще на 14 лютого? Це незвичайне кафе на колесах повезе у світ казкових пейзажів, укритих синім інеєм. Під м’яке постукування коліс можна зігрітися чашкою кави або глінтвейном, послухати романтичні історії кохання. Помилуватися таємничим лісом, яким свого часу захоплювалися Петро I і Катерина II.

Джерело фото: tramvaj_kafe.kiev у соцмережах.

Ціна питання: 200 грн/особа.

Як дістатися: трамвайчик зазвичай відправляється від Контрактової площі або від Оболоні.

Зимова казка у середньовічному замку Радомисль

Перетворіться на один день у героя середньовічної казки! Станьте владиками покоїв у замку-музеї Радомисль. Це місце, яке ідеально підходить для новорічної ночі, романтичного побачення або казкової пригоди. У цьому замку оживають стародавні легенди: раптом вам пощастить зустріти добру чарівницю! Вас чекає ніч у келії чи в королівських покоях. А вранці – чудові пейзажі ландшафтного парку, острів кохання і зимова прогулянка.

Джерело фото: rukzakputeschestwennika.ru.

Ціна питання: екскурсія в музей у вихідні – 150 грн для дорослих, для дітей – 70 грн.

Де зупинитися: прямо в замку, вартість апартаментів – від 1300 грн.

Як дістатися: від столичної станції метро «Житомирська» курсує маршрутка до міста Радомишль. Дорога займе 1,5–2 години. Далі скористайтеся міською маршруткою № 2.

Таємничий світ тайги: Міжрічинський парк

Хочеться бути ближче до дикої природи, але так, щоб і не дуже далеко від цивілізації? Всього півтори години їзди від Києва – і ви у справжній тайзі – Міжрічинському регіональному ландшафтному парку. Це частина величезного українського Полісся, що тягнеться територією шести областей України. Чим цікава ця місцевість взимку? Тут можна відчути себе слідопитом, вирушивши на екскурсію слідами диких звірів. А тут водяться і олені, і лосі, і рисі… Після варто зігрітися: зазирнути в музей традиційних лісових промислів Полісся і спробувати місцевих настоянок.

Автор фото: Ярослав Козак.

Де зупинитися: центр парку – село Отрохи. Здаються котеджі (800–1200 грн на 6 осіб), а за 20 км від парку, в селі Смолин, є міні-готель (150 грн/особа).

Як дістатися: з Києва можна їхати по дорозі Київ – Козелець – Остер, краще своїм авто. Або ж дорогою Київ – Вишгород – Чернігів. Автобус відправляється від столичної автостанції Полісся. Від зупинки до парку – 3 км.

НеоРік на Софії

Уже з 19 грудня, коли вся Україна відзначатиме свято Миколая, на Софійській площі у Києві буде чудовий новорічно-різдвяний настрій!Зелена красуня тут засвітиться святковими вогнями саме на День святого Миколая, казкові локації діятимуть на площі до Старого Нового року – 14 січня. Однак найголовніше і найяскравіше свято чекає на киян та гостей міста саме у новорічну ніч 31 грудня. Це буде справжній європейський Новий рік – але з українськими традиціями, і він буде головною новорічною атракцією у центрі столиці. Між двома дзвіницями заплановані цікаві й смачні святкування. Концерти, розваги для дорослих і для малечі, різноманітні фотозони – все це для вас! Розклад святкувань дивіться тут. Зустріч Нового року – НеоРік 2018 – стартує 31 грудня о 21:00.

Джерело фото: folkukraine.com.

Ціна питання: вхід безкоштовний.

Де зупинитися: у Києві є багато варіантів проживання

Як дістатися: Софійська площа (головна локація), Володимирський проїзд, Михайлівська площа.

Козацький колорит «Мамаєвої слободи»

Плануєте зимовий відпочинок в Україні? А як щодо різдвяних свят у справжньому козацькому селищі? Такий етноваріант вам надасться у скансені «Мамаєва слобода». Шинок, кузня, дерев’яна церква, скарбниця і багато іншого: тут близько сотні різних об’єктів, стилізованих під поселення 18 століття. На великі свята тут проходять народні гуляння. Вже кілька років у грудні в козацькому селищі гостює Святий Миколай. Йому приносять дитячі листи, написані на справжньому пергаменті, з проханнями від малюків, а він радо приймає дітей у традиційній наддніпрянській хаті. На маленьких шукачів пригод і любителів казок чекає багато цікавостей, адже в справжній українській оселі «Коваля» дітлахи зможуть залізти на піч, пововтузитися на кожусі, дізнатися про хатнє начиння та особливості інтер’єру козацької світлиці, послухати українські народні казки, посмакувати медяниками, запивши їх духмяним трав’яним чаєм. 

Джерело фото: kobu.kiev.ua.

Ціна питання: вартість входу – 100 грн для дорослих, 60 – для дітей (дошкільнята – безкоштовно), є знижки.

Де зупинитися: туристи можуть зупинитися в одному з готелів Києва

Як дістатися: козацьке селище знаходиться в Києві. Доїхати можна від станцій метро «Петрівка» або «Шулявська» тролейбусом № 27. Курсують маршрутки № 201, 232, 427, 471, 433, 454.

Зимові пейзажі Поліського заповідника

А чи не вирушити на побачення з дикою природою? В Поліському заповіднику ви можете відчути себе справжнім слідопитом. Лосі, рисі, зайці, кабани почувають тут себе повновладними господарями. Можна йти по тій же стежці, де зовсім недавно пройшов вовк, і навіть натрапити на залишки його здобичі. Крім полювання по слідах, у цьому загубленому світі безліч цікавого. Наприклад, українське Полісся дбайливо зберігає пам’ять про древлян, що раніше населяли цю землю. Дізнатися більше можна в музеї під відкритим небом «Древлянське село».

Джерело фото: photo.qip.ru.

Де зупинитися: можна пожити у відновленій зрубній хаті зі справжньою українською піччю.

Як дістатися: екскурсії, як правило, організують фірми. Якщо ви їдете самостійно, то з Києва чи Житомира слід доїхати до Овруча, звідти – до Селезівки. Але для цього бажано мати власне авто: громадський транспорт їздить рідко.

Зимова прогулянка по старовинному парку

Старовинний парк «Олександрія», що в Білій Церкві, з його знаменитим Китайським містком, романтичними руїнами і могутніми деревами. Прогулянка по ньому в морозний день залишить яскраві враження. А далі можна осідлати вороного, вирушивши в Жашківський кінноспортивний комплекс, де розводять елітних скакунів.

Джерело фото: best.foto.ua.

Ціна питання: вартість вхідного квитка в парк – 20 грн для дорослих. Вхід в музеї для дорослих коштує 15 грн.

Де зупинитися:  прогулянка займе всього день, однак, якщо ж ви забажаєте залишитися на кілька днів у Білій Церкві, тут є багато варіантів для проживання

Як дістатися: з Києва до Білої Церкви ходять електрички. Маршрутне таксі відправляється від залізничного вокзалу та станції метро «Либідська». Після приїзду в Білу Церкву слід скористатися маршруткою № 13 і їхати до зупинки «Піонерська».

Чарівні замки

Пам’ятаєте чарівний замок з улюбленої всіма казки про Лускунчика? Сяючі зали з безліччю свічок у срібних люстрах, золочені башточки, крихітні танцюючі чоловічки… Перенестися в казковий світ палаців дуже легко – достатньо вирушити в тур по Західній Україні. Тут збереглося багато середньовічних замків. ДубенськийЛуцькийЗбаразький замки, Вишневецький палацовий комплекс… Залишається тільки від чистого серця повірити в диво і прислухатися, що ж повідають старовинні стіни…

Джерело фото: blog.neyka.com.ua.

Як дістатися: найзручніше замовити екскурсію, але можна спланувати маршрут і пересуватися своїм транспортом.

Світ новорічних чудес: фабрика ялинкових іграшок

Ви коли-небудь бачили, як з маленької колбочки народжується сяюча іграшка? Ні? Тоді неодмінно варто заповнити цей пробіл! А заодно і зануритися в чарівну атмосферу новорічних свят, поїхавши на Клавдіївську фабрику ялинкових іграшок. До речі, ви можете не тільки побачити, як на ялинкових іграшках оживають зимові пейзажі, але і пройти майстер-клас з розпису.

Джерело фото: morev.com.

Ціна питання: для самостійних мандрівників відвідування фабрики – 30 грн для дітей, 50 грн – для дорослих. Майстер-клас – 70 грн.

Як дістатися: на вихідних від станції метро «Житомирська» (Київ) у Клавдієво-Тарасове відправляється автобус. Потрібен попередній запис. Також можна доїхати маршруткою, яка їде від станції метро «Академмістечко».

Париж по-українськи: їдемо в Чернівці

Тим, хто опиняється у цьому місті, здається, що вони зовсім не в Україні. Ніби перенеслися в якусь європейську країну. Ну, хоча б у Францію. І милуються архітектурними красотами старовинного Парижа. І нічого дивного в цьому немає. Чернівцям вдалося зберегти чудову красу – будівлі, зведені ще за часів Австро-Угорщини. Однією з найбільш примітних споруд є 135-річний Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Джерело фото: veselkatour.com.ua.

Де зупинитися: у Чернівцях є багато готелів, можете спробувати, наприклад, готельно-ресторанний комплекс AllureInn, що на Центральній площі.

Як дістатися: доїхати до Чернівців нескладно – можна сісти на поїзд або скористатися автобусом. 

 Батурин: у гості до гетьманів

Усе те, про що ми читали в книгах по історії ще в школі, оживає, тільки-но потрапляєш у Батурин. Знамениті українські полководці, великі гетьмани колись ступали саме по цих каменях. Невідомі досі деталі розкриваються перед тим, хто потрапляє на екскурсію в історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця». А як багато нагадує в тутешніх краях про часи Богдана Хмельницького… 

Джерело фото: en.cult.gov.ua.

Ціна питання: можна обрати для себе ряд музеїв і палаців, які хочете відвідати. Візит у кожен з них платний, в середньому, 10–30 грн.

Де зупинитися: тут можете обрати один з готелів Батурина чи інших міст Чернігівської області.

Як дістатися: потягом до станції Бахмач або Конотоп, а далі автобусом або таксі. Якщо ви добираєтеся своїм авто, слід обрати трасу Київ – Гомель (М1), далі трасою Кіпті – Глухів.

Катаємося на санчатах і ліпимо горщики в Опішні

Про це українське село знає вся Україна. Адже кераміка з Опішні славиться здавна. Чому б не влаштувати собі екскурсію вихідного дня і не познайомитися з тутешніми гончарами? Ви зможете доторкнутися до чарівництва гончарного мистецтва, взявши майстер-клас. Ну а крім того, ви зможете забрати із собою яскраві фотографії – в Національному музеї українського гончарства більше 35 тисяч унікальних експонатів!

Можна зупинитися в хаті, яка опалюється справжньою піччю. Тільки уявіть: після насиченого дня на санчатах і різноманітних майстер-класів ви сидите біля печі, де потріскують дрова, насолоджуєтеся смачною вечерею і ділитеся враженнями!

Джерело фото: casta-inch.livejournal.com.

Ціна питання: вартість екскурсії в музеї – від 30 грн.

Де зупинитися: зупинитися можна у Полтаві.

Як дістатися: з Полтави від автостанції № 1 або 2 до Опішні їдуть автобуси. Якщо ви подорожуєте на своєму автомобілі, можна їхати через Полтаву і Диканьку або через Лубни і Миргород.

Зимова казка у Мукачеві

Все-таки щось є в цьому містечку казкове. Акуратні споруди, вишукана архітектура чимось нагадують чарівні пряникові будиночки. Або ні, навіть чарівні марципанові замки! Щорічно в це тихе містечко приїжджають туристи з різних країн. Замок ПаланокМедовий дімБілий дім князів Ракоці… І не забудьте скуштувати елю в «Кельтському дворі». А на Старий Новий рік тут планують фестиваль вина!

Джерело фото: uzhgorod.relax.com.ua.

Де зупинитися: в Мукачеві ви знайдете великий вибір готелів.

Як дістатися: курсують потяги та автобуси. Також можна доїхати до Ужгорода поїздом, а звідти – автобусом (їздять з центрального автовокзалу кожні 30 хвилин).

Відпочинок взимку біля води

Бердянськ – відпочинок біля зимового моря

Зима на морі? А чому б і ні! Зазвичай до узбережжя ми тягнемося влітку, поніжитися на сонечку. Але помилуватися холодними морськими пейзажами теж не завадить. А в Бердянську прибережна зона затоки частенько замерзає, багато хто любить фотографуватися на тлі скутого кригою моря. Ну і не варто забувати, що під час поїздки до Бердянська потрібно обов’язково познайомитися з оригінальними скульптурами цього міста, якими воно славиться на всю Україну.

Автор фото Yuriy Perebaev.

Де зупинитися: в Бердянську великий вибір готелів і пансіонатів.

Як дістатися: до Бердянська курсують як автобуси, так і поїзди з багатьох міст України.

Завжди нова Одеса

Є міста, які прекрасні в будь-яку пору року. І Перлина Чорного моря – якраз таке місто. Одеса-мама чекає, незважаючи ні на що. При чому скільки б разів ви не їздили в це місто, все одно вам таки буде чим себе зайняти. Якщо традиційні прогулянки по Приморському бульваруДерибасівській та милування Оперним театром вже наскучили, вирушайте на пізнавальні екскурсії. Наприклад, можна дізнатися 100 таємниць Французького бульвару, поринути у світ кримінальної та літературної Одеси, влаштувати екскурсію по міських базарах. Або спуститися у катакомби, врешті-решт! Може, там погрієтеся – взимку і влітку температура в підземних лабіринтах однакова. Ну і не забувайте про традиційні новорічні свята, якими так пишається Одеса!

Автор фото: Tetiana Smirnova.

Ціна питання: вартість екскурсій близько 120–200 грн.

Де зупинитися: в Одесі безліч готелів на будь-який смак і гаманець.

Як дістатися: взимку краще доїхати до Одеси поїздом.

Зимова рибалка на Шацьких озерах

Відомі Шацькі озера, звичайно ж, багаті на рибу. Тут ви дізнаєтеся самі, що собою являють особливості української національної риболовлі! Можна орендувати котедж біля озера, як і спеціальне спорядження для риболовлі взимку. Місцеві власники готелів запевняють: навіть якщо улов буде малий, рибою вас все одно нагодують.

До речі, при бажанні в цих краях можна помилуватися Петропавлівською церквою, відвідати Зимненський Святогірський Успенський жіночий монастир, побачити радіотелескоп «Уран-3» і, звичайно, найромантичніше місце – острів на озері Світязь.

Джерело фото: hsvityaz.org.ua.

Де зупинитися: на Шацьких озерах безліч будиночків для туристів.

Як дістатися: можна їхати через Ковель, Луцьк або Любомль. Звідси курсують автобуси, маршрутні таксі та приватний транспорт. Своїм авто слід їхати по Варшавській трасі до міста Любомль.

Духовний відпочинок взимку

Цілющі джерела: до озера Святої Анни

Січень – місяць, насичений релігійними подіями. Адже православні відзначають одне з головних свят – Різдво Христове. Під час різдвяних канікул багатьом хочеться відвідати святі місця. Одне з місць паломництва – купальні в селищі Онишківці. Тисячі людей вирушають сюди за зціленням. Навіть взимку вода в джерелі Святої Анни не замерзає: її температура завжди +5 °C. Поблизу від купалень розташована знаменита святиня – Свято-Успенська Почаївська лавра.

Джерело фото: mtdata.ru.

Як дістатися: озеро знаходиться в селищі Онишківці, що за 30 км від Почаєва (Тернопільська область).

Де зупинитись у Почаєві: оберіть один з готелів міста.

До мощей святого Валентина: Самбір

А ви знали, що мощі святого Валентина, того самого, який допомагав з’єднатися люблячим серцям, перебувають в Україні? Переконайтеся самі – вирушайте в невелике містечко Самбір, що на Львівщині. У храмі Різдва Пресвятої Богородиці їх зберігають вже понад 250 років. Найбільш людний день – 13 лютого, коли мощі святого, що зберігаються в кришталевому ковчегу, виносять для поклоніння. Багато закоханих пар приїжджають на 14 лютого, щоб зміцнити свої почуття. А ті, хто ще не знайшов свою другу половинку, просять у святого заступництва.

Джерело фото: galleryua.com.

Де зупинитися: краще всього вирушити в подорож до Самбора зі Львова, зупинившись там в одному з готелів.

Як дістатися: від Львова до Самбора – 75 км, курсують автобуси.

У колисці українського православ’я: екскурсія в лавру

Різдво буде незабутнім, якщо на свята ви побуваєте в духовній скарбниці України. Найбільший монастир Східної Європи і колиска православ’я Київської Русі – це Успенська Києво-Печерська лавра. Тисячі людей щороку приходять до святині, щоб помолитися і побачити її чудеса. Тут, у темряві підземель, протягом століть зберігаються нетлінні тіла святих. Стародавні фрески і чудотворні ікони, безліч церков і цілющих джерел – усе це постане перед поглядом під час екскурсії по Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. На його території безліч унікальних музеїв – наприклад, Музей історичних коштовностей України або Музей книги і друкарства України.

Джерело фото: orthodoxy.org.ua.

Ціна питання: вхідний квиток на територію заповідника – 20 грн. За відвідування багатьох пам’яток на території комплексу стягується додаткова плата. Відвідини Києво-Печерської лаври, її храмів, Ближніх та Дальніх печер безкоштовні.

Де зупинитися: в Києві можна підшукати як бюджетний, так і фешенебельний готель.

Як дістатися: найближча станція метро – «Арсенальна». Далі можна сісти на тролейбус № 38 або автобус № 24. Вийти на зупинці «Києво-Печерський заповідник». Чи можна від метро пройти пішки 10–15 хвилин.

Знаєте чудові ідеї для зимового відпочинку в Україні? Діліться своїми враженнями від поїздок у коментарях!

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини