UIFH: про #UkrainianFashion від витоків до сьогодення

Історія української моди настільки багатогранна і обширна, що про неї, напевно, можна розповідати довше, ніж вона сама існує. Це і вбрання селян, що вражає багатством символів та пишністю оздоблення, і витончена мода міста з її шовковими сукнями, капелюшками, корсетами і турнюрами. До цього додається по-суворому вишукана військова мода, мода радянської доби та прогресивна мода незалежної України.

Але якою б цікавою ця тема не здавалась, не багато сміливців ризикнуло зануритись у дослідження та систематизацію історії костюму на території України.
І тут логічним стало виникнення такої організації, як Український Інститут Історії Моди. Маленькими кроками ми освоюємо неосяжні простори українського фешна, і розповідаємо про свої відкриття та захоплення.

© medium.com

Знаковим початком для Українського Інституту Історії Моди став проект “Витоки” на Ukrainian Fashion Week: вперше були показані стародавні українські костюми з різних історико-етнографічних регіонів.

Вражає те, що більшості з цих речей давно перевалило за 100 років(!), а вони досі надихають нас своєю актуальністю та сучасним виглядом.

© medium.com

За два сезони проекту “Витоки” гості показів побачили близко півсотні традиційних строїв, кілограми намиста та кілометри стрічок і поясів.

Продовжуючи поставлену перед собою місію “вражати красою”, Український Інститут Історії Моди в колаборації з журналом VOGUE Ukraine знімають влітку 2016 року відеоролик про 100 років української моди. Сотні тисяч переглядів і образи, що врізаються в пам’ять…

Згодом виходить не менш популярний ролик про чоловічий костюм:

Обидва відео розповідають про багатство і розмаїття українського традиційного одягу, руйнуючи стереотип про “бідне українське село”.

Тої ж осені відбувається презентація благодійного календаря “Щирі”, створеного ТЦ “Домосфера” і Gres Todorchuk PR за підтримки Українського Інституту Історії Моди. На його сторінках українські зірки вбрані в унікальні та коштовні зразки селянської моди кінця ХІХ — початку ХХ століть.

© medium.com
© medium.com

Нескінченний потік вишуканих речей зі збірок приватних колекціонерів і музеїв, надихаючих картин та вражаючих старих фотокарток щоденно з’являється на сторінках Українського Інституту Історії Моди у соціальних мережах: https://www.facebook.com/UIFH.official/

Джерело: medium.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини