5 архітектурних перлин України, що вражають королівськими інтер’єрами (фото)

В Україні вистачає архітектурних родзинок. Який вигляд вони мають зовні знає, напевне, кожен українець. А от поглянути на внутрішнє убранство цих дивовижних палаців доводилось не кожному.

Український контент пропонує огляд п’яти архітектурних перлин України, інтер’єри яких просто зачаровують!

Палац Потоцьких, Львів

dvorec_potockih

Роскішна будівля у стилі французького класицизму. Фактично це найбільш розкішний палац Львова. Спроектував його французький архітектор Людвіг де Верні та його польський колега Ю. Цибульський.

Зали першого поверху – Червона, Зеркальна, Блакитна та Кабінет Ордината вражають ліпниною, золотом, мармуром. Тут Потоцькі приймали шановних гостей.

На другому поверсі сьогодні розміщено експозицію Львіської галереї мистецтв.


Резиденція митрополитів, Чернівці

Шедевр архітектури Західної України – колишня резиденція митрополитів Буковини і Далмації..

У центрі резиденції височіє Митрополичий корпус з унікальним об’ємним хрестом на шпилі. Храм на території палацового комплексу вражає старовинними розписами.

Цікавими є Мармурова, Червона, Зелена та Блакитна зали палацу. У Червоній свого часу виступав останній нащадок Габсбурзької  династії – Отто фон Габсбург. Стіни зали оздоблені китайським шовком, а стеля декорована орнаментом, що нагадує колекцію писанок. Погляд притягують два величезних дзеркала, привезені з Венеції ще у 1878 році. Попри поважний вік – вони в ідеальному стані!

Мармурова зала вважалась однією з найпрекрасніших у всій Європі. Її було знищено під час пожежі у 1944 році. Інтер’єр, який можна спостерігати сьогодні – майстерно відтворена копія.

На сьогодні в резиденції розміщується Чернівецький національний університет.


Будинок з химерами, Київ

Будинок з химерами побудований в стилі модерн. Його було зведено за рік. Ще два роки тривало декорування. Це був перший будинок у Києві, побудований з використанням нового матеріалу – цементу.

І зовнішнє оформлення будинку, і внутрішні інтер’єри неповторні. Спочатку будинок будувався, як прибутковий. Шість із семи квартир здавалися в оренду заможним людям. Окремий поверх займала квартира творця цього дива – архітектора Городецького.

Чимало сказано про зовнішні оздоби будинку, однак внутрішнє його убранство ще казвовіше!

Стіни передпокою, наприклад, вкриті розписами. Тут і підводний світ, і затонулі кораблі, і ліпнина у вигляді спрута на стелі. Звідси на верхні поверхи ведуть сходи з білого мармуру. Між четвертим та п’ятим поверхами на сходах встановлено світильник у вигляді гігантського сома.

У колишній вітальні Городецького сьогодні розташовано малий переговорний зал. Тут є піч, викладена керамічними кахлями дивовижної краси.

А от ліпнина в їдальні зображує різні овочі: тут можна розглянути і часник, і артишоки, і буряк… Взагалі ж годі описати розмаїту красу убранства будинку. Це просто варто побачити!

Сьогодні будинок є Малою резиденцією Президента України для  прийому закордонних делегацій.


Палац Кирила Розумовського, Батурин

Палац зведено за вказівкою та ідеєю Кирила Розумовського – останнього гетьмана України.

Отримавши булаву, Розумовський проголошує Батурин гетьманською резиденцією. З 1794 року він постійно проживав у цьому місті. І саме тоді розпочав зведення розкішного палацово-паркового ансамблю.

Чаклував над резиденцією гетьмана придворний імператорський архітектор Чарльз Камерон. Палац вражає аристократичним стилем. Зали тут досі зберегли усю красу і розкіш, яку варто оцінити на власні очі.


Маріїнський палац

Палац збудовано 1752 року на замовлення імператриці Єлизавети у розкішному стилі барокко.

Історія палацу не така безхмарна як може видатись на перший погляд. 1819 році тут відбулась масштабна пожежа. Відтоді ця перлина перебувала у вкрай жалюгідному стані аж поки Олександр II не вирішив її відбудувати.

Масштабні руйнування принесла з собою і друга світова. У палац тоді влучила бомба і зруйнувала центральну частину будівлі. У 1945 – 1949 роках палац відбудували, а вже у вісімдесяті – ґрунтовно реставрували.

Інтер`єри кожного приміщення Маріїнського палацу мають неповторний вигляд. І значну роль тут відіграє колористика. Вражають не лише інтер’єри, а й старовинні мистецькі предмети, вишукані меблі та люстри, картини…

На сьогодні Маріїнський палац – державна резиденція Тут відбуваються урочисті державні події, саміти і зустрічі делегацій на найвищому рівні.

Джерело: Український контент

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини