Комунальний квест або Чому у Львові на будинках наліплено літери Z та H

Мова йде про інформаційні (правильніше – орієнтаційні) таблички, які то там, то сям можна помітити на стінах львівських кам’яниць.

Найбільша помилка в інтернеті стосується букви “Z” – про неї пишуть, ніби то вона означає “Зв’язок”. Очевидно, ніхто навіть не задумався, з якої букви починається слово “зв’язок” польською чи австрійською, хоча всім зрозуміло, що таблички довоєнні.


© istpravda.com.ua

Саме тому хочу здеміфологізувати цю псевдо-історичну правду:

“S” означає “Spust” – кран для спускання води з системи;
“H” означає “Hydrant” – пожежний гідрант (треба додати, що у нас уже з’явились таблички “ПГ”);
“Z” означає “Zasuwа” – задвижка для перекриття потоку води.

Число внизу означає відстань від стіни, а зліва або справа від букви – відстань вліво або вправо відповідно від самої таблички. Відмірявши ці дві відстані, працівники “Водоканалтресту” легко – навіть взимку під снігом – знаходять лючок, під яким ховається водяна запорна арматура. Саме тому ці таблички називають орієнтаційними.


© istpravda.com.ua

В інтернеті можна прочитати, ніби то “бувало, що всю вулицю вкривало сміття або товстий шар багнюки”. Це іще одна неправда, бо таблички почали інсталювати з кінця ХІХ століття, а на той час у Львові усі дороги були покриті не багнюкою, а бруківкою!

Не треба шукати слово “зв’язок” в польскому або австрійському словниках, достатньо подивитись на сучасні польскі стандарти таких табличок і стане зрозумілим, що усе львівські таблички стосуються водяних інсталяцій, а не телефонії:

Джерело: zommersteinhof.dreamwidth.org

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини