Інструкція: Усе, що треба знати про перетин кордону після безвізу.

17-го травня, в Страсбурзі відбулася церемонія підписання законодавчого рішення про безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом. Українці зможуть користуватися безвізовим режимом з 11-го червня.

Tvoemisto підготували інструкцію, про все, що потрібно знати про перетин кордону після безвізу. Із задоволенням поширюємо її для наших читачів.

Перетин іноземцями кордону з європейськими країнами регламентує Шенгенський прикордонний кодекс. Прикордонна перевірка заснована на правилах, прописаних у цьому документі, і зводиться до головної мети – переконатися, що мандрівник не планує порушувати європейські міграційні правила.
Прикордонник має право перевірити виконання п’яти вимог, причому ці вимоги не залежать від наявності візи, вони діють рівною мірою для мандрівників, які перетинають кордон у межах як візового, так і безвізового режиму.

Умови в’їзду до ЄС наступні:

  • наявність документа для перетину кордону (наприклад, закордонного паспорта);
  • переконливе обґрунтування мети та умов перебування у країнах Європи;
  • наявність достатніх фінансових коштів для перебування в ЄС та для повернення додому;
  • відсутність мандрівника у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до ЄС;
  • відсутність з боку мандрівника загрози для громадського порядку, безпеки, громадського здоров’я та міжнародних відносин.

Для перевірки мети поїздки на кордоні можуть попросити такі підтверджувальні документи:

Для бізнес-подорожей і відряджень:

  • запрошення на зустріч
  • інший документ, що підтверджує торговельні або ділові відносини
  • квиток на виставку або захід, якщо метою поїздки є їхнє відвідування

Для туризму або приватних подорожей:

  • бронювання проживання або запрошення в довільній формі, якщо ви збираєтеся зупинитися у друзів
  • зворотний квиток (якщо ви подорожуєте автомобілем, це не обов’язкова вимога)
  • маршрут або план вашої поїздки, якщо ви подорожуєте автомобілем

Для подорожей з метою навчання:

  • сертифікат про реєстрацію/зарахування до навчального закладу/курсів/школи
  • студентське посвідчення або сертифікат про відвідування курсів

Для подорожей з метою участі в політичних, наукових, культурних, спортивних або релігійних заходах або з іншою метою:

  • запрошення, вхідні квитки, дані про реєстрацію або програми; у них має бути вказана назва організації, яка запрошує, та термін перебування
  • будь-які інші прийнятні документи, що підтверджують мету візиту

Як доказ фінансової спроможності або забезпечення поїздки мандрівник може надати такі варіанти підтвердження (на власний вибір):

  • готівкові кошти
  • тревел-чеки
  • оплачене проживання та квитки
  • фінансові гарантії сторони, яка запрошує
  • кредитні картки міжнародних платіжних систем

Що робити тим, хто має старий паспорт та візу?
Для тих, хто не хоче змінювати паспорт, не відбудеться жодних змін. Діючі візи лишаться чинними, а коли їхня чинність спливе – ви знову можете податися на “шенген”, якщо ваш паспорт не біометричний. Хоча масовим оформлення віз не буде, адже замовити біометричний паспорт – легше і зазвичай дешевше, аніж нову “шенгенку”, а жодної переваги від наявності візи ви не матимете.
Ви також маєте право оформити новий біометричний паспорт, лишивши старий у себе. Про це необхідно повідомити при оформленні паспорта, пояснивши таку потребу.

Важливо. Виписки з банків про стан рахунку, довідки з місця роботи та інші подібні документи, не включені до списку та не обов’язкові до надання.
Водночас, якщо у прикордонника виникнуть сумніви, на кордоні вас можуть попросити підтвердити наявність коштів на банківському рахунку – за допомогою банкоматів у зоні прикордонного контролю, інтернет-банкінгу або телефонного дзвінка у банк.
Якщо є бажання, ви можете везти із собою чек з банкомата або інший підтверджувальний документ, але ви не зобов’язані цього робити; прикордонник не має права відмовити вам у в’їзді лише на тій підставі, що у вас немає паперу з печаткою банку. Вибір документа, що підтверджує наявність коштів, залишається за вами.
Також у вас можуть запросити чинну медичну страховку міжнародного зразка, але її наявність не є обов’язковою, а її відсутність не може стати підставою для відмови у в’їзді.