Університетська бібліотека, що старіша за сам університет

Усі хто навчався у Львівському університеті імені Івана Франка хоча б раз, але були в приміщенні Наукової бібліотеки університету за адресою Драгоманова, 5. І навіть, якщо читати запилені книжки до вподоби не всім студентам ХХІ ст., то оцінити будівлю бібліотеки, а тим паче її інтер’єр, мав би кожен. Однак вищезгадане приміщення не перше для Університетської бібліотеки. Ба більше, історія університетської бібліотеки, як би це дивно не звучало, є давнішою за історію самого Університету.

Колишня будівля Єзуїтської колегії, в якій з 1723 року містилась університетська бібліотека. Фото кінця 19 – поч. 20 ст. photo-lviv.in.ua

Колишня будівля Єзуїтської колегії, в якій з 1723 року містилась університетська бібліотека. Фото кінця 19 – поч. 20 ст.
Вважається, що бібліотека, яку ми тепер називаємо Науковою бібліотекою ЛНУ була заснована в 1608 році. Сам же університет, як відомо, засновано тільки у 1661 році. Як же так сталося, що бібліотека випередила більш як на пів століття університет?

Як відомо Львівський Університет не з’явився на порожньому місці, а був сформований на базі єзуїтської колегії, що існувала ще 1608 року, а за деякими даними з 1591 . А бібліотека розпочала свою діяльність як навчальна книгозбірня школи при колегіумі.

Колишній монастир тринітаріїв, в якому з 1784 року містилась університетська бібліотека.
photo-lviv.in.ua

Приміщення колегіуму, в яких розміщувалась і бібліотека знаходились на вул. Театральній. Первісна будівля закладу не збереглась, оскільки у 1723 році споруду перебудували. Тепер у цьому приміщенні діє 62 школа. У 1734 році будівля колегії згоріла. З 17 тис. томів, що зберігались тоді в бібліотеці, більшість були знищені вогнем.

Колишній головний корпус університету, в якому в 1852-1905 рр. містилась університетська бібліотека photo-lviv.in.ua

Нове життя університетської бібліотеки розпочалось аж у 1784 році, коли австрійською владою було відновлено Львівський Університет. Оскільки навчальний заклад було перенесено до будівель монастиря Тринітаріїв на вул. Краківській, то і бібліотека здобула собі тут нове приміщення. Однак і тут бібліотеку застала пожежа, що виникла внаслідок обстрілів Львова під час революційних подій 1848 року. І з більш як 50 тис. томів, що зберігались тоді в бібліотеці вціліло тільки 13 тис.

Книгосховища університетської бібліотеки в корпусі на вул. Грушевського. Фото 1896-1904 рр. photo-lviv.in.ua

На 4 роки після пожежі 1848 року бібліотека переїхала до Ратуші, яка, до слова, теж постраждала під час революційних подій. У 1852 році книгозбірня, як і увесь університет, переїхала до нового приміщення на вул. Грушевського 4, де зараз міститься геологічний та біологічний факультети.

Інтер’єр бібліотеки на вул. Грушевського. Фото 1896-1904 рр.
photo-lviv.in.ua

До кінця ХІХ ст. кількість книжок в університетській бібліотеці доволі помітно зросла – близько 125 тис. томів, тому з’явилась необхідність в новому приміщенні. Його будівництво, за проектом Г.Пежанського, розпочалось в 1901 році та тривало до 1904 року.

Колектив університетської бібліотеки. Фото 1896-1904 рр. photo-lviv.in.ua

Нова будівля бібліотеки за адресою Драгоманова 5, яку офіційно було відкрито у 1905 році відповідала усім вимогам тогочасного бібліотечного будівництва. Читальний зал увінчував скляний дах, книгосховище уже містило спеціальні металеві стелажі на 500 тис. томів. Інтер’єри будівлі були прикрашені розписами видатних митців – за проектом Юліана Макаревича їх виконали проф. Т. Рибковський та Ю. Буцманюк.

Сучасна будівля бібліотеки на вул. Драгоманова 5. Фото 1905 року photo-lviv.in.ua

І хоча на початок ХХ ст. 500 тис. томів, що їх могло вмістити бібліотечне книгосховище, здавалось шаленим числом, однак вже в 1920-х роках фонди були заповнені уже більш ніж на половину. До здобуття Україною незалежності кількість книг в бібліотеці неймовірно зросла, тому вже в 1990 році на вулиці Драгоманова 17 був збудований другий бібліотечний корпус на 1 млн. одиниць зберігання.

Інтер’єр університетської бібліотеки на вул. Драгоманова 5. Фото 1905 року photo-lviv.in.ua

На сьогодні Наукова бібліотека Львівського університету налічує понад 3 млн. книг та обслуговує понад 40 тис. читачів. До її складу входять 13 відділів, 20 секторів, 10 факультетських бібліотек, 3 – в гуртожитках. А у 2008 році книгозбірня університету, мабуть поки що єдина в Україні, відсвяткувала доволі солідну дату – 400 років свого існування.

Володимир ПРОКОПІВ

Джерело: Фотографії старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини