Три львівські ботанічні сади: історія і сучасність

Ботанічного саду Львівського національного університету імені Івана Франка © botanicgarden.lnu.edu.ua

Екзотичні рослини, свіже повітря та гарні краєвиди – все це можна побачити у ботанічних садах, яких у нашому місті аж три. Усі вони належать вищим навчальним закладам – Львівському національному університету ім. Івана Франка, Національному лісотехнічному університету України (раніше Львівський лісотехнічний інститут) та Львівському національному медичному університету ім. Данила Галицького.Екзотичні рослини, свіже повітря та гарні краєвиди – все це можна побачити у ботанічних садах, яких у нашому місті аж три. Усі вони належать вищим навчальним закладам – Львівському національному університету ім. Івана Франка, Національному лісотехнічному університету України (раніше Львівський лісотехнічний інститут) та Львівському національному медичному університету ім. Данила Галицького.

1. Ботанічний сад Львівського національного університету ім. Івана Франка

© photo-lviv.in.ua

Перші проекти заснування ботанічного саду у Львові передбачали створення його на базі однієї з садових ділянок ліквідованих приміських монастирів. Так, наприкінці ХVІІІ ст. з цією метою планували використати сад колишнього місіонерського монастиря у Жовківському передмісті. Інший ботанічний сад недовго існував на ґрунтах монастиря домініканок у Галицькому передмісті (район вул. Коперника). У 1823 р. професор Ернст Вітманн заклав ще один ботанічний сад біля міської стрільниці (сучасна вул. Лисенка). Нарешті, у 1852 р. проф. Гіацинт Лобажевський засновує ботанічний сад Львівського університету на місці давнього саду монастиря тринітаріїв, за проектом інспектора міських плантацій Львова Карла Бауера (сучасна адреса – вул. Кирила і Мефодія, 4).

© photo-lviv.in.ua

У 1862 р. новопризначений професор Адольф Вайс застав університетський ботанічний сад вже повністю впорядкованим, із новою високою оранжереєю та трьома меншими теплицями, спорудженими на його території. З 1872 р. на посаді професора ботаніки працює Теофіл Цєсєльський, який будує басейн для водяних і болотних рослин, закладає дослідну ділянку для тестування добрив і забезпечує теплиці подвійними шибами. У 1890-ті рр. сад втрачає частину території у зв’язку з будівництвом корпусу хімічного факультету. А в перші роки ХХ ст. його площа знову зменшується через будівництво бібліотеки (вул. Драгоманова, 5).

На подвір’ї ботанічного саду. Фото 1920-х років© photo-lviv.in.ua

1911 р. університет докупив для свого ботанічного саду нову ділянку в парку Цетнерівка, який занепав у середині – ІІ пол. ХІХ ст. (вул. Марка Черемшини, 44). Зроблено це було для розширення колекційних фондів і власне ці території стали основними (однак інтенсивна наукова робота тривала і на старій ділянці, зокрема з розвитку колекцій рослин-екзотів). Парк розміщено біля підніжжя східних львівських височин, у районі колишнього Личаківського передмістя, по сусідству з лісопарком Погулянка.

Після Першої світової війни його площа становила 14 га. З 1924 р. діяльністю саду керує професор Станіслав Кульчинський, основний проект якого – створення саду-музею рослинного світу Польщі, для якого збирали зразки насіння і живих рослин, організовуючи численні експедиції. Мішаний, різнорідний ландшафт Цетнерівки сприяв відтворенню різних типів флори: рослинності водоймищ, боліт, лісової зони, лук, лісостепу.

Теплиці ботанічного саду ЛНУ ім. Івана Франка© photo-lviv.in.ua

Під час Другої світової війни ботанічний сад Львівського університету зазнав відчутних втрат (загинули оранжерейні рослини, майже повністю пропали альпійські види). А із завершенням війни на території саду почалися роботи з відновлення – його площа збільшилася до 104 га за рахунок приєднання ділянок сусідньої Погулянки, які раніше належали вірменському єпископату і приватним власникам.

У наступні десятиліття сад почав втрачати територію, більшу частину його площі було виокремлено і включено до складу лісопарку Погулянка. У 1970-ті рр. пропала ділянка з раритетною степовою рослинністю, стали занедбаними ставки. Площа ботанічного саду зменшилася до 16,5 га. У 70-х рр. на території саду споруджено оранжерейний комплекс загальною площею 1250 .

Ботанічний парк у період цвітіння
© photo-lviv.in.ua

За інформацією офіційного сайту Ботанічного саду ЛНУ ім. І. Франка, фонд насаджень на двох ділянках складається приблизно з 5000 таксонів, у тому числі: 1025 видів та форм дерев і кущів, 720 – природних трав’янистих видів, 1095 – культурних трав’янистих рослин, 1630 – тропічних і субтропічних рослин.

Поштівка поч. ХХ ст. із зображенням Руського педагогічного товариства© photo-lviv.in.ua

2. Ботанічний сад Національного лісотехнічного університету України

Як і у випадку із ЛНУ ім. Івана Франка, Лісотехнічний університет на території Львова має дві ділянки, відведені під ботанічний сад. Перша – на вул. Генерала Чупринки, 103, а друга – на вул. Ольги Кобилянської, 1.
Власне ботанічний сад Національного лісотехнічного університету України — це дендропарк, розташований між вулицею Чупринки і вулицею Природною. Тут розташовано головний корпус навчального закладу, в якому колись було Руське педагогічне товариство.

Горішня частина ботанічного саду львівського лісотехнічного університету© photo-lviv.in.ua

Дендропарк, який займає площу 10,8 га, був закладений 1954 року, незабаром після заснування самого лісотехнічного інституту. На його території розташовані квітники, невеликий дослідницький розсадник – всього тут посаджено понад 200 порід і форм дерев, чагарників.

До складу ботанічного саду входить також окрема ділянка — дендрарій на вулиці Ольги Кобилянської, 1 (його площа — 0,81 га). Тут розташовані корпуси кафедри екології Національного лісотехнічного університету. Заснований 1874 року, коли відбулося відкриття Крайової школи лісового господарства, яка спочатку діяла на вулиці Святого Миколая (нині Грушевського), а згодом була перенесена на вул. Святого Марка (тепер Ольги Кобилянської), де стояв однойменний костел, розібраний у 1784 році. На цій території Крайова школа застала будівлю вілли Мілашевських (перебудовану архітектором Бруно Бауером) із садом, який перетворили у невеликий навчальний дендрарій.

Ботанічний сад кафедри фармакогнозії і ботаніки львівського національного медичного університету© photo-lviv.in.ua

3. Ботанічний сад Львівського національного медичного університету

Сад розташований на вулиці Пекарській, 73, його загальна площа — 1,5 га. Територіально складається з двох земельних ділянок: головна (більша) частина саду розташована з непарного боку вулиці Пекарської, інша ділянка — з парного.

Адміністративний будинок ботанічного саду (вигляд з вулиці Пекарської)© photo-lviv.in.ua

Заснував його професор Тадеуш Вільчинський, який жив і працював при ботанічному саду в 1931–1964 роках. За його ініціативою він був організований у 1929–1930 роках як сад лікарських рослин. У 1964 році колекційні ділянки лікарських рослин і дендропарк були оголошені пам’ятками природи та зараховані до природо-заповідного фонду.

Ботанічний сад є базою навчальної практики студентів фармацевтичного факультету, природоохоронною і науково-дослідною базою, використовується з метою вивчення, збереження і збагачення ресурсів регіону. Сад має у своєму розпорядженні колекції та експозиції деревних, чагарникових, трав’янистих рослин, в оранжереї вирощують тропічні та екзотичні рослини.

На території ботанічного саду розташовані навчальний корпус, оранжерея, колекції лікарських рослин, дендроколекція. Щоправда, для широкого загалу сад недоступний (хіба що за попередньою домовленістю).

Джерело: Фотографії старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини