День пам’яті та примирення

День пам’яті і примирення dpbuvr.gov.ua

Дата присвячена жертвам Другої світової війни 1939-1945 років і приурочена до річниці капітуляції нацистської Німеччини 8 травня 1945 року. Саме цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом.

У сучасній історії нашої держави це відносно нове свято. Верховна Рада України лише у 2015 році встановила 8 травня Днем пам’яті і примирення на честь всіх жертв Другої світової війни. При цьому було прийнято рішення відзначати 9 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (замість радянського Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років).

Термін «Велика Вітчизняна війна» в колишньому СРСР використовували, щоб підкреслити, що у війні 1941-1945 років громадяни захищали Радянський Союз як спільну Вітчизну.

Закон визначив, що шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, український визвольний рух та жертв нацизму є священним обов’язком держави і громадян України.

Тепер під час вшанування пам’яті полеглих у роки Другої світової війни, за словами голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, скасовується використання радянської символіки.

День пам’яті і примирення pravda.com.ua

Символом пам’яті є червоний мак.

У США та більшості країн Європейського Союзу відзначають День перемоги в Другій світовій війні саме 8 травня. Офіційна назва свята – «День перемоги в Європі» (Victory in Europe Day).

Генеральною Асамблеєю ООН 8 травня визнане як День пам’яті та примирення. Тому з 2005 року у ряді країн цей день об’єднує громадськість навколо ідей миру та взаємопорозуміння, а також з метою вшанування пам’яті жертв Другої світової війни.

Джерело: fastiv-region.gov.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини