“Мене підтримала лише дружина”: АТОвець на Львівщині вирощує полуницю

Знайомтесь – Микола Стецьків, колишній оборонець України від російського агресора. Він розповідає про особистий досвід відкриття та провадження свого агробізнесу.

© news.agro-center.com.ua

Про це повідомляє АгроЦентр.

Микола Олексійович Стецьків – учасник АТО. Батько п’яти дітей. Нині займається культивуванням полуниці на відкритому ґрунті площею 0,8 га. Зазначимо, що 8 ділянок по 0,1 га він взяв у оренду в інших побратимів – учасників АТО. Також заарендував 150 м кв. тепличних площ в селі Раковець Пустомитівського району. Відтак зареєстрував ФГ “Файна Бері”. Згодом отримав пільговий кредит на суму 100 тис. грн. посередництвом Комплексної програми підтримки та розвитку агропромислового виробництва Львівщини на 2016-2020 роки. На сьогодні він має структуроване фермерське господарство по вирощуванню полуниць, точніше суниці садової. Зупинився на цьому сорті тому, що він невибагливий до погодних умов, стійкий до хвороб, транспортабельний і до того ж довго зберігається.

© news.agro-center.com.ua

“До того, як зайнятись цивілізованим фермерством, хоч якоїсь аграрної освіти я не мав, адже за довоєнним фахом є правником, – розповідає Микола. – Отож кошти, які отримав від центру зайнятості та від департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА в якості фіндопомоги на початках почав освоювати неправильно. Та й власні підприємницькі амбіції зашкалювали. У мене було жодних знайомих в аграрній сфері, і всі родичі та друзі відмовляли мене від цього. Єдиною людиною, хто, не вагаючись, мене підтримала була рідна дружина”

Але згодом справа у фермера-неофіта налагодилась, особливо після закінчення бізнес-курсів, призначених для демобілізованих військовослужбовців. І тепер він виходить вже на тонні врожаї. Сьогодні у планах – вирощування суниці для алергіків.

© news.agro-center.com.ua

Мається на увазі білий сорт цієї цілющої ягоди, який не містить червоного білка. Окрім того мріє Микола й про відкриття напрямку агротуризму. Суть ідеї полягає в тому, аби мінімізувати дотик до врожаю посередницько-перекупницьких рук, коли  самі споживачі приїздитимуть на спеціальну для того відведену демонстраційну ділянку по свіжі ягоди та збиратимуть їх власноруч.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини