ТОП-25 цікавих фактів про Львів

© Andriy Ignatov

Про історію Львова можна розповідати дуже багато. А що ви знаєте про сучасний Львів? Адже це не лише місто кави, сирників, ІТшників та нового трамваю «Електрон».
Вашій увазі пропонуємо цікаві факти про Львів, які стануть несподіванкою як львів’янам так і гостям міста.

Карл Ауер. Львів. Ратуша 1838 літогр,акв © art.lviv-online.com

1 факт. Львів – місто, яке за час свого існування перебувало у складі 8 держав: Галицько-Волинського князівства, Австро-Угорської імперії, Речі Посполитої, Російської імперії, у складі ЗУНР, СРСР, під нацистським режимом та належить досі Незалежній Україні.
2 факт. У Львові знаходиться левова частка архітектурних пам’яток України. У 1998 році Львів увійшов в зону охорони ЮНЕСКО. Цей факт зумовлено тим, що місто Лева – це культурний осередок, де зберігається понад 2500 пам’яток архітектури та історії.
3 факт. Львів – місто, яке, збудоване 1256 року і подароване засновником Данилом Галицьким для свого сина Лева, а також – назване в його честь.

Костел і монастир бернардинів © Сергій Вєтров

4 факт. Львів – в семірці найбільших міст України. Населеність Львова – більше 800 тисяч мешканців.
5 факт. У Львові кожен п’ятий – студент. Кожного року у Львові здобувають освіту понад 170 тисяч студентів у 26 львівських університетах.
6 факт. Львів – центральне місто Східної Європи. Місто Лева розташоване в 50 км від кордону з Європейським Союзом. На віддалі майже 500 км від Львова знаходяться східноєвропейські столиці Київ, Варшава і Будапешт.

Львів віртуальний © LeNovator

7 факт. Голівуд замовляє спецефекти для своїх кіно-картин саме у Львові. Такі популярні голівудьскі фільми, як «Гаррі Поттер», «Халк», «Спайдермен», отримали своє програмне забезпечення у Львові. Львівські IT-спеціалісти працюють на замовлення голлівудської кіноіндустрії вже 10 рік поспіль.
8 факт. Львів – місто музики. Саме тут було створено легендарний рок-гурт сучасної України – Океан Ельзи. Звідси розпочинали свою музичну діяльність гурти Скрябін, Плач Єремії, Брати Гадюкіни, Руслана Лижичко та інші.
9 факт. Львів щороку приймає найбільшу кількість фестивалів – понад сотню. Більшість з них є традиційними щорічними фестивалями, частина – одиничними, локальними. Найпопулярніші з них – джазові фестивалі, етно-фестивалі, фестивалі вуличного театру та вуличної їжі, свята шоколаду, кави, львівського пампуха тощо. Найбільша кількість львівських фестивалів за 1 місяць – відбувається в січні: «Спалах різдвяної Звізди», «Львівська Коляда», «Свято Пампуха», парад Звіздарів та інші.

Різдво у Львові © vk.com

10 факт. У Львові зосереджено 60 музеїв різної тематики та різних епох. Тому Львів – найбільше музейне місто України.
11 факт. Львів – найбільше полі-конфесійне місто України. У Львові знаходяться 104 храми від різних релігійних общин: євреїв, мусульман, римо-католиків, греко-католиків, православних російського і українського патріархатів та інше.
12 факт. У Львові відбувся перший український футбольний матч. Відбулася ця знаменна футбольна подія 14 липня 1894 року у львівському Стрийському парку. Зіграли між собою дві команди – Львова та Кракова. Львів’яни здобули чисту перемогу.

Львів духовний © vk.com

13 факт. Львів – винахідницьке місто. Саме у місті Лева вперше в історії винайшли гасову лампу, запустили в повітря першу повітряну кулю, започаткували перший готель, запустили перший трамвай, зустріли перший в Україні поїзд, заснували перший професійний театр та відкрили першу школу.
14 факт. У Львові встановлені єдині в Україні пам’ятники Леопольду Фон Захеру Мазоху та Пабло Пікассо. Також Львів славиться своїми оригінальними неповторними скульптурами – пам’ятник Усмішці, скульптура-Рюкзак, пам’ятник Сажотрусу.
15 факт. Львівський Аеропорт ім. Данила Галицького – один з найбільших у східній Європі. Відкрили аеропорт у 2012 в 6 км від центру Львова. З часом тут продовжили злітно-посадкову смугу, що дозволило, в свою чергу, приймати великі авіа-лайнери. За 1 годину аеропорт ім. Данила Галицького може пропустити 2 тисячі пасажирів.

Пам’ятник Леопольду фон Захер-Мазоху © feldgrau.info

16 факт. Найвища архітектурна споруда Львова – це церква Св. Ольги та Єлизавети, що знаходиться біля головного залізничного вокзалу Львова. Висота храму – 88 метрів. Після тривалої реконструкції церкви, з 2014 року можна піднятися на оглядовий майданчик храму.
17 факт. Львів – друге за перспективою місто в Україні (після Києва) по розвитку IT-технологій. В цій сфері працює понад 11 тис. ІТ-спеціалістів, які проживають у Львові. До слова, львівським ІТ-програмістам належить винахід мобільного додатку «Скайп».
18 факт. Львів славиться найбільшим книжковим фестивалем на всю Україну – щорічний «Форум видавців у Львові», якому вже 21 рік.

Церква святих Ольги і Єлизавети © skyscrapercity.com

19 факт. Львів фігурує у Світовій Книзі рекордів Гіннеса. Зокрема, у Львові відкрили перший в світі Музей Сала, де зберігається найбільше серце-сало: його товщина – 55 см, висота – 85 см. Також у Львові на щорічному міському Святі Пампуха, яке проходило взимку 2010 року, організатори та учасники свята виклали малюнок із понад сім тисяч пампухів, розмірами 4 м на 10 м. Ця подія теж потрапила до Книги Рекордів Світу.
20 факт. У Львові існує вулиця з кількома назвами. І її родзинкою є те, що назви добавляються кожного року по одній. Колишня львівська вулиця Архівна тепер йменується як Бергмана, Фелліні, Трюффо, Іллєнка, Параджанова і Тарковського.
21 факт. Львів – це маленький Париж, Львів – близнюк Праги, Львів – це старенький Краків і… Львів – це темпераментний Лондон. Саме Львів називають Другим Туманним Альбіоном Європи. Тому що у Львові випадає найбільше в Україні дощу. Львів,яни навіть прижартовують: «У Львові дощ почав падати ще 1256 року» (перша архівна згадка про місто Лева).

Свято сиру і вина © vash.ua

22 факт. З 2014 року Львів встановив на площі Коліївщини чергове своє ноу-хау – велогенератор. Ця атракція є безкоштовною. Кожен охочий може залізти на велотрек, покрутити педалі і, тим самим, підзарядити свій гаджет. До слова, площа Коліївщини – є найменшою міською площею Львова.
23 факт. У Львові є вулиці, назви яких ніяк не приурочена до історії Львова, та й України загалом – вулиці Джона Ленона, Джорджа Вашингтона, Авраама Лінкольна.
24 факт. Перший мазохіст народився у Львові. Таке поняття, як мазохізм, має прямий вихід зі Львова. Саме тут народився, жив і працював відомий всьому світу Леопольд Фон Захер Мазох, відомий своїми «неординарними» вподобаннями та інтересами. Звідки й пішов сам термін «мазохізм».

Кава у Львові © vk.com

25 факт. У Львові рівнозначно з водою п’ють каву і пиво. Це є народне дослідження. Та, аби це довести, львів’яни заснували поки що єдині в Україні Музей Пивоваріння та Кавову Копальню.

Джерело: Новини Країни

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини