Цікаві факти про Миколу Хвильового

Микола Хвильовий, справжнє прізвище якого Фітільов, народився 13 грудня 1893 року на території сучасної Сумської області в селищі Тростянець. Спочатку навчався у початковій школі, потім в Богодухівській гімназії.
Записався добровольцем на фронт під час Першої світової війни. Саме життя в окопах, серед солдатської маси починають формуватись його демократичні, частково й більшовицькі симпатії.
Рядовий Фітільов займає активну політичну позицію та займався політичною діяльністю – він був членом полкової ради солдатських депутатів, делегатом армійського з’їзду. Саме в період військової служби Микола зближується з представниками українських національних партій, але залишається сам залишається безпартійним.
Весною 1921 року остаточно переїжджає до Харкова, де розпочинає цілком нове життя — вже безпосередньо Миколи Хвильового, в якому письменник прагнув викреслити свій фітільовський військовий період, залишаючи його відгомони й відблиски на відкуп художніх творів.
Саме в Харкові Микола Хвильовий починає працювати в редакційному відділі Головполітосвіти. Паралельно влаштувався у видавництво «Червоний Шлях» і з головою занурюється в літературну роботу. dovidka.biz.ua Творчий шлях розпочав заявивши про себе двома збірками віршів — «Молодість» і «Досвітні симфонії».
Був одружений із Юлією Уманцевою, у якої була дочку від першого шлюбу — Любов. Хвильовий сприймав її як рідну і ніжно називав Любистком.

Хвильовий із дружиною Юлією Уманцевою та пасербицею Любою (Харків, кінець 1920-х). © —http://www.istpravda.com.ua/

Натхненний творчістю Микола Хвильовий починає друкуватися в газетах і журналах — «Штабель», «На сполох». Активно заявив про себе, як про одного з організаторів літературно-художнього життя, члена-засновника багатьох тогочасних літературних організацій — «Гарт» .
Микола Хвильовий – є основоположником нового типу прозописьма.
За його сприяння 16 січня 1922 року утворюється Всеукраїнська Федерація Пролетарських Письменників і Митців із трьома центрами в Харкові, Києві та Москві. Також він став організатором студії «Урбіно».
Число «13» фатальне у житті Миколи Хвильового. Тринадцятого він народився і помер.
Джерело: Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини