Пилипівка: У християн східного обряду розпочався різдвяний піст (традиції)

Різдвяний піст менш строгий, ніж Великодній, проте м’ясних та молочних продуктів вживати не бажано.

Піст перед Різдвом ще називають Пилипівкою або останнім багатоденним постом у році. За традиціями він менш строгий, але від деяких продуктів усе ж рекомендують утриматись.

У православних християн та греко-католиків сьогодні, 28 листопада, починається Різдвяний піст. Він триватиме 40 днів до Різдвяного Святвечора, тобто до 6 січня включно.

Постити можуть усі, хто має бажання або відчуває духовний поклик до очищення. Вагітні жінки, діти, люди похилого віку та хворі можуть не постити. Строгість посту може бути послаблена й для тих, хто хворіє тимчасово, перебуває у дорозі чи займається важкою фізичною працею. Проте якщо ви вже вирішили дотримуватися посту, то окрім обмежень у їжі потрібно дотримуватися певних обмежень й у духовному житті: уникати сварок, молитися та не тримати образ.

Щодо харчування, то протягом посту християни східного обряду мають уникати продуктів тваринного походження – м’яса, яєць, молока та харчі, що їх містять. Різдвяний піст – не надто строгий, тому якщо немає свят, то у понеділоксереду та п’ятницю дозволяють вживати рослинну їжу без олії, а  в інші будні дні – додавати олію. На вихідні до раціону можна включити рибу. Риба також дозволена під час великих свят: Введення у храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), День Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам’яті деяких святих – апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня). У суботу та на свята дозволяють випити трохи вина, проте не зловживати.

Максимально дотримуватися посту варто у останній тиждень – від 2 до 6 січня та у сам Святвечір. У цей період у понеділок, середу та п’ятницю рекомендують вживати продукти, які не пройшли термічної обробки та утриматись від олії.

Протягом посту можна вживати в їжу продукти рослинного походження – картоплю, каші, овочі та фрукти, консервацію, маргарин без домішок. Пісна їжа повинна бути простою та недорогою. Проте й такими продуктами не варто зловживати.

У піст церква забороняє одружуватися, чи брати шлюб у храмі, але хрещення дитини проводять не залежно від посту.

Головна мета посту – духовне очищення. Тому піст – це не лише відмова від певних продуктів, а й від поганих думок та згубних пристрастей. Православному християнину протягом посту також обов’язково потрібно прийняти таїнства Сповіді і Причастя. Інакше піст стане просто дієтою або голодуванням.

Джерело: Твоє місто

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини