Чи справді українці багато їдять? Порівнюємо з іншими

Нещодавно міністр соціальної політики Андрій Рева підірвав мережу своїм поясненням, чому середня німецька сім’я на їжу витрачає 14% свого доходу, а українська – майже половину. Міністр почав пояснювати про різні традиції у підходах до харчування, якщо коротко його відповідь можна було потрактувати так – українці забагато їдять. Чи справді це так?

Логіка і математика у житті пересічного міністра

Здавалось би, навіть без великих арифметичних підрахунків у голові, зрозуміло, що 14% середньої німецької зарплати і 50% української можуть суттєво відрізнятись. Так, за даними Євростату середня зарплата в Німеччини складає 3478 дол США, в Україні ж – 7360 грн, або 287 дол (дані Держстату на червень 2017 року).

Таким чином 14% німецької зарплати – це 487 дол., а української – 143,5 дол. За логікою міністра, можна було б обізвати німців ненажерами – вони проїдають майже втричі більше українців! Але не все так просто.

Що їсть середньостатистична німецька сім’я

Відповісти на це питання нам допоможе фотопроект “Голодна планета” від фотографа Пітера Мензеля. Свого часу він об’їздив кілька десятків країн і зробив тематичну підбірку фото: що їдять люди у різних країнах і скільки їм це коштує. З усіма роботами можна ознайомитись на його офіційному сайті.

У кадр потрапило дві сім’ї. Продуктовий тижневий набір першої сім’ї – вартість 500 дол. США. На столі ми бачимо цілком нормальний набір продуктів – овочі, м’ясо, сир, хліб, трохи консервації і напівпродуктів, а також запас пива та вина.

Кожен читач може порівняти зі своїм раціоном.

Що справді означає високий відсоток витрат на їжу

У всьому світі високі видатки на їжу у співвідношенні до доходу свідчать про низький дохід. Тобто, простішими словами, що бідніші люди, то більшу частину своїх заробітків вони витрачають на їжу.

На цій карті від Світового економічного форуму зібрано середні значення: що “синіший” колір, то більша частка заробітку йде на харчі. Україна неприємно тут виділяється на тлі Європи.

Німеччина, до речі, не входить у ТОП-10 країн із найнижчими видатками на їжу – так, американці на харчі витрачають лише 6,4%. Тут також варто врахувати, що багатші люди часто їдять не вдома, тобто харчування вже йде у графі ресторани.

І американці по витратах на ресторани у світі лідирують, що показує наступна інфографіка.

Українці, як видно з наступної інфографіки, на ресторани витрачають лише 2,2% своїх доходів, у той час як американці – 8,2%. У доларах цей розрив ще більш вражає – 6 проти 400 доларів.

На що витрачають українці

А так виглядає десять країн, жителі яких змушені витрачати на харчі багато. Чотири з них – це африканські країни.

Тож питання для українців не у тому, як їсти менше (тим паче, що збалансоване харчування коштує дорожче, ніж картопля з макаронами), а в тому – як заробляти більше. Бо знаєте, чисто теоретично, тяжко проїсти половину зарплати у кілька тисяч євро.

Джерело: Львівська газета

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини