Під “Вернісажем” віднайшли мури замку князя Лева (фото)

Знайдений мур попередньо датують XV-XVI століттям. Очевидно, він був частиною замкового комплексу і його звели під час однієї з перебудов замку, пише Твоє місто.

На площі під Львівським ринком «Вернісаж» археологи розкопали частину муру Низького замку. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба».

«Ми припускаємо, що це може бути частина стіни внутрішньої забудови подвір’я. Наразі складно сказати, до якої саме будівлі її можна прив’язати. Для цього потрібно дослідити більшу площу», – розповів співробітник Науково-дослідного центру Микола Шніцар.

Розкопки на території «Вернісажу», перед театром імені Марії Заньковецької, почали минулого тижня. Роботи мають тривати приблизно місяць. Це перша спроба віднайти історичну пам’ятку міста. За попередніми даними площа досліджень становить 30 м кв., а глибина – до 5 м.

Пошукові роботи відкладали до пізньої осені, оскільки про це просили підприємці, які мають торговельні об’єкти на території «Вернісажу», аби максимально не зачепити туристичний сезон.

Перша згадка про палац сина Данила Галицького – Лева датується 1292 роком. Спочатку стіни були дерев’яні, згодом його укріпили каменем та цеглою.

Спершу Низький замок постраждав від пожежі 1565 року, а до XVIII століття його кілька разів перебудовували. Зрештою на початку ХІХ століття його розібрали, а з каменю від руїн фортеці збудували частину кам’яниць на вулиці Краківській. На місці, де стояв замок, облаштували торгову площу.

Гіпотетична реконструкція палацу Лева І.
Автор Качор І. В. Муровані будівлі – палац Лева І (ліворуч), каплиці і церква (праворуч вгорі)

Палац князя Лева І був закладений перемишльсько-галицьким князем Левом І у другій половині ХІІІ ст. у заснованому ним місті Львові, коли з’ясувались труднощі життя у Високому замку через сильні холодні вітри на вершині гори

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини