Прикарпатські студенти винайшли жуйку проти пародонтозу

Студенти Івано-Франківського Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника створили жувальну гумку з карамелізованого меду, яка оздоровлює ротову порожнину і запобігає появі пародонтозу.

Жуйку для профілактики захворювань ротової порожнини представила студентка факультету природничих наук кафедри теоретичної і практичної хімії ПНУ Марта Цап на конкурсі інвестиційних проектів, повідомляє видання КУРС.

Продукт заснований на бактерицидних та антисептичних властивостях меду – для лікування і профілактики пародонтозу. За основу “жуйки” взяли карамелізований мед – студенти дослідили хімічний склад та перетворення продукту і зробили висновок, що при карамелізації меду підвищується його біологічна активність. Дію карамелізованого меду перевірили спеціалісти стоматологічного факультету ІФНМУ на 9 добровольцях – ті впродовж місяця споживали корисні жуйки. У 6 з них, як стверджують спеціалісти, стан пародонти покращився.

Окрім меду, до складу жуйок входять віск, прополіс та інші продукти бджільництва. Тому їх, якщо захочеться, каже Марта Цап, можна безпечно з’їсти.

“Вирішальний бактерицидний ефект, – стверджує вона, – досягається за рахунок меду, а не супутніх продуктів”.

Жувальна гумка готова до серійного виробництва.

Щоби започаткувати виготовлення медових жуйок, які запобігають пародонтозу та оздоровлюють порожнину рота, потрібно 209 тисяч грн. За рік можна сподіватися на надходження в розмірі 96 тисяч грн, окупність проекту – 2 роки. Потрібно автоматизувати процес, пояснюють розробники. Зараз жуйки роблять вручну – у вигляді цукерок.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини