Річниця Революції Гідності: Десять найкращих фільмів про Майдан

21 листопада щороку Україна відзначає річницю Революції гідності. За цей час про Майдан було написано і знято не так багато книг і фільмів, як можна було очікувати.

tri-roki-revolyutsiyi-gidnosti

Ми зібрали добірку історичних фільмів про події Майдану, які варто подивитися.

«Майдан» Сергія Лозниці

maidan_2_

Цей фільм справив справжній фурор під час кінофестивалю в Каннах і довів до сліз мільйони глядачів. Режисер фільму задумався про створення цієї картини ще перебуваючи в самому центрі подій, вже тоді він вирішив умовно розділити історію на дві частини – карнавальну і трагічну.

Фільм відстежує перебіг революції, починаючи з мирних акцій на Майдані Незалежності в Києві та появи багатотисячного мітингу, закінчуючи кривавими сутичками беззахисних людей і озброєних спецпідрозділів. Режисер вклав в картину не тільки жах від побаченого, але і власні хвилювання і переживання з приводу багатьох смертей на передовій.

«Бійня на Майдані» (Maidan Massacre) Джона Бек-Хоффмана

«Бійня на Майдані» (Maidan Massacre) Джона Бек-Хоффмана

Це документальний фільм американського режисера, який позиціонує свою картину як своєрідне розслідування трагічних подій минулої зими в Україні. Ця прем’єра отримала гран-прі глядацьких симпатій під час восьмого міжнародного кінофестивалю в Сієні.

«Все палає» Олександра Течинського

«Все палає» Олександра Течинського

Це не фільм про революцію в Україні. Радше – універсальний приклад того виду повстань, які закінчуються кровопролиттям. Цей фільм отримав звання «Видатного східноєвропейського фільму» під час німецького кінофестивалю DOK Leipzig. Як заявило журі фестивалю, цей фільм переконливий, послідовний і тримає в напрузі, глядач постійно знаходиться в центрі подій. Це не роздуми про те, що відбувається і чому, це відчайдушна боротьба.

«Молитва за Україну» Євгена Афінеєвського

«Молитва за Україну» Євгена Афінеєвського

Це культурний пам’ятник тим, хто ціною свого благополуччя, здоров’я і життя відстоював права свої і своїх дітей на гідне майбутнє у власній країні. У цьому фільмі показаний колективний портрет неймовірно красивих людей, а тому він здатний пробитися в кожне серце.

«Майдан. Мистецтво опору» Антіна Мухарського

«Майдан. Мистецтво опору» Антіна Мухарського

Це енергійний фільм, повний дій і знятий за всіма канонами телевізійної документалістики. Тут є все: динаміка у постановці кадрів, у музичному супроводі, багато людських історій, розказаних від першої особи. Основну історію опору під час фільму розповідає сам режисер Антін Мухарський.

«Зима, яка нас змінила» Каналу «1+1» і Вавилон’13

«Зима, яка нас змінила» Каналу «1+1» і Вавилон’13

Це цілий цикл з семи документальних фільмів. Історія про тих, хто загинув за свободу і власну державу. Це фільми про Небесну сотню, про бої на Грушевського, про Автомайдан і резиденцію Януковича в Межигір’ї.

«Жіночі обличчя революції» Каналу 1+1 і sister’s Production

«Жіночі обличчя революції» Каналу 1+1 і sister’s Production

Цей фільм присвячений жінкам, які брали участь у подіях на Майдані. Він про дружину, яка стояла на лінії вогню поруч зі своїм чоловіком, про дівчину, яка закохалася в простого хлопця, а втратила героя. Про жінку, яка перетворилася в воїна. Про матір, яка опинилася по різні сторони барикад зі своїм сином.

«Сильніше, ніж зброя» Вавилон’13

«Сильніше, ніж зброя» Вавилон’13

Це історія про події та людей, які ще з часів Евромайдану і до війни на Сході будують нову країну і борються за своє майбутнє.

«Євромайдан. Чорновий монтаж» Романа Бондарчука, Володимира Тихого та ін.

«Євромайдан. Чорновий монтаж» Романа Бондарчука, Володимира Тихого та ін.

Це добірка короткометражних фільмів від молодих українських режисерів, прем’єра якої відбулася незабаром після Майдану на фестивалі Docudays UA. Цей фільм містить в собі як досить спокійні моменти з повсякденного життя на Майдані, так і найгарячіші моменти опору.

«Якось в Україні» Ігоря Парфьонова

«Якось в Україні» Ігоря Парфьонова

Цей фільм цікавий тим, що він не просто історичний, але і художній. Ця соціальна драма була представлена на німецькому фестивалі Cottbus. Сюжет картини побудований на історії головної героїні на ім’я Ніна, яка приїхала до Києва з рідного Криму в пошуках справедливості. Її подругу вбили, а саму Ніну зґвалтував міліціонер. І тільки в Києві їй вдається знайти друзів по революції.

zik.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини