Аптека-музей «Під чорним орлом»

Аптека-музей © biz.ua

Аптека-музей «Під чорним орлом» — найстаріша з існуючих аптек Львова, перетворена на єдиний в Україні музей, де можна оглянути старовинне аптекарське обладнання і зільники, якими користувалися середньовічні аптекарі.

Аптека-музей © stezhkamu.com

В аптеці-музеї, яка, до речі, з 1735 року працює як звичайна аптека, зібрано аптечний посуд і таблеткові машини різних віків, старовинні ваги, траворізки, середньовічні гербарії. Тут Ви можете оглянути стародавні кам’яні ступки, у яких готували мазі або товкли висушені лікарські рослини.

Аптека-музей © lviv-info.com.ua

Трепет проймав мешканців середньовічного міста, коли вони переступали поріг цієї аптеки. Тут ніби витав дух здоров’я, довголіття і навіть безсмертя. Люди у це вірили, то ж саме ця віра була своєрідними психологічними ліками від недуг.

Аптека-музей © lviv-info.com.ua

Ідея створення такого музею виникла ще давно, але офіційне відкриття аптеки-музею історії фармації відбулося у 1966 році. Почалося все з Галицького товариства аптекарів, яке заснувалося у 1868 році. Їм вдалося зібрати чимало експонатів, які ми можемо побачити зараз в аптеці. З того часу експозиція музею збільшилась в декілька раз і нараховує 16 залів загальною площею 700 квадратних метрів. У музейних кімнатах можна побачити унікальне аптекарське обладнання різних епох: амфори XIV століття для перевезення і зберігання рідин, колекцію дерев’яних і металевих аптекарських пресів, траворізки, тиглі, мензурки, колби, бутлі, оригінальні куби для дистиляції води, млинки для подрібнення та розтирання твердих препаратів, зразки цілющих рослин.

Аптека-музей © lviv-info.com.ua

Також тут зібрано найцінніші документи з історії фармації від сивої давнини до наших днів. Поміж експонатів музею особливе місце займають оригінальні видання Геленових праць XVI століття. Аптека володіє також автентичними стародруками фармацевтичних словників і рецептів XVIII століття. Поряд зі звичайними найсучаснішими ліками у львівській аптеці-музеї можна придбати фірмові ліки — «залізне вино» — тонізуючий напій, який продається лише тут.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини