Актуально: Симон Петлюра – 10 цікавих фактів з нагоди дня народження

Сьогодні Симон Петлюра відзначав би свій день народження – цей відомий українець народився 10 травня 1879 року. Щоб стерти з цього державного, політичного та військового діяча наліт монументалізму, пропонуємо Вашій увазі 10 цікавих фактів про нього.

Симон Петлюра WIKI

1. Симон Петлюра народився у родині візника. Його батько возив архієрея. Був шостим з одинадцяти дітей.

2. Петлюра змінив своє ім’я “Семен”, дане при народженні, на “Симон” – на честь революціонера Сімона Болівара.

3. Петлюра мав дуже гарний голос, грав у виставах і був чудовим оратором.

4. У молоді роки був виключений із Полтавської духовної семінарії – його вигнали за радикальні погляди.

5. Зі своєю майбутньою дружиною, полтавкою Ольгою Петлюра познайомився у Москві, де певний час жив і писав статті для російського журналу “Украинская жизнь” для української діаспори в Росії. У Москві він також працював бухгалтером у страховому товаристві “Россия”.

Ольга Петлюра з донькою pravda.com

6. Винниченко, заздрячи популярності Петлюри, не дав в’їхати йому в Київ на чолі Директорії на білому коні.

7. Сумновідомі єврейські погроми, за які Петлюрі вчепили тавро “антисеміта”, здійснив його колишній соратник, 22-річний отаман Семесенко. Прикриваючись жовто-блакитним прапором та іменем Петлюри, він очолив бригаду, яка перебила єврейське населення у м. Проскурів. І саме Петлюра, дізнавшись про криваву різню, припинив цю злочинну вакханалію. Семесенка за цей злочин стратили. Згодом Симон Петлюра неодноразово звертався до єврейських громадських організацій створити спеціальні комітети для з’ясування справжніх винуватців погромів. Однак його голос заглушила всюдисуща російська пропаганда.

8. Симон Петлюра, добре тямлячи у геополітиці, відстоював європейський вектор розвитку України і в свій час навіть зумів зробити політичні прогнози, актуальні і до сьогодні: «Найбільшою перешкодою для визнання суверенності України є гіпноз самого імені Росія. Цей гіпноз треба розвіяти, особливо в Америці та Франції. Справу поділу Росії треба поставити як справу покою цілого світу, як справу європейської рівноваги та реально-матеріальної вигоди держав.”

Симон Петлюра tv.ua

25 травня 1926 року Симона Петлюру застрелив сімома пострілами із револьвера анархіст Шварцбард. Після суду в Парижі вбивцю було виправдано.

Роксоляна Панич для proLviv.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини