Замок на Чупринки. Як реставрують один із найгарніших будинків Львова

Палац Сосновського відновлять до автентичного вигляду за 1,3 мільйона гривень.

Будинок №50-52 по вулиці Чупринки, відомий як палац Сосновського, повернеться до автентичного вигляду. Над відновленням пам’ятки працюють реставратори «Оберіг груп»: знімають пізні нашарування, чистять і відновлюють утрачені елементи поверхні фасаду. Tvoemisto.tv вдалося потрапити за риштування подвійного будинку, збудованого на початку ХХ століття.

Стіни будинку спершу були гладкими, але пізніше їх вкрили цементом. Із часом це покриття розтріскалось, тріщини від вібрації розширювались, і будинок руйнувався. Зараз команда реставраторів відновлює стіни й колони.

«На момент реставрації більшість колон була вже зруйнована, – розповів керівник реставраторів Андрій Федоришин. – Можна було пробувати їх склеїти, але через те, що тут постійні вібрації від трамваїв, є небезпека, що шматки фасаду відпадуть і нароблять шкоди. Ті елементи, які зараз несуть загрозу, відливають у майстерні й замінять на нові». Також ковалі відновлюють металеві елементи.

По завершенні реставрації будівлю не фарбуватимуть, а вкриють глазур’ю – спеціальною фарбою, яка захищає поверхню, але не змінює її кольору та структури. Робота триватиме, поки температура надворі не впаде до мінус п’яти градусів. Навесні планують реставрувати аркади й розписи. За інформацією Львівської міської ради, вартість робіт – 1 мільйон 300 тисяч гривень. Замовило реставрацію управління охорони історичного середовища ЛМР.

Історично палац Сосновського – це два будинки в одному. Архітектор Юзеф Сосновський спроектував для себе будинок, що схожий на середньовічний замок із левом на вході. Його збудували у 1900-1901 роках, а сусідній, на розі з вулицею Левинського – 1907-го. Сосновський спершу мешкав у цьому будинку, а згодом продав його львівському колекціонеру-бібліографу Францішку Бесядецькому (тому будинок також називають палацом Бесядецького). Будинок збудований у псевдоготичному стилі з елементами венеційської готики.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини