Осіннє зростання цін на бензин в Україні: що потрібно знати

За вересень 2017 року ціни на бензин виросли більше, ніж на 1,5 гривні. Зростання цін на бензин в Україні за вересень – найбільш різкий з початку 2017 року.

На кінець грудня минулого, 2016 року, вартість самого популярної марки бензину – А-95 – становила 23,64 гривні за літр. На даний момент українцям доводиться віддавати в середньому 26,37 гривні за літр такого палива. Це означає, що за рік ціни на А-95 в Україні виросли на 8,56%.

Ціни на бензин у вересні почали зростати з 10-го числа. До цього вартість бензину на АЗС практично не змінювалася з кінця червня і балансувала між 24,6 і 24,7 гривні за літр.

Самий піковий момент зростання припав на 24 – 27 вересня. Тоді ціни на АЗС всього за три дні підскочили майже на гривню : з 25,28 до 26,12 гривні за літр.

На початку жовтня зростання цін сповільнилося, а потім і зовсім загальмував. З 3 жовтня ціни на стелах АЗС тримаються на пікової за рік позначці в 26,37 гривні за літр.

Цінами на бензин залишилося вирости зовсім небагато, щоб досягти історичного рекорду – 26,81 гривні за літр, який українці спостерігали на АЗС в лютому 2015 року.

Тоді “лихоманило” курс долара і це сильно вдарило по станом цін на паливо. Адже 80% нафтопродуктів в Україні становить імпорт, ціна на них безпосередньо залежить від курсу долара в країні.

Ситуація з ростом цін на бензин зацікавила антимонопольний комітет України (АМКУ). На думку його голови Юрія Терентьєва, стрибок також пов’язаний із зупинкою на капітальний ремонт одного з найбільших нафтопереробних заводів Білорусі, паливо з якого імпортується в Україну.

Джерело ibilingua.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини