Італійський Дворик у Львові

Однією з найпрекрасніших і романтичніших прикрас центральної частини старого Львова є унікальний пам’ятник архітектури епохи Відродження будинок №6, що знаходиться на площі Ринок, добре відомий як Італійський дворик.

Історія Італійського дворика


Фото yesyes.ua

Ще у кінці 70-х років на ділянці, яку нині займає будинок №6, стояли два будинки. У 1569 році у Львів з Молдавії приїхав грецький виноторговець з Криту – Костянтин Корнякт.

У Молдавії він займав досить значиму посаду — голова митної служби, окрім цього він ще і торгував вином. Достовірно невідомі причини, що спонукали його переїхати у Львів, в якості однієї з версій, можна допустити, що це було викликано неспокійним внутрішнім політичним станом Молдавії у той час.

Будучи боярином зі знатного стану, маючи знання східних мов і прекрасну політичну і економічну ерудицію, Корнякт виявився просто незамінною людиною для Львова. В ті часи взаємовідносини з Туреччиною і Кримом були для Польщі найважливішими питаннями, від рішення яких залежала не лише економіка, але і безпека держави.

Маючи безліч корисних зв’язків і знайомств на державному рівні, Корнякт стає особистим секретарем короля Сигизмунда II Августа, і незабаром зміг добитися таких успіхів у вирішенні гострих і слизьких питань зі Сходом, що в 1571 році король дарував йому дворянський титул, а наступний король Польщі, Стефан Баторий, це дворянство підтвердив і спеціальним декретом дозволив Корнякту побудувати на Площі Ринок будинок з шістьма вікнами на фасаді — недосяжна мрія львівської знаті на той час.

В 1580 році Корнякт купує два будинки, що стоять поруч, дає вказівку їх знести і на цьому місці зводить новий будинок.

Зведена будівля гармонійно вписувалася у вигляд старої Площі Ринок, доповнюючи і прикрашаючи її. Спочатку входом до будинку служив пишний, багатоколонний портал, який доходив до середини нинішнього тротуару, а родзинка будинку знаходилася у його дворі — дивовижний двір, названий Італійським двориком, хоча, у нього є і інша, близька за змістом назва — Венеціанський дворик.

Варто відмітити, що єдиний будинок з подібним двориком був побудований лише через 300 років — це колишній царський палац, розташований в Криму, в Лівадії.

Перше, що вражає при вході в Італійський дворик — це ілюзія об’єму і додаткового простору!

Дворик сполучений по периметру трьома рядами співвимірних арочних лоджій, форма яких напрочуд пропорційна і гармонійна.

Італійський дворик був місцем відпочинку, тут було тихо і затишно, шум з торгової площі сюди не потрапляв. Італійський дворик схожий на типові дворики Риму і Флоренції. Тому зовсім не дивно, що в XVII столітті у ньому ставили п’єси Шекспіра.


Фото yesyes.ua

Зараз на території Італійського дворика у Львові проводяться джазові і класичні концерти, а в теплу погоду тут можна посидіти в затишному кафе і випити чашку ароматної львівської кави.

Адреса Італійського дворика:

Львів, Площа Ринок, 6

casaleone.lviv.ua

Джерело: we.org.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини