5 українських фільмів, які варто подивитися

5 фільмів, знятих українськими режисерами, українською мовою, з українськими акторами.

Платон Ангел, 2010

У цій українській драмі розігруються ледь не шекспірівські пристрасті. Кіно за сюжетом п’єси Олексія Коломійця під назвою “Дикий Ангел”.

У Платона Микитовича Ангела у виконанні культового українського артиста Богдана Ступки – троє синів, кожен з яких нехтує сімейними цінностями. Молодший, студент на ім’я Павло, нікому не сказавши, одружується на юній Ользі. Середній син Федір закоханий в доктора Клаву. І все б нічого, але у неї вже є чоловік. Старший же, первісток Петро, ​​працює держслужбовцем і дає дозвіл на будівництво будинків біля промзони, що в очах батька рівносильно злочину. До того ж недоброзичливці вирішують викрасти єдину дочку Платона – Тетяну. Глава сім’ї збирається зробити все, що в його силах, щоб з’єднати сім’ю і наставити нащадків на шлях істинний. Попутно разом із глядачами йому належить згадати про власні помилки молодості …

Душевна картина українського режисера театру і кіно Івана Войтюка про сімейні цінності була тепло прийнята глядачем і удостоїлася декількох премій в Україні та за кордоном, в тому числі на Міжнародному кінофестивалі православного кіно “Покров” в Києві та Міжнародному кінофорумі “Золотий витязь” в Омську.

Іван Сила, 2013

Український байопік “Іван Сила” знятий відомим українським актором і режисером Віктором Андрієнко на основі твору “Неймовірні пригоди Івана Сили” Олександра Гавроша. У фільмі показана реальна історія видатного спортсмена – циркового силача Івана Фірцака, названого в кінці двадцятих років минулого століття найсильнішою людиною в світі.

https://youtu.be/HQmXfb90KvA

Він виріс в селі Білки на Закарпатті в сім’ї звичайних робітників. Ніхто не знав, від кого син успадкував такі вражаючі здібності. Довгий час герой працював цирковим артистом і виступав під псевдонімом Іван Сила. Незабаром про дар Івана дізнаються далеко за межами батьківщини, і герой переїжджає в іншу країну. Але одного разу він вирішив, що пора повернутися в Україну і продовжити кар’єру саме там…

Центральну роль у фільмі виконав чемпіон України з пауерліфтингу та артист цирку Дмитро Халаджі, який виконував всі трюки без залучення дублерів. За визнанням наймолодшого з десяти дітей Фірцака, екранний силач вийшов дуже схожим на його батька. Відомо, що реальний Іван міг спокійно зрушити з місця дерев’яний будинок, а одного разу на кориді в Іспанії голими руками переміг бика, звалив собі на плечі й відніс до найближчого ресторану. Багато його трюків досі не вдається повторити.

Картина була представлена ​​в рамках Каннського фестивалю, а після прем’єри в Україні відразу потрапила в першу прокатну десятку.


Трубач, 2014

Головний герой життєствердного комедійного мюзиклу, 13-річний Коля, грає на трубі в дитячому естрадно-духовому оркестрі “Березіль”. Для участі в серйозному конкурсі юне обдарування складає приголомшливу мелодію, але трапляється непередбачене – напередодні важливого виступу керівник колективу потрапляє в лікарню. Замість нього приходить новий диригент, якому, схоже, зовсім не хочеться, щоб хлопці виграли. Участь в конкурсі опиняється під загрозою.

https://youtu.be/712ddIdsafE

У 2014 році фільм Анатолія Матешко був у переліку претендентів на премію Оскар від України, але поступився “Поводирю” Олеся Саніна. Музичний супровід картини написано композитором і учасником групи Gogol Bordello Сергієм Рябцевим. Крім відомих акторів, таких як Олексій Горбунов, Володимир Горянський, Ірма Вітовська та інших, у фільмі можна побачити дівчинку-оркестр Поліну Тарасенко.

Такі красиві люди, 2013

Драматичний фільм розповідає історію життя самотньої жінки Марти. Кілька років тому вона переїхала з великого міста до моря, щоб жити спокійно і безтурботно. По сусідству живуть її подруга з чоловіком і сином, які також втекли від міської метушні. Розмірене життя Марти докорінно змінюється, коли в їхні краї приїжджає мандрівний музикант і письменник Іван. Ось тільки разом з довгоочікуваним щастям він приносить жінці й чимало випробувань.

Фільм “Такі красиві люди” – це повнометражний дебют Володимира Моїсеєва. Зйомки тривали 25 днів і проходили в Івано-Франківську, Феодосії, на березі Азовського моря на Арабатській стрілці та в Києві. Прем’єра відбулася в основній конкурсній програмі Міжнародного кінофестивалю “Молодість”. Фільм також брав участь у кінофестивалях в Італії, Польщі, Вірменії та США.

Політ золотий мушки, 2015

Фільм-притча знятий за мотивами збірки оповідань “Бурачковіцькі хроніки” Богдана Волошина і розповідає про жителів української глибинки на заході України. З вуст маленької дівчинки ми дізнаємося три окремі історії, які відбулися в її селі і мало не привели до початку третьої світової війни. Юна поетеса пише оду своєму дідові, який перед смертю сказав, що життя, як політ золотий мушки над вогнем – таке ж яскраве, але недовговічне.

https://youtu.be/Vq0NTa-8gXw

Як це буває в житті, у фільмі чергуються комедія і драма – як два боки медалі під назвою “життя”.

Знімальний процес проходив на хуторі Великий Ходак в Івано-Франківській області. Головні ролі зіграли непрофесійні актори зі Львова, Тернополя та Івано-Франківська, а в масовку режисер Іван Кравчишин набирав виключно жителів довколишніх сіл. Прем’єра фільму відбулася на Одеському міжнародному фестивалі в рамках національного конкурсу, де стрічка претендувала на звання “Найкращий фільм”.

Якщо ви не бачили фільмів з цього списку, рекомендуємо неодмінно це виправити. Це не тільки відмінна можливість насолодитися грою улюблених акторів і помилуватися рідними пейзажами, але також шанс дізнатися більше про історію рідного краю і його видатних людей. До того ж ви будете приємно здивовані тим, наскільки виріс рівень українського кіно.

Джерело: ubr.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини