Музей Михайла Грушевського у Львові запрошує на виставку Великодніх поштівок

13 квітня 2017 року об 11.00 у Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського у Львові (вул.І.Франка, 154) відкрилась виставка “Великодні поштівки родини Грушевських”.

Світле Свято Воскресіння Христового завжди шанували в домі Грушевських, про це довідуємося з особистого щоденника Михайла Грушевського, датованого ще студентськими роками.

Згодом Грушевські святкували празник уже по особливому, сімейно. Чи то у старшої сестри Марії Грушевської Олімпії Левицької у Скалі над Збручем, чи, навіть, подорожуючи з Іваном Франком, чи пізніше, мандруючи Італією з родиною.

У Львові після церковної служби, якщо дозволяла погода, вони ходили на прогульки з добрими друзями — Марією Заньковецькою, Іваном Франком, Гнатом Хоткевичем та багатьма іншими. У Києві Грушевські приймали гостей у себе, частуючи їх сирною паскою, чи “робили візити” до Лисенків, Чикаленків, Перетців, Черняхівських, Леонтовичів та інших приятелів.

І завжди, де б не були Михайло, Марія та Катерина Грушевські, вони знаходили можливість написати рідним та друзям щемливі, сімейні привітання на листівках: “Христос воскрес, дорогі! Сердечно здровимо Вас. Ваші М.М.К”.

Завітавши цьогоріч на Великдень до Музею Михайла Грушевського у Львові, можна на власні очі побачити оригінали цих сімейних реліквій, дбайливо збережених нащадками Галицької родини Грушевських та переданих до музейної збірки.

А працівники музею проведуть для діток майстер-клас із створення писанок, зображення яких часто можна побачити на автентичних поштівках родини Грушевських.

Виставка експонуватиметься до 14 травня 2017 р.

Софія ЛЕГІН

Джерело: Фотографії старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини