10 речей, які варто зробити у Львові

Львів недаремно називають “душею” України. Це одне з найкрасивіших міст не тільки нашої країни, а й Європи, а його історична частина виглядає як музей під відкритим небом.

Недарма Міністерство культури й туризму України надало місту почесне звання культурної столиці України, а історичний центр Львова був занесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

1. Подивитися на місто з ратуші

Піднявшись на вежу міської ратуші, можна не тільки помилуватися стародавнім містом, але ще й помріяти або загадати бажання. Оглядовий майданчик на ратуші відкритий з 1851 року. Ще тоді мешканці Львова піднімалися на вежу, щоб подивитися на чудовий краєвид центральної частини міста. Для того щоб потрапити на оглядовий майданчик, доведеться подолати 408 сходинок. Крім чудесного огляду міста, на передостанньому оглядовому майданчику можна побачити, як зсередини виглядає годинниковий механізм одних із найстаріших в Україні годинників. Їм більше 160 років, і вони родом з Відня.

2. Піднятися на Замкову гору

Ще один чудовий вид на місто відкривається з парку “Високий замок” на Замковій горі, найвищої точки Львова. Оглядовий майданчик знаходиться на висоті 413 метрів над рівнем моря. Це штучний курган, насипаний в 1869-1900 роках польською громадою міста на честь 300-річчя Люблінської унії.

3. Випити львівської кави

Львів’яни вважаються справжніми поціновувачами кави. Вони зуміли через чашку цього дивовижного, ароматного напою передати всю історію стародавнього Львова. Історія кави “по-львівськи” почалася ще наприкінці XVIII століття з приходом австрійців, які й відкрили жителям міста всі тонкощі приготування цього напою, створюючи тут численні кав’ярні та кондитерські, в яких заможні городяни могли спробувати й насолодитися ароматною кавою. З часом вона ставала все більш популярною в різних колах суспільства, і дуже скоро увесь Львів захворів “кавоманією”. Не випити львівської кави – злочин.

4. Скуштувати львівського шоколаду

Львів знаменитий ще й своїм шоколадом, який експортувався в різні країни Європи. Тому, перебуваючи у Львові, просто необхідно спробувати зроблені вручну місцеві шоколадні вироби. Їхній вибір вразить навіть найбільш вимогливих гурманів. Чого тут тільки немає: від різноманітних цукерок з неймовірними начинками до копії Львівської Ратуші, яка виготовлена з білого шоколаду й важить 11,5 кг. Разом з шоколадом місто подарує вам емоції та почуття, народжені у Львові, адже місцеві кондитери зуміли вкласти у кожну зроблену цукерку, в кожну плитку справжнього шоколаду маленький, але завжди найсолодший кусочок Львова.

5. Відшукати львівських левів

Левів у цьому приголомшливому місті дуже багато, до того ж найрізноманітніших: грізних, усміхнених, сплячих. Є навіть крилаті леви та лев з двома тулубами. У кожного з них є своє власне історичне місце на затишних львівських вуличках.

6. Погуляти двориками Львова

Львівські дворики – ідеальні для тих, хто хоче перенестися в інший час і реальність, відчути себе шукачем скарбів. Блукаючи дворами міста, ніколи не знаєш наперед, що відшукаєш: напівзруйнований вітраж або таємничий замурований портал, забуті розписи чи різьблені гвинтові сходи.

7. Відвідати Львівський театр опери та балету

Львівський театр – один з найвідоміших та найгарніших оперних театрів Європи, якому вже більше ста років. Навіть якщо ти не любитель оперних вистав або у тебе просто не вистачає часу, все одно обов’язково зайди всередину, щоб подивитися на неймовірної краси інтер’єри, адже всередині театр виглядає ще більш вражаюче, ніж зовні.

8. Побувати на міському святі

У прекрасному місті Львові ніколи не покидає відчуття свята, в який час року ти б його не відвідала. Адже не дарма місто називають фестивальною столицею України – тут завжди можна насолодитися неповторним дійством одного з численних фестивалів, яких у Львові більше 50 та на будь-який смак. Відкрий для себе Львів “Джазовий”, “Шоколадний” або ж “Кавовий”, і ти поринеш в атмосферу радості й свята.

9. Побродити Личаківським цвинтарем

Це невід’ємна частина міста. І нехай тебе не лякає те, що це кладовище, адже воно зовсім не схоже на звичайні, й атмосфера тут абсолютно інша. Засноване в 1786 році, кладовище є одним із найстаріших і найбільш помпезних у Європі. Тут налічується більше 3000 кам’яних надгробків, більшість з яких є історико-культурними пам’ятками і мають високу художню цінність, а найдавніші збережені могильні плити Личакова відносяться до 1787 та 1797 років. Кладовище це настільки грандіозне, що на ньому неважко й заблукати. Кажуть, що в негоду, якщо ви опинитеся біля склепу трагічно загиблих в 1902 році матері й дочки Розалії та Ванди Замойських, можна почути, як у цьому герметично закритому, одному з найбагатших склепів дзвенять ланцюги, на яких підвішені труни.

10. Проїхатися на трамваї

Ще один символ Львова – трамвай. Особливість тутешньої трамвайної системи, історія якої налічує більше ста років, у тому, що шляхи прокладені найкрасивішими вулицями старовинного міста. Навіть не займаючись пошуком спеціальних екскурсійних маршрутів, можна проїхатися містом на трамваї – і ти гарантовано побачиш його найяскравіші пам’ятки.

Львів не може не зачаровувати, побувавши хоч раз у цьому чарівному місті, ти будеш мріяти знову до нього повернутися. У Львові безліч дивовижних пам’яток, відомих і не дуже. І будьте впевнені, це старовинне місто Вас точно не розчарує.

За матеріалами: tochka.net

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини