Сучасне храмове будівництво: Родослав Жук

Кілька років тому вперше серед істориків почула, що ми часто тішимося/популяризуємо минуле. Це добре видно на прикладі туристичного Львова. Натомість, задали тоді питання: “Чи творимо ми зараз щось таке, що власне буде нашою візитівкою – візитівкою початку ХХІ ст. – для наступних поколінь?”

Через деякий час дізналася, що такі ж роздуми і дискусії провадяться не тільки в історичному середовищі, а й у середовищі архітекторів. Останні виступають проти історизму в будівництві: для чого копіювати уже наявні стилі, невже ми не можемо реалізовувати сучасні.

Львовом ХХІ ст. Борис Гудзяк назвав будівлю Центру Митрополита Андрея Шептицького. Але, ще одним “представником сьогодення” в архітектурі Львова вважається Церква Різдва Пресвятої Богородиці (на Сихові). Автором її проекту є Родослав Жук.


Від: iloveukraine.com.ua

Хоча він живе у Канаді (Монреаль), а працює і в Канаді, і в США, наша вікіпедія називає його українським архітектором. Родослав Жук родом з Лемківщини. У 40-х роках ХХ ст. разом з батьками емігрував до Австрії. Навчався у вишах Канади та США, де й викладає. З 2004 року є почесним професором Української академії мистецтв у Києві.

Родослав Жук цікавий тим, що творить сучасну архітектуру не житлових чи бізнес-будівель. Він проектує храми.


Українська Католицька Церква св. Степана Первомученика (Калгарі, Канада). Від: http://www.saintstephencalgary.ca/about.html

“Ми звикли до традиційності у храмовому будівництві. Бо що буває традиційнішим, ніж релігія? І де можна більш наочно виражати цю традицію, як не у храмовому будівництві?”

Такі думки були у моїй голові й неприйняття, коли побачила єдиний реалізований проект Родослава Жука в Україні – Церкву Різдва Пресвятої Богородиці у Львові.

Ще одним проектом цього архітектора в Україні мала бути церква св. Ольги та Володимира у Калуші. Проте, все завершилося тільки проектом і залитим під нього фундаментом. Тоді надали перевагу виділенню цих коштів на господарські потреби міста.


Українська Католицька Церква Пресвятої Родини (Вінніпег, Канада). Від: https://holyfamilychurch.wordpress.com

Ми любимо традиційну/стару, особливо храмову, архітектуру. Вона, направду, захоплює. Але її творили такі ж люди як ми, тому й зараз ми маємо право творити свої традиції храмового будівництва. Навпаки, добре, коли маєш наочне підтвердження підтримки Церквою сучасного мистецтва. Адже вона завжди наголошує, що треба жити зараз: не в минулому, а зараз.


Українська Католицька Церква Святого Йосафата (Рочестер, США). Від: http://www.stjosaphats.org

Цікаво, що храми Родослава Жука передбачають наявність тут великих приміщень для збору церковної громади поза Службою.


Українська Католицька Церква Пресвятої Євхаристії (Торонто, Канада). Від: http://www.hagiaeucharistia.com

Чесно, храми Родослава Жука дуже незвичні, але байдужими не залишать нікого. Особисто в мене вони зараз викликають дуже позитивні враження.


Українська Католицька Церква Воздвиження Чесного Хреста. Від: https://www.google.com.ua/maps

Відомо, що у старій церкві, яка стояла на місці нової Церкви Святої Трійці у Кергонсоні, розпочинав своє священиче служіння Блаженніший Любомир Гузар.


Українська Католицька Церква Святої Трійці (Кергонксон, США).

Джерело: dij.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини