Мотанки третього тисячоліття. Художниця «оживила» образ української ляльки (ФОТО)

Краса строїв та традицій – на полотні. По-особливому образ традиційної української ляльки-мотанки інтерпретує художниця Марта Бельмега.

Серію картин «Мотанка» мисткиня нещодавно представила вперше – на виставці в Івано-Франківську.

– Ідея виникла несподівано. Першою іскоркою стала випадково знайдена стародавня світлина гуцульського чільця. Головний убір мав вигляд корони і я досі не бачила подібного. Була вражена, що живучи поблизу гір, не знаю що носили мої предки. Зрозуміла, що головні убори, строї, традиції регіонів України – саме та тема, яку хочу розкрити, – розповіла порталу «Український контент» Марта Бельмега.

Випадкове стародавнє фото спонукало художницю створити першу картину-мотанку «Гуцульщина». А далі – розпочався пошук та дослідження інформації про традиційне вбрання інших регіонів.

– Я пишу ті убори і строї, що в першу чергу вразили мене саму. Кожній картині передує тривале дослідження. Традиції важливі. Але я прагну показати український стрій не як шаровари і віночок, а значно глибше, – ділиться Марта. – Образ ляльки-мотанки обрала не випадково. Це прадавній український оберіг, символ зв’язку між поколіннями. У своїх роботах намагаюсь поєднати минуле та сучасне, «оживити» стародавню ляльку вже в образі сучасної жінки з плоті і крові, що має особистість і характер.

Кожна робота художниці – це втілення минулого, що ожило. Нині в серії вже більше десяти картин і це не межа, адже як зізнається мисткиня, ідей – мільйон!

– Робота дається нелегко, але від того лише цікавіше. Головна складність у тому, що відтворюю стародавній стрій за фотографіями. Який він на дотик? Яку форму приймає в русі? Все це маю уявити перш ніж писати. Але однозначно можу сказати, що нові мотанки будуть! І однозначно планую виставки поза Івано-Франківськом.

Джерело: kontent-ua.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини