Як зекономити на подорожах: 30 корисних порад

Якщо запитати людей, чому вони не подорожують, то причину: “Це надто дорого” ви почуєте, мабуть, від кожного другого. В той же час, в інтернеті ви щодня із заздрістю переглядаєте фотографії людей, які подорожують так часто, як ви в магазин ходите. Вся справа в тому, що одного разу вони наважились, заздалегідь розпланували свою поїздку, спакували наплічник і поїхали, а потім так захопились, що ось уже й місця в закордонному паспорті немає для штампів. Їхні поради ми зібрали в одному матеріалі, щоб надихнути вас та зробити ваші поїздки комфортними.

Підготовка до подорожі

1. Плануйте подорож заздалегідь

Залежно від того, куди ви хочете поїхати, планування вашої подорожі може зайняти від 2 до 12 місяців, якщо це країни Європи, Азії або Америки (особливо, якщо ви хочете потрапити на масштабні події типу фестивалю, карнавалу, цвітіння сакури тощо)

2. Бронюйте квитки заздалегідь

Ви, звісно, можете випадково потрапити на знижки, проте всім давно відомо, що чим раніше ви забронюєте квитки, тим дешевше вони вам обійдуться.

3. Запитайте досвідчених мандрівників

Будь-які питання, які у вас виникають, можна знайти в мережі або ж запитати у тих, хто вже побував у цих країнах і знає особливості тієї чи іншої культури. Практично всі вони ведуть свої блоги, одним із найвідоміших є Орест Зуб.

4. Шукайте компанію

Подорожувати веселіше і дешевше разом, а тому навіть якщо серед ваших друзів немає любителів пригод, їх можна знайти в мережі.

5. Правильно обирайте період поїздки

Літо – час відпусток, а отже всі, у кого є така можливість, прагнуть поїхати “подивитись світ”, – цим і користуються всі, кому не лінь, від туристичних фірм і до місцевих торговців. Насправді не гіршим часом для поїздок є рання весна чи осінь, тільки якщо ви не збираєтеся потрапити на конкретну подію.

6. Міжнародні програми

Популярний спосіб поїхати в одну з країн, отримати не тільки масу вражень, а й цікавий досвід, знання, знайти нових друзів і все це абсолютно безкоштовно.

7. Отримуйте візу самостійно

Багато людей прагне уникнути зайвих клопотів і звертається за отриманням візи в спеціальні компанії, за послуги яких варто заплатити додатково, проте зібрати необхідні документи та подати їх у візовий центр самостійно – не так вже й складно, зате дуже економно.

8. Оформіть туристичну страховку

Для поїздки в деякі країни цей пункт не є обов’язковим, проте ви будете почуватись безпечніше, якщо раптом щось станеться з вашим здоров’ям – лікування обійдеться вам значно дорожче.

Квитки

9. Порівнюйте ціни

Головне, знати, де шукати. На сайті Skyscanner просто вводите потрібний вам маршрут і порівнюєте ціни на квитки на всіх доступних сайтах. Не забудьте пересвідчитись в наявності актуальних пропозицій і на самому ресурсі.

10. Користуйтеся місцевими сайтами для бронювання квитків

Вони зазвичай мають вигідніші пропозиції, ніж на англо- чи російськомовних сайтах, а тому для тих, хто хоче переїжджати часто та багато, вони більш вигідні.

11. Час доби має значення

Перельоти дуже зраненька або пізно вночі зазвичай коштують дешевше.

12. Сусідні міста

Іноді вигідніше купити квиток на літак в сусіднє місто, а потім доїхати поїздом чи автобусом у потрібне вам.

Проживання

13. Каучсерфінг

Відомий сайт, на якому ви можете знайти людей, які з радістю вас захостять в себе вдома, а іноді ще й проведуть екскурсію містом та смачно нагодують.

14. Квартири замість готелів

Крім того, щоби просто пожити у когось в гостях, ви можете обмінятись послугами – доглядати за домом, поки його власників не буде вдома, або допомагати по господарству і жити безкоштовно. На сайті www.airbnb.ru можна знайти й такі цікаві варіанти як плавучий дім або кімнату в колишньому маяку.

Транспорт

15. Шукайте попутників для поїздки на таксі

Або заздалегідь дізнайтесь чи надає таку безкоштовну послугу ваш авіаперевізник.

16. Дізнайтесь заздалегідь, як доїхати від аеропорту в потрібне вам місце

Цей принцип діє і у нас: є багато бюджетних можливостей доїхати, скажімо, до центру міста, або в інші райони, не користуючись послугами таксі, от тільки таксисти вам про це навряд чи скажуть.

17. Катайтесь автобусом

Як і на авіаперельоти, часто є знижки та дешеві пропозиції для поїздок автобусом.

18. Орендуйте велосипед

Якщо ви плануєте багато пересуватись по місту, проїзд на громадському транспорті вам може обійтися дорожче, ніж оренда велосипеда.

19. Автостоп

Варіант для сміливих, проте дуже вигідний і поширений особливо в Європі.

Харчування

20. Місцева кухня

Є такий хороший сервіс EatWith – місцеві жителі створюють свої міні-ресторанчики у себе вдома, ви обираєте те місце, яке вам підходить, бронюєте і насолоджуєтесь місцевою кухнею і хорошою компанією.

21. Обирайте сезонні страви та продукти

Чи є сенс їсти м’ясо та звичні нам фрукти, якщо ви живете на узбережжі, де морепродукти, риба та екзотичні фрукти – звична справа, а отже дешевші.

22. Перекуси із супермаркетів

Окрім того, що купувати їжу в супермаркетах вигідніше, ніж харчуватися в кафе чи, тим паче, ресторанах, в них часто можна перекусити задарма, адже намагаючись продати той чи інший продукт, вам пропонують дегустацію.

Дозвілля

23. Безплатні карти

Їх можна взяти в спеціальних некомерційних туристичних центрах, які зазвичай розташовані в центрі міста і позначені буквою “і”.

24. Завантажте на смартфон карти та додатки для подорожей

Вони допоможуть швидко знайти потрібний вам маршрут, заклади харчування, хостели тощо. Багато з них працюють оффлайн.

25. Знижки “за вік”

Якщо ви студент або вам ще не має 30-ти, є можливість економити, оформивши міжнародне посвідчення ISIC, ITIC або IYTC відповідно.

26. Торгуйтесь

Це особливо поширена практика на Сході, адже ціни можуть бути доволі високими, але трохи поторгувавшись, їх можна “збити” практично вдвічі.

27. Квитки на розважальні заходи та окремі місця

Зазвичай нижчі в будні дні, тому якщо ви зупинилися в якійсь країні на тривалий час, не чекайте вихідних, щоб розважитись та побачити визначні місця.

Лайфхак

Зекономити на квитках у Віденську оперу можна, якщо купити квитки на стоячі місця. Вони надходять у продаж за 80 хвилин до початку вистави у приміщенні опери. Більшість вистав починаються о 19:00. Чергу краще займати якомога раніше (в ідеалі – за кілька годин): охочих подивитися концерт за 4,5 євро в партері (і 3,5 євро на балконі) так багато, що квитків може не вистачити.

28. Корисне з приємним

Якщо ви любите шопінг, то дізнайтеся заздалегідь періоди великих розпродажів і сплануйте вашу поїздку на цей час.

29. Дні музеїв

Є всюди, тому дізнавшись про них завчасно, ви потрапите туди абсолютно безкоштовно, тільки не забувайте про таких же охочих, як і ви, а тому черга може бути довга.

Мобільний та інтернет зв’язок

30. Місця безкоштовного вай-фаю

В деяких містах він доступний практично всюди в центрі міста. Так ви зможете і знайти потрібну вам інформацію в інтернеті, і зателефонувати рідним по Skype, Messanger або Viber.

Джерело: www.uamodna.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини