10 найкращих картин українських художників

Так склалося, що творчість сучасних українських художників більш відома в Європі і Америці, а в рідній країні їх роботи знають лише рідкісні поціновувачі живопису. Ми вирішили, що своїх героїв, якщо не знати в обличчя, то хоча б знати їх найвідоміші роботи, якими захоплюються у всьому світі.

Ми підібрали 10 кращих, на наш погляд, картин українських художників, про творчість яких ви, можливо, не чули або не знали про їх походження. У даній статті ми розповімо про сучасні майстрів, чиї роботи продаються за десятки, а то і сотні тисяч доларів на аукціонах Christie’s, Sotheby’s і Phillips.

Айвазовський «Дев’ятий вал»

Це одна з найзнаменитіших його робіт, а він сам – один з найвідоміших художників-мариністів не тільки в нашій країні, але і у всьому світі.

Шевченко «Катерина»

«Талановита людина – талановита в усьому» – так абсолютно справедливо можна сказати про найзнаменитішого в усьому світі українця. Поет і письменник – він був також прекрасним живописцем і картина «Катерина» тому підтвердження. Робота ілюструє одну зі сцен однойменної поеми, в повній мірі передаючи почуття і переживання Шевченка.

Рєпін «Запорожці»

Так – так, Рєпін… Для довідки: художник народився в невеликому місті Чугуїв (Харківська губернія), в достатній мірі знав історію України, а при створенні свого знаменитого твору, як він сам говорив, перебував в «творчому запої». За спогадами його рідних, під час роботи над картиною вся сім’я жила тільки запорожцями: діти знали всіх героїв оповідань про козаків, могли напам’ять процитувати рядки з «Тараса Бульби» і тексту з листа козаків султанові.

Криволап «Кінь. Вечір»

Найвідоміший і найдорожчий український художник сучасності, чия робота в 2013 році пішла з молотка торгів Phillips за рекордні для українського живопису $ 186,200.

На сьогодні Криволап продовжує утримувати статус «найдорожчого» сучасного художника України.

Ройтбурд «Прощавай, Караваджо»

Один із засновників українського постмодернізму прославляв нашу країну своїми талановитими роботами на художніх виставках по всьому світу, його роботи займають почесне місце в Музеї сучасного мистецтва (Нью-Йорк). «Goodbye Caravaggio» в 2009 році була продана за $ 97,179.

Чичкан «Оно»

Його епатажні інсталяції та проекти принесли йому славу у всьому світі, найбільш популярні і впізнавані його роботи пов’язані з поданням відомих персон в образі мавп. Картина «Оно» принесла йому не тільки популярність, але і не малий прибуток – в 2008 році вона була продана за $ 70,000.

Шупляк «Підглядання Фрейда»

Майстер “картин з подвійним змістом” не перестає дивувати своїми художніми головоломками і оптичними ілюзіями. Роботи автора були представлені на багатьох виставках сучасного живопису в Європі і Америці. І скажемо чесно, нам було важко виділити одну картину – вони просто зачаровують!

Животков «Робота №5»

Автор продовжує жити і працювати в Києві, а його картини більше 20 років беруть участь в експозиціях в Польщі, Росії, Франції, Німеччини, Фінляндії та інших містах Європи, представлені в колекціях музеїв України і в Kunsthistorisches Museum (Відень). Його незвичайні роботи лаконічно підписані, але яскраво розкривають талант майстра. «Робота №5», мабуть, найвідоміша картина, але ми радимо переглянути й інші, не менш глибокі роботи художника.

Сидоренко «Expiration»

Топ-лот Sotheby’s Contemporary East в 2014 став найдорожчою української картиною на торгах і пішов з молотка за $ 31 400. Ви точно не зможете відірватися – картина ніби «затягує».

Тістол «Розмальовка»

Сучасний український художник – ключова фігура «Української нової хвилі», він привернув увагу світової громадськості своїм проектом «Українські гроші». «Розмальовка» пішла з молотка аукціону Phillips за 53,9 тисячі доларів. Тонкий поціновувач сучасного мистецтва побажав залишитися невідомим.

Джерело: art-holst.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини