Радіодиктант національної єдності у Львові можна буде написати у великій компанії

9 листопада, у День української писемності та мови, усі охочі можуть взяти участь у написанні радіо диктанту.

Філії суспільного мовника Українське радіо активно готуються до написання Радіодиктанту національної єдності 9 листопада та запрошують долучитися до акції всіх охочих. Зокрема, у Львові радіодиктант масово писатимуть у головному корпусі Львівського національного університету імені І.Франка.

Як розповів Львівській газеті Руслан Рей, заступник директора Львівського радіо, у Львові локацією радіодиктанту стане шевченківська аудиторія, що на філологічному факультеті ЛНУ імені Івана Франка. Львівська філія Українського радіо вестиме звідти прямі включення. Наразі триває технічна підготовка, найближчим часом в ефірі Львівського радіо оприлюднять подробиці участі. Ймовірно, потрібно буде попередньо зареєструватися, щоб організатори змогла подбати про місця в аудиторії для всіх охочих.

Тож якщо ви хочете відчути особливу атмосферу єднання в компанії однодумців – приходьте 9 листопада в головний корпус ЛНУ. Втім якщо такої змоги не матимете – радіодиктант можна написати вдома, а робочому офісі чи деінде. Для цього, крім бажання, необхідно мати аркуш паперу, ручку, радіоприймач, комп’ютер, планшет або телефон із виходом в Інтернет. Марафон на Українському радіо почнеться о 12.00 і триватиме до 13.00. Текст радіодиктанту почне звучати о 12.30. Його традиційно диктуватиме доцент Київського університету ім. Б.Грінченка Олександр Авраменко, який і складає текст на замовлення радіо.

Організатори радіодиктанту обіцяють підготувати для слухачів цікаві сюрпризи й новинки. Усі подробиці можна буде дізнатися в ефірі та на сайті Українського радіо.

Зазначимо, цього року радіодиктант національної єдності писатимуть уже всімнадцяте.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – це унікальний захід, який організовує Українське радіо до Дня української писемності та мови 9 листопада.

Національна радіокомпанія України започаткувала акцію ще 2000 року. Відтоді щороку слухачі можуть узяти участь у написанні та з’ясувати, наскільки добре знають мову.

Як правило, текст диктанту – авторський, ексклюзивний, створений спеціально на замовлення Українського радіо відповідно до всіх приписів і норм правопису. Він складається з близько 150 слів. Диктор читає його в прямому ефірі двічі.

Кожен охочий може долучитися до акції та написати диктант просто біля приймача. Відтак можна відправити роботу на Українське радіо для перевірки, а можна дочекатися, поки текст з’явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі, та перевірити власноруч. До розгляду приймають лише рукописи. Надсилати можна традиційні, паперові листи, а з 2014 року – і в електронному вигляді. У такому разі роботу слід відсканувати або сфотографувати.

Підбиття підсумків і урочистий фінал акції відбувається в грудні. Ведучі й автор у прямому ефірі розповідають про кількість листів, географію, особливості тексту, найбільш поширені помилки.

Текст радіодиктанту викладають на сторінці Радіодиктант національної єдності у соцмережі Facebook а сайті Українського радіо 11 листопада об 11.11. Тож кожен зможе перевірити власну грамотність. Усі надіслані на радіо диктанти також перевіряють. Імена авторів робіт без помилок озвучать в прямому ефірі.

7 порад як писати радіодиктант:

1. Не бійтесь. Ця акція покликана створити запал та хороший настрій.

2. Якщо маєте час та бажання, повторіть правопис. Його легко знайти у вільному доступі в мережі.

3. Під час першого прослуховування спробуйте зрозуміти його загальну структуру та стиль. Це допоможе Вам розподілити пунктуаційні знаки.

4. Намагайтесь “побачити” текст, поки ви його слухаєте.

5. Після написання тексту спершу перевірте орфографію, а лише згодом пунктуацію. Можете рухатись від кінця тексту, щоб зміст твору Вас не відволікав.

6. Не бійтесь зробити велику кількість помилок, адже радіодиктант створили задля відчуття колективної справи.

7. Загітуйте своїх колег, родичів та друзів писати диктант разом із Вами.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини