Independent назвав Львів найкращим місцем для зимового вікенду

“Релаксуючі шоколадні магазини та казкова архітектура – ось чому українське місто є ідеальним культурним місцем для відпочинку”, – так описує Львів туристка Емма Хендерсон з Англії у відомій британській газеті The Independent, передає Lviv1256.com.


© Getty

Чому їхати?

У Львові відбувається понад 100 фестивалів на рік.

Тут не існує поганих днів, коли можна навідатись, тому що курс обміну валют фунта до української гривні є дуже вигідним.

У західній Україні, 45 милях від польського кордону, Львів врятувався від нещодавнього конфлікту, і протягом останніх двох десятиліть жителі відчайдушно намагалися позбутись колишнього радянського статусу, щоб об’єднатись із рештою Європи. Будинки розфарбовані яскравими фарбами, багато п’ятизіркових готелів, відкритих до Євро-2012, є велика кількість піцерій та винних барів. І з безліччю художніх галерей, пам’ятників, соборів та музеїв, це стає зрозумілим, чому ця поїздка перетворюється на популярну культурну подорож.

Домівка для 720 000 чоловік, Львів – це компактне та прогулянкове місто (хоча бруківка під ногами може ускладнити прогулянку), у центрі – історичне Старе місто. Брукована Площа Ринок (2) – це центр, оточений пастельними будівлями 16 століття. Туристичний інформаційний центр (3) знаходиться тут же в центрі. Він відкритий щодня з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю, і закривається о 5 годині вечора в суботу та о 16:00 в неділю.


© Jorge Láscar

Центр міста багато в чому плоский, хоча він розташований навколо найвищої точки, замкового високого пагорба (4), звідки відкриваються чудові панорамні краєвиди та показано контраст між квартирами у радянському стилі, з одного боку, і шпилями і куполами Старого міста з іншого.

Поточний курс: £1 = 35 українська гривня (гривня)

День перший

За туристичним інформаційним центром знаходиться Ратуша (5), де з 1300-х років стоїть будівля. Підніміться на 400 сходинок ратуші (найвища в Україні на висоті 65 м) на оглядовий майданчик для панорами Старого міста. Стережіться, адже сходи дуже круті і зношені – це не для слабких.


Стара радянська машинка на брукованій вулиці

“Любителям шоколаду” слід побувати у Львівській майстерні шоколаду (6) на вулиці Сербській, 3 – заклад відкритий з 9:00 до 23:00. З двома поверхами шоколаду є багато варіантів: вибір власного трюфельного набору або посиденьки на терасі з традиційним львівським гарячим шоколадом – великим, кремовим і сильно приправленим.

Ринки у Львові також великі. З площі Ринок на схід до площі Музейної, на вулиці Підвальній, знаходиться щоденно відкритий книжковий ринок (7), який оточується великим пам’ятником Івану Федорову – батько слов’янського друку 16 століття. Це також місце, де можна знайти вінілові записи – переважно з радянських часів – і старі нотатки, монети, армійські значки та інше.


Традиційний львівський гарячий шоколад великий, приправлений і подається з корицевою паличкою

Підіть у похід

Домівка для культур поляків, вірмен, євреїв та австрійців, а також українців, Львів – це “шведський стіл” церков. Під радянською владою багато з них були призначені для інших цілей, і лише в 2011 році вони повернулися “на місця”. Найбільша – єзуїтська церква, інакше відома як церква св. Петра і Павла (8) – була тимчасовим місцем зберігання більше 2 мільйонів наукових книг. Щоб оглянути маршрут прогулянки, завантажте на смартфон програму GPS My City: прогулянкова 1 милева екскурсія, яка використовує офлайнові карти, починаючи з Бернардинського собору та монастиря (9), включаючи Латинський кафедральний собор (10), Вірменський собор (11), що закінчується в кармелітській церкві (Храм Святого Архистратига Михаїла) (12).


Початок довгого шляху до Високого замку починається з іржавих старих сходів

Обід на ходу

Поверніться на площу Ринок – там ви знайдете Першу міську пекарню сирників та штруделів «Львівські пляцки», незвичайно смачні вироби (13). Тут є різновид штруделів, як солодких, так і гостреньких чи солених, зроблені перед вами і подаються у великих порціях, щоб з’їсти всередині або забрати з собою. Аромати заполонили все навколо, від черешні до смакового лосося, а шматок коштує близько 1,20 фунта.

Біля туристично-інформаційного центру (3) знаходиться мережа велосипедів від Next Bikes (14) – прокат велосипедів. Як і слід очікувати, вони працюють за принципом pay-as-you-go (оплата на місці) після реєстрації за допомогою телефону або терміналів; потім повертаєте їх до стендів після використання. Україна приєдналася до схеми в 2015 році і має близько 165 велосипедів на семи станціях. Катаючись, зробіть петлю містом, або поїдьте на південь до Стрийського парку (15), який має ставок з лебедями, парниковий та кам’яний сади. Потім зверніть на північ, щоб віддати свій велосипед у парку Івана Франка (16).

Прогулянка в парку

Після того як віддали свій велосипед біля входу в парк (станція №9101), прогуляйтеся широкими бульварами парку Івана Франка, облицьовані кленовими, дубовими і каштановими деревами. Це один з небагатьох зелених площ міста і був першим відкритим парком для громади (більшість людей похилого віку знають цей парк як “Парк Костюшка”, назва в 1912-45 роки). У парку є альтанка-ротонда, яка додає лондонську атмосферу.

Обід з місцевими жителями

Тримайтеся подалі від вулиць забитих туристичними ресторанами навколо площі Ринок і спробуйте “Трапезна” Музей Ідей (17) на вулиці Валовій, 18А. Не бійтесь – відкриваючи двері, ви заходите в крихітну галерею, – але спускаючись сходами вниз, ви знайдете ресторан, в якому колись була монастирська трапезна. Це все ще просте місце для сніданку, але служить воно фантастичною їжею в атмосферному підвалі з низькими стелями та зношеними дерев’яними лавами. Спробуйте гілочки, запечені в меді і кроликову тушку. Більшість страв коштують близько 1,50 фунтів стерлінгів, тому замовте кілька і поділіться.

Другий день

До пізнього сніданку

Вам доведеться рано встати, щоб пообідати в ресторації Бачевських (18) – черги розпочинаються з 9 ранку. Будучи в оранжереї, де може розміститись 30 чоловік, сім’я Бачевських, яка в 18 столітті створила перший Львівський лікеро-горілчаний завод, запропонує бокал шампанського та рюмку горілки, чай або каву і цілий “шведський стіл” – приблизно за 2,50 фунта. Їжа є досить посередньою, але те, що ви дійсно там, – це прекрасний інтер’єр, із кожного куточку висять зелені рослини, зелені велюрові “коктейльні” сидіння, цвірінькаючі пташки та піаніст, що грає українську музику.

Культурний день

Львівська національна картинна галерея (19) розділена між великою будівлею 19 століття Палацом Потоцьких на вулиці Миколи Коперника та його другим форпостом на вулиці Стефаника (20). Колекція охоплює європейські твори мистецтва, починаючи з 14-го до початку 20 століття, з картинами Рубенса, Гойя та Брейгеля, у той час як друга галерея займає переважно польську колекцію робіт, поступаючись лише самій Польщі.

Аперитив

Тут є безліч кафе, багато з яких створюють свій власний напиток. Одне з найкращих – під Синьою Фляшкою вул. Руська, 4 у дворі (21). Знак блакитної пляшки веде до традиційної кав’ярні з опуклою стелею та інтер’єром, де освітлення у формі свічок. Тут ви не знайдете англомовних гостів, але кава є сильною, а українська музика цікавою. Якщо ви надаєте перевагу коктейлям, підійміться нагору ресторану Panorama до бару Josper (22), де відкривається краєвид на площу Свободи і ви будете на рівні з дахом Оперного театру.

Вишенька на торті

Львівський оперний театр (23) – це одне з наймасштабніших місць у місті. Побудований у стилі Віденського театру з крилатими бронзовими статуями, що символізують комедію, драму та музику, наповнюючи свій багатий фасад, був побудований за проектом польського архітектора Зигмунта Горголевського як гібрид стилю ренесансу та бароко. Показ класичних опер і балетів, квитки починаються з приблизно 1,40 фунта стерлінгів за найдешевші місця до найдорожчих 9 фунтів.

Що необхідно для поїздки

Потрапити туди

Немає прямих рейсів до Львова. Міжнародні Авіалінії України літають з Гатвіка через Київ до Львівського міжнародного аеропорту Данила Галицького (24), туди-назад близько 190 фунтів стерлінгів.

Центр міста приблизно в 4 милях на захід від аеропорту – таксі коштує близько 6 фунтів і займає 20 хвилин або 48 автобус від нового терміналу А (де здійснюються рейси МАУ) кожні 10-15 хвилин з 7 до 10 вечора, і коштує близько 12 центів. Автор подорожував з МАУ та Regent Holidays, що пропонує маршрути до Львова та Києва від 855 фунтів стерлінгів на п’ять днів, включаючи польоти та проживання.

Де поселитись

Ви дізнаєтесь про готель George (25) за рожевим бароко стилем та терасою на другому поверсі. Він має приємний сільський (в доброму сенсі слова) характер, вид на місто та хорошу піццу. Стартує від 19 фунтів стерлінгів на двох зі сніданком та до 46 фунтів за ніч.

Готель Villa Stanislavskyi Hotel (26) за 25 хвилин ходьби від центру міста. Ціни від £35 зі сніданком.

П’ятизірковий готель Nobilis (27) розташований у центрі Львова. Елегантні номери мають антикварні меблі, а також піано-бар, тренажерний зал та спа-центр. Ціни від £95 зі сніданком.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини