Що зміниться для пацієнтів та сімейних лікарів з 1 січня. Пояснення МОЗ

Верховна Рада має невдовзі прийняти законопроекти медичної реформи.

ФОТО: © UARP.ORG

З 1 січня 2018 року кожен пацієнт зможе отримувати первинну допомогу безкоштовно в обраного ним сімейного лікаря, інформує Міністерство охорони здоров’я.

Для цього йому необхідно укласти з медиком декларацію і таким чином зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я E-Health. З цього часу вся медична інформація буде зберігатися в електронній медичній картці. Укласти декларацію з сімейним лікарем можна в будь-який час, навіть під час першого візиту до нього, коли знадобиться медична допомога.

Безкоштовними також будуть базові аналізи в амбулаторії сімейного лікаря. Якщо сімейний лікар буде вимагати додаткові кошти під час лікування, можна звернутися зі скаргою до Національної служби здоров’я, а також замінити лікаря.

Крім того, з 1 січня буде розширений перелік ліків програми «Доступні ліки».

На лікарів чекає перехідний період на нову систему фінансування – до 2020 року. У цей час буде поступово зменшуватися фінансування на пацієнтів, які були приписані до сімейного лікаря раніше, та зростатиме частка пацієнтів, які уклали декларацію.

Середня ставка для сімейного лікаря за приписану людину у 2018 році підвищиться до 370 гривень. Для літніх пацієнтів (65+) та малюків існуватимуть ще додаткові коефіцієнти: ставка буде вдвічі більшою за тариф на 25-річну особу. Крім того, лікар первинної ланки буде мати окремий бюджет на аналізи для пацієнтів.

Лікар первинної ланки зможе діяти в статусі ФОП, для оформлення якого спрощено ліцензійні умови. У такому випадку бюджет на підтримку пацієнтів піде напряму на його рахунок. Якщо лікар працюватиме як найманий працівник, він домовлятиметься про зарплату зі своїм керівництвом.

У МОЗ стверджують, що власний прибуток лікаря ефективної сімейної практики з 2000 пацієнтами в статусі ФОП зможе сягати 18 тисяч гривень, медсестри – 12 тисяч гривень. При цьому у групових практик менші витрати та більші доходи.

Джерело: Твоє місто

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини