Змерзлі, проте щасливі: як українці гірську вершину підкорювали

27 вересня п’ятеро українців підкорили розташовану в Непалі вершину Манаслу. Це восьма за висотою гора світу, яка здіймається на понад вісім тисяч метрів над рівнем моря (8156 метрів), повідомляє Закарпаття онлайн.

Загалом в осінній експедиції брали участь шість українських альпіністів, проте один був змушений зійти з дистанції.

Один з мандрівників, Ярослав Носа з Рахова, повідомляв про хід експедиції в соцмережах.

Так, 20 вересня Ярослав повідомив, що альпіністи завершили акліматизаційну програму на горі, дійшовши до третього висотного табору й позначки 7 100 метрів.

Після нетривалої зупинки в таборі 24 вересня українці вийшли на штурмове сходження. Цього ж дня вони дійшли до першого висотного табору, 25 вересня – до другого висотного табору і 26 вересня з 19:00 почали штурмове сходження на вершину.

А 27 вересня Ярослав відзвітував: “Вершина!”

Також українець зазначив, що майже відморозив пальці на нозі: “Був близький до того, щоб втратити пальці, але завдяки Пасанг Шерпа ми їх врятували”

Спочатку в планах Ярослава було безкисневе сходження, однак через обмороження на позначці 7900 метрів він був змушений використовувати запасний медичний кисень, який захопив з собою на випадок надзвичайної пригоди – для уникнення голодування периферії та подальшого відмирання тканин.

“Манаслу була добра. Вона просто наплескала мене як матір і дозволила піти. Не дивлячись на деяку затримку, страхова компанія виконала свої зобов’язання по евакуації вертольотом, велике спасибі за врятовані пальці”, – написав Ярослав у соцмережах.

Також українець додає в своєму мікроблозі:

“Знаєте що таке відчай? Це коли ти вночі, поруч з вершиною Манаслу, але не відчуваєш ніг. Тільки завдяки швидкій реакції Пасанг Шерпи, ми помітили лихо, що насувається, і в перебігу трьох годин, поки не зійшло сонце, розтирали обморожені пальці. Я сидів на снігу три години і думав, що буде дуже шкода, якщо зараз доведеться спускатися. Але, навіть не дивлячись на обмороження, нам вдалося потрапити на вершину”.

Пізніше Ярослав уточнив, що лікарі дають 20 відсотків ймовірності втрати двох фаланг, але остаточно буде зрозуміло за кілька тижнів.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини