У Львові відбудеться перший Bandur Fest

Фестиваль заплановано на 7 – 10 вересня. Проходитиме він на чотирьох концертних майданчиках, а участь у заході візьмуть 15 бандур-гуртів. «Бандура – візитна картка України і Львова, бо такого інструменту нема більше ніде у світі», – говорять організатори. І додають, що саме зараз для бандуристів дуже добрий і продуктивний час, позаяк вони активно опановують все нові й нові музичні стилі.

Варто додати, що Львів посідає особливе місце в історії бандури: тут жив і працював Василь Герасименко (1927 – 2015) – бандурист, педагог, конструктор-винахідник бандур, засновник львівської школи академічного бандурного виконавства, професор Львівської музичної академії. У творчому та методичному доробку Василя Явтуховича – сотні перекладів, аранжувань творів світової та національної класики, обробок народних пісень для бандури та бандурних ансамблів, що склали основу педагогічного репертуару навчальних закладів різних рівнів акредитації. Загальний педагогічний стаж професора – 60 років. Виховав і вивчив понад 100 студентів, серед яких – лауреати різних конкурсів, кандидати наук, видатні діячі культури, відзначені почесними званнями.

«Lviv Bandur Fest покликаний надихати і дивувати слухачів, адже здебільшого ми очікуємо від бандури традиційного звучання та патріотичних пісень. Натомість ми пропонуватимемо етно, джаз, соул, електроніку, інді.., – говорить ініціаторка та арт-директор фесту Анастасія Войтюк. – Я впевнена, що Lviv Bandur Fest переконає багатьох змінити думку про цей начебто суто народний інструмент і спонукатиме полюбити його не тільки на словах, а й на ділі. А це означає, що у Львові має побільшати класних бандур-гуртів, відповідно – майданчиків, де такі сучасні гурти виступатимуть».

Важливою частиною Lviv Bandur Fest стане так звана Сихівська платформа. Найбільший концерт (Бандурне шоу) за участю гуртів зі Львова та Києва пройде в культурно-освітньому центрі ім. Олександра Довженка. Публіці обіцяють чотири (!) години музики від п’яти колективів – Troye Zillia, «Три кроки в ніч», «Чарівні струни», Krut та DGP-pro. Крім того, гості фестивалю матимуть можливість спробувати зіграти на бандурі, взяти участь у інтерактивному бандур-арті і… намалювати свою бандуру. А всі пасажири сихівської трамвайної лінії зможуть почути бандуру «наживо» у трамваї упродовж дня 9 вересня. Також у програмі фесту майстер-класи для учнів сихівських музичних шкіл – від Івана Ткаленка, винахідника електробандури, та Анастасії Войтюк – виконавиці сучасної музики на бандурі.

А для тих потенційних гостей фесту, котрі вважають Сихівський район надто віддаленим від центру, відповідно – незручним для добирання, організатори пропонують події у середмісті – у філармонії та Вірменському дворику, де гратимуть, поєднуючи начебто непоєднуване, зокрема, джазові гурти Crossed Parallels та KoloYolo.

Одне слово, бандура для всіх!

Перший Lviv Bandur Fest відбуватиметься за підтримки управління культури міської ради і перебігатиме під гаслом «децентралізація культури – в дії».

Фото зі сторінки Lviv Bandur Fest у Фейсбуку.

Джерело: m.day.kyiv.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини