Острів Хортиця: Історія і сучасність

Історія острова надзвичайно цікава, вона насичена багатьма фактами і подіями. Зупинимося на деяких із них.
Сліди перших поселень острова Хортиця датуються ще епохами палеоліту і мезоліту. З VII по III ст. до н.е. тут проживали Скіфи, після яких на острові залишилося безліч курганів; більшість з яких були усипальнями.

ostriv_Hortycia10

ostriv_Hortycia5< У V-III ст. до н.е. поблизу балки Славетна розкинулося ціле городище. Археологи виявили залишилися від поселення захисний рів, вал і житлові споруди. За течією Дніпра на північ від Хортиці, за порогами річки, проходив шлях із варяг у греки. У деяких місцях, щоб подолати порожисту частину, човен доводилося тягнути берегом. Такі ділянки розтягнулися майже на 75 км. Після досить виснажливої ​​роботи мандрівники зупинялися відпочити на острові. Місце, де зараз розташована гребля Дніпрогес, було в пониззі Дніпра найвужчим. Тому тут і була найвідоміша у Таврії річкова переправа — Кічкас. Але місце було також зручним і для засідок, оскільки прибулі з боку Чорного моря моряки змушені були сходити на берег. ostriv_Hortycia11

ostriv_Hortycia13

Перші записи про острів Хортиця з’являються в часи Київської Русі. Костянтин Багрянородний, візантійський імператор, згадував його як острів святого Георгія. Є версія, за якою князь Святослав загинув на Хортиці біля Чорної скелі в бою з печенігами, коли в 972 році повертався з болгарського походу. У цих місцях археологи виявили давньоруські мечі, датовані X ст., що підтверджує цю версію.

ostriv_Hortycia6_sich

ostriv_Hortycia1

Пізніше на острові влаштувалися козаки Запорізької Січі. Саме з козацтвом пов’язані всі найяскравіші і найзначущіші історичні події острова. Перші укріплення Запорізької Січі були зведені в XVI ст. на острові Мала Хортиця Дмитром Вишневецьким.

ostriv_Hortycia

ostriv_Hortycia4

5 червня 1775 р. Запорізьку Січ було розгромлено царськими військами й острів Хортиця перейшов у володіння князя Потьомкіна. За наказом князя на острові було вирощено розкішний сад, закладено поштову дорогу. У 1789 році Потьомкін віддав острів державі.
У 1789 році на Хортиці оселилася колонія німців-менонітів. У цей час острів був абсолютно безлюдним. Колоністи займалися вирощуванням і продажем лісу, але в 1876-1877 роках по острову прокотилася хвиля браконьєрських вирубок дерев. Будучи не в силах захистити ліс, німці продали острів міській управі.
У радянський період поблизу острова Хортиця була зведена Дніпрогес та інші споруди технічного призначення: водопровід, поромна переправа, водонасосну станцію, мости.

ostriv_Hortycia7

ostriv_Hortycia12

А в 1958 році острів Хортиця отримав титул пам’ятки природи місцевого значення, у серпні 1963 року — пам’ятки природи республіки. У вересні 1965 року він став ще і державним історико-культурним заповідником. У 1974 році острів Хортиця увійшов до складу «Дніпровських порогів» — геологічного заказника країни.
Зараз, у наш час, на острові розташовуються дев’ять селищ, у яких проживають близько двох тисяч осіб. На північному заході острова, у його скелястій частині, тренуються альпіністи.

ostriv_Hortycia8

ostriv_Hortycia9

У 2011 році на дні Дніпра біля Хортиці археологи виявили меч каролінгського типу, який датується Х ст. Це стало величезною радістю для дослідників і краєзнавців, оскільки всі попередні подібні знахідки загубилися під час Другої світової Війни.

Джерело: Моя планета

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини