10 видатних українок, про яких ми не знали

Співачка Carnegie Hall, художниця-революціонерка, космонавтка, лауреатка премії Салема і ще багато українок здобули світову славу. Не лише Куніс чи Йовович.

І вони заслуговують, щоб земляки ними пишались і про них знали. Запам’ятовуйте! Наша оглядачка Вікторія Смерека зібрала про них найцікавіше.

Антоніна Чеховська – українська співачка, підкорила світ своїм голосом, дебютувавши на знаменитій оперній сцені Carnegie Hall у Нью-Йорку. Антоніна співає кількома мовами, але не забуває про українську: після концертів вона завжди виконує фанатам пісні рідною мовою.

Анна Стен – зірка Голлівуду 1930-1950 років, киянка, справжнє ім’я якої – Ганна Петрівна Фесак. Ніколи не приховувала свого українського коріння, дебютувала в стрічках «Дівчина з коробкою» та «Земля в полоні», за що набула слави не тільки в США. У колишньому СРСР її вважали «еталоном краси радянської жінки».

Гайді-Марія Стефанишин-Пайпер стала 445 людиною, яка побувала в космосі. Здійснила 2 космічні польоти (загальною тривалістю 27 діб) і 5 виходів у відкритий космос. Батьки космічної жінки емігрували в США із Західної України. Не забуваючи про свою батьківщину, вони віддали дівчинку до дитячої організації «Пласт». Коли ж Гайді-Марія стала знаменитою на весь світ – навідалась в Україну до «пластунів».

Дарія Вербова – всесвітньо відома канадська модель українського походження. Має зірку на Алеї слави у Торонто, співпрацює з найвідомішими брендами і входить у десятку найдорожчих моделей світу, підтверджуючи правдивість думки, що українські жінки – найгарніші.

Ольга Куриленко – французька актриса і модель, родом із Бердянська. Найбільшої слави набула, коли здійснила мрію мільйонів жінок – посіла місце «дівчини Джеймса Бонда». Також знімалась у відомих стрічках «Хітмен» та «Париж, я люблю тебе». У 2017 році була визнана найбагатшою жінкою Європи.

Анастасія Петришак – талановита скрипалька з Івано-Франківська, виїхала в Італію в одинадцять років. Підкорила всю Європу, зігравши на скрипці Паганіні.

Марина В’язовська – учений-математик з Києва, живе й працює у Німеччині. У 2016 році вона розв’язала задачу, над якою вчені ламали голову ще з 17 сторіччя. За це отримала премію Салема, котру вручають лише одному вченому-математику на рік за видатні результати досліджень.

Наталі Вуд – у дівоцтві Захаренко, тричі номінантка на «Оскар», найвідоміша актриса Голлівуду 1960-х, знана передусім за «Вестсайдською історією»: фільм увійшов до золотого фонду світового кіно. Ім’я Наталі знає кожен, хто працює в кіноіндустрії.

Cоня Делоне – одеситка, художниця-абстракціоністка, революційний смак якої змінив історію французької моди 1920-х років. Окрім полотен вона створювала театральні костюми, візерунки для тканин haute couture, першою відмовилася від вбрання з пишним пір’ям, намистом, блискітками і ввела моду на стримані прямі лінії і простий фасон.

Катерина Ющенко – науковець-кібернетик, яка першою у світі створила мову програмування для комп’ютера. І дарма, що згодом винайшли іншу мову, яка зараз і використовується в ІТ-індустрії, але саме Катерина увійшла в історію як жінка, винахід якої поклав початок абсолютно нежіночої сфери.

Джерело: ukrainky.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини