Одна спалена георгіївська стрічка: Як у Львові пройшли заходи 9 травня (фото, відео)

Сьогодні, 9 травня, у Львові у традиційних місцях ветерани та усі охочі поклали квіти до могил солдатів Другої світової війни. Заходи із вшанування пам’яті відбулися спокійно. Лиш на Пагорбі Слави трапився прикрий інцидент, коли літня жінка намагалася пронести так звану «георгіївську стрічку», однак активісти, котрі допомагають правоохоронцям слідкувати за порядком, відібрали у жінки цю двоколірну символіку. Після, стрічку показово спалили.

фото:IA ZIK

Про це повідомляє кореспондент IA ZIK.

фото:IA ZIK

Почалися пам’ятні заходи біля Монумента Слави, що на вул. Стрийській. Однак менше десятка осіб прийшли туди і поклали квіти. Основні заходи мали місце на Марсовому полі та на Пагорбі Слави. Там зібралося кілька десятків людей. Священики МПЦ відслужили молитовні заходи і після всі, хто мав квіти, поклали їх по могил солдатів.

фото:IA ZIK

Ветеранів було менше ніж у попередні роки. Серед них, 93 річний Микола Чишкун, котрий пройшов від оборони Києва і до взяття Берліна. «Я попав на фронт, коли закінчив 10 класів. Вже 5 липня 1941 року став обороняти Київ на Південно-Західному фронті. Нас розбили під Полтавою, та я вижив. Два роки був партизаном. Потім у 1943 році, коли ситуація на фронті змінилася, знову записався в радянську армію. Був кулеметником на Білоруському фронті. Я вам скажу, що ми чекали 9 травня 1418 днів і ночей разом із усім радянським народом! Я пам’ятаю той день. Була ніч. Я був тоді черговим. Під Берліном була така стрілянина, що не одразу зрозумілі, що там відбувається. Та коли нам передали, що мовляв: «Перемога!», я відчув, що ось настав цей день, коли війна нарешті закінчилася. Тому для мене особисто це важливий день, який я пам’ятатиму скільки житиму», – розповів ветеран Микола Чишкун.

фото:IA ZIK

Окрім раніше згаданого інциденту із георгіївською стрічкою, також стався випадок, коли один із молодих активістів захотів сфотографуватися із літнім чоловіком, що був в уніформі радянської армії зразка Другої світової війни. Цей намір старші люди розцінили як «зухвальство» з боку активістів, тому відбулася коротка словесна перепалка. Поза цим, пам’ятні заходи пройшли спокійно і без правопорушень.

фото:IA ZIK

Зазначимо, що сьогодні у Львові публічний правопорядок забезпечують 700 правоохоронців. Близько сотні активістів допомагають їм у цьому.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини