20 жовтня: чому в цей день піч має розтоплювати наймолодший член сім’ї, а жінки вдягати нові хустки

Кажуть, що з 20 жовтня цього моменту починається зима, хоча на календарі ще осінь. Однак дні стають короткими, ночі – довгими, а вранці можна спостерігати навіть заморозки.

20 жовтня селяни вранці першим ділом відправлялися годувати худобу і вже після цього сідали снідати. Причому, піч належало розтопити наймолодшому члену сім’ї – вірили, що в цьому випадку всю зиму в будинку тепло буде. Водойми ще не покрилися льодом, а тому, необхідно було опустити в вири бочки з засоленими огірками на тривале зберігання. До речі, взимку температура під льодом приблизно однакова і не падає нижче +4 градусів, що було досить зручним для зберігання припасів. Коли навесні лід танув, то господарі діставали свої припаси, і в результаті, на їхньому столі були смачні соління якраз в той час, коли їжі вже залишалося не надто багато.

Крім того, 20 жовтня існувала традиція вдягати жінкам новий хустку на голову – вірили, що це захистить від головних болів протягом усього року. Вмивалися кислим молоком, щоб зберегти молодість і красу.

У церкві 20 жовтня вшановується пам’ять преподобного Сергія Печерського, який жив у XIII столітті. Його головним подвигом вважається зречення від власної волі – Сергій повністю підкорився своєму настоятелю. Тому, і отримав прізвисько «слухняно». Також моляться святому Сергію Муромського або Вологодської, який, згідно з історичними даними, жив на території Греції, але прийшов до Росії для того щоб стати учнем самого Сергія Радонезького, будучи начулися про його духовні подвиги. Через деякий час він відправляється на північ до ріки Нурмі, щоб усамітнитися там для молитви. Там Сергій Муромський переживає велику кількість спокус. Поступово навколо нього починають збиратися паломники, в результаті чого утворюється Нуромского обитель. Після смерті Сергий з’явився своєму учневі Никифору і повелів розчистити його могилу. Никифор подумав, що це всього лише сон, а тому, не став виконувати доручення Сергія, в результаті чого був паралізований. Тільки у гробу святого він отримав зцілення. Могилу Сергія привели в порядок, і біля неї стали відбуватися чудеса.

Народні прикмети на 20 жовтня
Якщо сніг випаде 20 жовтня – чекай ранню зиму
Сніг випав, але на деревах ще залишилася листя – прикмета того, що зимові дні ще далеко
Сніг випав 20 жовтня – зима наступить через 30 днів
Сніг випадає на мокру землю – значить, буде лежати там довго, і навпаки
Якщо людина народилася 20 жовтня, то його талісманом є алмаз
Якщо дитина народилася 20 жовтня – це погана прикмета
Якщо 20 жовтня хороша погода, то такою вона буде протягом трьох наступних тижнів
Місяць каламутна і бліда – за прикметами, почнеться сніг з морозом найближчим часом

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини