Де ховається найстаріший дзвін в Україні?

© WIKI

Ось він – найстаріший дзвін, збережений до наших часів ще з 1341 року. Трохи запилений і забутий, хоча і в роботі – в святкові дні, як розповів паламар Степан, дзвін, разом з іншими сусідніми дзвонами, що на дзвіниці львівського собору Святого Юра, досі оповіщає людям про початок Служби Божої.

Дзвін в храмі Святого Юра у Львові © Тетяна Жернова
Дзвін в храмі Святого Юра у Львові © Тетяна Жернова

Вагою в 415 кг, висотою приблизно 85см, юрський дзвін підвішений на верхівці старої дзвіниці, що розташована автономно від церкви. Щоб побачити дзвін, треба піднятися крутими сходами. Дзвіниця, як і сам храм, – пам’ятки ЮНЕСКО.

Дзвіниця храму Святого Юра у Львові © Тетяна Жернова
Дзвіниця храму Святого Юра у Львові © Тетяна Жернова

А створений цей чудовий витвір ще за правління Дмитра Детька, галицького боярина, що припадало приблизно на 1340-1349 роки. Детько був фактичним правителем, формальне належало князю Любарту. У 1335 році за князювання Юрія, Дмитро згадується в його грамотах як член князівської ради і старший серед бояринів. Є і припущення, що Детько виконував роль опікуна і вихователя князя, звідти ще одне прізвище його – Дядько. Отже, після смерті Юрія, Детько фактично володіє Галичиною.

Боярин славиться успішною боротьбою з нападниками на галицькі землі – поляками, уграми, татарами. Своєю хитрістю Детько налаштовує одних ворогів проти інших – а саме татарів проти поляків. У 1341 році між польським королем Казимиром і Дмитром була укладена угода не нападати на землі один одного і власне з цією чудовою угодою пов’язують відливання дзвону, що був скоріше створений в рамках святкування і розташований біля кам’яної ротонди на місці давнього храму святого Юра. А вже з цього храму дзвін перейшов до нинішнього.

Дмитро Детько (р.н. невідомий – 1349р) © WIKI

Досліджуючи дзвін, в першу чергу науковці орієнтувалися на його надписи. У верхній частині – дворядковий надпис: «В ле[то] 6849 [1341] сольян был колокол сій святому Юрыю при князі Дмитрии игуменом Євфимьєм». Посередині – трохи викривленим надписом, в зворотньому порядку і ще й уже по сухому матеріалу вицарапано: «А писав Скора Яків». Зараз надписи досить важко розгледіти, так як обабіч дзвону дерев’яні колоди, але все ж частково видно і двох’ярусній верхній надпис, і надпис посередині.

Дзвін в храмі Святого Юра у Львові © Тетяна Жернова
Дзвін в храмі Святого Юра у Львові © Тетяна Жернова

Власне, тут між дослідниками розгорнулася дискусія – зокрема, в 1837 Д. Зубрицький висловив думку, що зовсім не українець Яків Скора змайстрував дзвін, а скоріш за все німець , якому Скора був всього лиш помічником. Свої припущення він аргументував тим, що дзвін є зразком саме німецької відливки того часу, зробленої дуже старанно і акуратно, натомість підпис авторства виконаний неакуратно і вже по застиглому матеріалу. Деякі вчені підтримали Зубицького, однак інша частина все ж наполягала на авторстві Якова, наприклад, дослідник Жолтовський П. Він зазначав, що весь текст написаний на слов’янській мові, що уже підтверджує національну приналежність дзвону. А Якова Скору, який писав безграмотно і з помилками, не могли взяти в помічники німецькому ливарнику, тому він здійснював саме роботу по створенню витвору, надпис міг зробити хтось інший ще й по причині, що автор не міг вписати себе у верхньому рядку поруч з князем та ігуменом.

Надписи на найстарішому дзвоні в храмі Святого Юра у Львові © Тетяна Жернова
Надписи на найстарішому дзвоні в храмі Святого Юра у Львові © Тетяна Жернова

Основним «сусідом» в дзвіниці поруч з дзвоном Якова Скори, є великий дзвін 1933 року Михайла Брилинського, який досить часто помилково називають найстарішим і фотографія цього дзвону на деяких сайтах описується як власне витвір 1341 року. Туристи не часто відвідують це місце, як зазначає паламар Степан, мабуть через це з’являються помилкові припущення.

Дзвін-«сусід» М. Брилинського в храмі Святого Юра у Львові © Тетяна Жернова
Дзвін-«сусід» М. Брилинського в храмі Святого Юра у Львові © Тетяна Жернова

За роки радянської влади, коли дзвони вважалися лише релігійним атрибутом, в Україні та інших республіках колишнього СРСР було знищено тисячі унікальних дзвонів. Тому дзвін Якова Скори вважається найдавнішим і найвідомішим українським витвором, а також пам’яткою середньовічної європейської культури, науки і техніки.

Автор: Тетяна ЖЕРНОВА | Фотографії Старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини