Львівський вокзал на старих фотографіях

Подорож аж від відкриття першої будівлі львівського головного залізничного вокзалу до теперішньої, перебудованої, будівлі. Олександр Шутюк зробив добірку фотографій різних років львівського залізничного вокзалу та площі перед ним у своєму блозі.

2. Взагалі початково на місці нинішнього вокзалу стояла зовсім інша будівля.

3. Перший львівський залізничний вокзал відкрили 1861 року і саме до нього прибув перший потяг “Ярослав” з Перемишля.

4. Того ж року розпочався регулярний рух потягів до Кракова та Відня. На фото ця будівля виглядає навіть масштабнішою за теперішню.

5. Інтер’єр старого вокзала.

6. Цікаво, що вже 1866 року поруч з головним відкривається ще один вокзал – Чернівецький. Початково він задумувався для для відправлення потягів на Чернівці, але згодом розширив свою географію настільки, що почав конкурувати з головним. В результаті їх діяльність розділили, після чого Чернівецький вокзал почав приймати потяги з Кракова, а головний – з Чернівців (логічно).

7. Взагалі Львів був східним краєм Галицької залізниці ім. Карла Людвига, збудованої у 1856-1861 роках під керівницьвом Леона Сапєги. Вона починалася у Кракові та дорогою до Львова проходила через Тарнув, Жешув, Перемишль, Мостиська, Судову Вишню та Городок. Територією Польщі потяги з Перемишля до Кракова і тепер ходять тим самим маршрутом.

8. Чернівецький вокзал знаходився приблизно на місці теперішнього приміського.

9. 1892 року залізниця стала власністю держави. Будівництво нового вокзалу за проектом Владислава Садловського розпочалося у 1902 році та тривало 2 роки, причому будівництвом займалася фірма Івана Левинського, На цьому фото Миколи Кравцова якраз видно процес будівництва на тлі сучасної фотографії.

10. Металеві елементи дебаркадера 159 метрів завдовжки були виготовлені на заводі у чеській Остраві.

11. Спочатку дебаркадер був один, але згодом добудували і другий.

12. Інтер’єр дебаркадера.

13. Фасад нового вокзалу прикрашали скульптури Антона Попеля, що символізували торгівлю та промисловість. Донині вони на жаль не збереглися.

14. Як видно, транспортний колапс біля вокзалу має дуже давню історію.

15. Цікаво, що трамвай спочатку їздив по протилежній стороні вулиці.

16. На місці ж теперішнього трамвайного кільця тоді розвертався кінний трамвай, який деякий час намагався конкурувати з новітнім електричним.

17. Після зникнення конки електричний трамвай перемістився на вже звичне нам всім місце.

18.

19. Вид з літака.

20.

21.

22. Львівський вокзал неодноразово зазнавав пошкоджень під час військових конфліктів 20 століття. Вперше його підпалили російські війська під час відступу 1915 року, наступних пошкоджень завдала польсько-українська війна 1918-1919 років, після якої відновлення розтягнулося до 1930 року. А вже 1939 року розпочалася Друга світова війна. під час якої вокзал зазнав руйнувань буквально у перший її день – 1 вересня. Післявоєнне відновлення цього разу тривало аж до 1957 року.

23. Руйнування Другої світової.

24.

25. Чернівецькому вокзалу під час Першої світової також дісталося.

26. За Союзу до будівлі добудували другий поверх, який, як на мене, не дуже з нею в’яжеться.

27. Окрім трамвая сюди ходив і тролейбус.

28. До речі, якось чув легенду, що нинішній сквер навпроти вокзалу закладав ще знаменитий Рьорінг, однак це фото з автомобілями Побєда та ще зовсім молодими деревами натякає, що у цієї легенди мало спільного з реальністю.

29. Кінець вул. Чернівецької.

30. Трамвайна кінцева ще до побудови диспетчерскої та локомотиворемонтного заводу.

31.

32.

33. І сьогодення. (довго шукав максимально оптимістичну фотку). Яким буде майбутнє?

Джерело: lviv1256.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини