Мультсеріал «Козаки» – усі серії + нові випуски

«Козаки» — серія мультиплікаційних фільмів, знятих в УРСР на українській студії «Київнаукфільм». Автор сценарію і режисер — Володимир Дахно. Всі мультфільми є короткометражними, їх тривалість не перевищує 20 хвилин. За мотивами серіалу зроблена гра-квест «Як козаки Мону Лізу шукали». Всі серії циклу видані на DVD у збірці «Все про козаків».

 

Серії:

«Як козаки куліш варили» (1967)

Епізод, що розповідає про викрадання Ока та інших козаків заморськими работорговцями (імовірно, турками). Грай і Тур із величезними пригодами проникають в цитадель ворога і звільняють друзів. Ця серія відрізняється грубішою промальовкою, ніж подальші.

«Як козаки у футбол грали» (1970)

Одна із найвідоміших серій показує, як козаки подорожують Європою на захід, обіграють в футбол супротивників з різним стилем гри: німецьких лицарів, французьких мушкетерів і англійських джентльменів.

«Як козаки наречених визволяли» (1973)

Серія про морські пригоди козаків, що ганяються за піратами, які знову викрали козачок. Гонитва проходить через колоритні стародавні держави: Стародавню Грецію, Давній Єгипет, Індію, і закінчується на острові піратів.

«Як козаки сіль купували» (1975)

У цій серії козаки допомагають чумакам довезти сіль до ярмарку і відбивають напад степових розбійників під керівництвом Злого Пана. Майже вся серія є енергійною гонитвою, у якій козаки втікають від розбійників.

«Як козаки олімпійцями стали» (1978)

Події цієї серії пов’язані зі старогрецькою міфологією. Бог Зевс хоче припинити війни між греками і оголошує Олімпійські ігри. Марс, бог війни, має намір зірвати їх проведення. Але йому доведеться вступити в спортивне змагання з козаками, що зайняли сторону олімпійців.

«Як козаки мушкетерам допомагали» (1979)

Серія посилається на роман Александра Дюма-ст. «Три мушкетери». Козаки допомагають французьким мушкетерам доправити портрет дочки турецького султана французькому принцу, щоб той міг з нею одружуватися. Підступний кардинал Рішельє хоче зірвати їхні плани.

«Як козаки на весіллі гуляли» (1984)

Містична серія, яка розповідає про одруження Тура, створена на основі творів Гоголя. У пошуках черевичків для своєї коханої козак Тур потрапляє на шабаш до нечистої сили, яка хоче забрати у нього душу. Вірні друзі хитромудро рятують козака.

«Як козаки інопланетян зустрічали» (1987)

У цій серії козаки зустрічають інопланетян, карикатурно схожих на них самих (Грай, Око та Тур). Прибульцям для повернення на рідну планету треба мастила. Козаки разом з інопланетянами мандрують Європою у пошуках мастила для свого НЛО, захищають Болгарію, винаходять лазні у Римі і ледь не потрапляють на багаття інквізиції в Іспанії.

«Як козаки в хокей грали» (1995)

Остання серія мультфільму була знята після розпаду СРСР, козаки тут показані вже немолодими батьками родин. У ній канадська команда хокеїстів прибуває в Україну, щоб провести матч з козаками. Проте їхню уніформу викрадають розбійники, які виходять на лід під виглядом хокеїстів.

Козаки. Футбол (2016)

«Козаки. Футбол» — український анімаційний телесеріал, знятий Мариною Медвідь на студії Baraban на основі персонажів серії короткометражних анімаційних фільмів. Прем’єра серіалу відбулась 30 травня 2016 року на телеканалі «1+1». Телесеріал розповідає про трьох запорозьких козаків, Ока, Грая і Тура, які вирушають у подорож країнами Європи.

Також дивіться:

«Як козак щастя шукав» (1969)

Анімаційний фільм 1968 року Творчого об’єднання художньої мультиплікації студії Київнаукфільм, режисер — Володимир Дахно. Про те, як молодий козак шукав швидкого коня, а знайшов дружину.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини