8 знакових мультфільмів української анімації. Еволюція від 1960 до 2016

Пригоди Петрика П’яточкіна, перший мультфільм жахів та героїчна повість про Микиту Кожум’яку

До Дня анімації Еспресо.TV зібрали для вас легендарні українські мультфільми, на яких виросло не одне покоління. Вони кумедні, пригодницькі та вчать дітей добру, справедливості і любові до оточуючих.

Пригоди Перця (1960)

Режисер: Ірина Гурвич

З цього мультику почалось відродження української анімації після війни. У мульиплікаторів не було спеціального спорядження та практики – лише тиждень роботи на “Союзмультфільм”. “Пригоди Перця” став дебютним мультом студії “Київнаукфільму”.

Автори працювали над ним два роки. Паралельно вчились і освоювали професію. Сюжет мультфільму був створений за мотивами сатиричного журналу “Перець”.

Основна ідея мультику – ніхто не має права ставити себе вище за будь-кого. Головний герой кореспондент Перець блискавично реагує на усі ситуації, які трапляються навколо.

Цього разу до нього звернулась лісова миша. Вона стверджує – водойму поблизу її житла постійно отруюють відходи із труби. Перцю тепер доведеться у всьому розібратись.

Як козаки… (1967-1995)

Режисер: Володимир Дахно

Один із найвідоміших українських мультиків про трійку запорозьких козків Бурмила, Коротуна і Силача. Ці герої стали своєрідним національним символом українців

Мультсеріал складається з 9 серій, в якому козаки варять куліш, грають в хокей та шукають щастя. Кожен мульт має свою оригінальну назву.

Кожен випуск розповідає про якусь пригоду козаків. Вони зустрічаються з людьми з різних країн та епох, деколи навіть з інопланетянами чи богами.

У мультику немає діалогів та титрів, за винятком вступних та заключного тексту “від автора”. Дія відбувається у вигляді інтуїтивно зрозумілих сцен. У всіх серіях є аранжування українських народних пісень.

В 2016 році було знято серію мультиків “Як козаки грали у футбол”. Новий сезон складається із 26 серій по 3 хвилини. Запорозькі козаки мандрують країнами Європи, де знайомляться з місцевим колоритом, потрапляють у чудернацькі історії та грають у футбол.

Пригоди капітана Врунгеля (1980)

Режисер: Давид Черкаський

Пригодницька опера про старого капітана Врунгеля, який вирішує взяти участь у вітрильній регаті.

Сюжет мультику створили за мотивами повісті Андрія Некрасова. Саме в цьому фільмі вперше звучить знаменита фраза “Як корабель назвеш, так він і попливе”.

Яхта Врунгеля мала символічну назву “Біда” і з цього починаються усі пригоди. На його судні містичним чином з’являється викрадена з музею статуя Венери. На скульптуру полюють не тільки правоохоронні органи в особі агента Нуль-нуль-ікс, але й безжалісні гангстери Джуліко Бандитто та Де ля Воро Гангстеритто.

Як Петрик П’яточкін слоників рахував (1984)

Режисер: Олександр Вікен

Пригоди непосидючого рудоволосого хлопчика, які вже стали символом української анімації вісімдесятих.

Мультик розповідає веселу історію про Петрика П’яточкіна, який уві сні потрапляє до Африки і стає вихователем слоненят.

Коли Петрик прокинувсся, то раптово став слухняним. Історія про хлопчика на початку 2000-х тричі виходили на папері.

Енеїда (1991)

Режисер: Володимир Дахно

Перший повнометражний мультик доби Незалежності, знятий за мотивами “Енеїди” Івана Котляревського. Письменник створив свою “Енеїду” як пародію на “Іліаду” Гомера та “Енеїду” Вергілія.

У мультику Володимира Дахно Мужні запорожці обороняють Троянську січ від набігу кровожерливих греків. В основі сюжету – козак Еней, який пройшов довгий шлях та подолав багато перепон і заснував Римську Січ.

Клініка (1993)

Режисер: ОЛександр Бубнов

Мультфільм жахів для дорослих – медична пародія на “Вія”. Історія про чоловіка, якому здається, що всі лікарі кровожерливі потвори і хочуть з’їсти його нутрощі.

На чолі цієї темної банди стоїть страшний Вій-рентгенолог. “Клініка” – мультфільм для дорослих, адже уособлює в собі все найтрашніше з медицини.

Фільм отримав дипломи міжнародних фестивалів “Анессі-93”, “Хіросіма-94” та “Лондон-94”.

Йшов трамвай 9-й номер (2002)

Режисер: Степан Коваль

Кумедний мультик про знайому ситуацію: у переповнений трамвай №9 намагаються втоптатися ще більше людей. У ньому люди обговорюють своє буденне життя та проблеми.

Ця пластилінова історія отримала нагороду на Берлінському кінофестивалі і стала справжнім “ренесансом” для української анімації

Мультик також отримав нагороду естонського кінофестивалю “Чёрные ночи” (2002), «Гран-прі» фестивалю анімаційних фільмів “Крок” (2002), Приз глядацьких симпатій міжнародного фестивалю “Молодість” (2002) та “Гран-прі” Штутгартського міжнародного фестивалю анімаційних фільмів.

Микита Кожум’яка (2016)

Режисер: Манук Депоян

https://youtu.be/dxp_4gjde50

Український 3D-анімаційний фільм-фентезі, знятий за мотивами однойменної казки Антона Сіяніки.

Це історія про сина відомого богатиря Кирила Кожум’яки, який колись вбив змія. 12-річного Микиту природа не нагородила такою силою, як батька, але точно не пошкодувала відважності та хоробрості.

Так Микита разом зі своїм другом телям Чубиком вирушають рятувати світ від чергової біди.

Мультфільм у прокат вийшов не лише в Україні, а й у Польщі, Туреччині, Угорщині, Південній Кореї та Саудівській Аравії.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини