Свято музики у Львові 21 червня 2016

21 червня – в день літнього сонцестояння на Землі всюди заводиться музичний драйв – світовий день музики

Свято музики – це музичний майдан, що резонує в усьому світі, час слухати і грати музику наживо, час виступати на відкритих майданчиках, вулицях і площах, бути аматором і професіоналом, шанувальником і просто слухачем. Щороку музиканти і гурти – професіонали та аматори, музичні заклади – філармонії, опери, музичні театри, школи та клуби, разом з культурними осередками, громадськими ініціативами, кав’ярнями та ресторанами тощо організовують відкриті безкоштовні концерти.

Це свято відбувається задля поширення музики: ми прагнемо заохотити музикантів до самовираження в просторі міста, та – завдяки численним безкоштовним концертам і спонтанним виступам як професіоналів, так і аматорів – удоступнити міській громаді музику будь-якого жанру і стилю в живому виконанні. Музика як універсальна сила, що поєднує людей різного віку, походження, статусу, переконання і смаку.

Музика – всюди, концерт – ніде!

Цей день є святом, яке відбувається передовсім просто неба – на вулицях, площах, у скверах, парках. Винятковий день для будь-якої музики та публіки. Спільна подія задля взаємообміну і відкриттів. Музиканти в несподіваний спосіб освоюють громадський простір міста і мають шанс знайти і відкрити місця, які не є традиційно концертними майданчиками – вулиці, музеї, шпиталі, громадські заклади тощо. Публіка має нагоду почути музику, якої не чує зазвичай, в день, присвячений живій музиці та розмаїттю музичних практик і стилів.

© fetedelamusique.lviv.ua

У цей день 21 червня закликаємо до спонтанної і вільної участі музикантів – професіоналів та аматорів. Всі концерти безкоштовні для слухачів і неприбуткові для організаторів.

ДОЛУЧАЙСЯ ДО МУЗИЧНОГО МАЙДАНУ! МУЗИКУЙМО РАЗОМ!

Свято музики принципово відрізняється від інших культурно-музичних заходів (концертів, фестивалів і под.). Його образ твориться спільними зусиллями всіх охочих долучитися до Свята. Уникаючи формальностей, Свято музики природним чином сприяє демократизації музичної культури, надає простір для творчих стремлінь на противагу споживацьким звичкам. А зі своїм міжнародним розголосом воно стає також виразником і трампліном нових музичних віянь, та насамперед – місцем доброзичливої зустрічі посвячених музикантів і любителів музики… Свято походить з Франції і відбувається щорічно, починаючи з 1982 року, коли на заклик тодішнього міністра культури до громадян вийти з музикою на відкриті майданчики французьких міст з ентузіазмом відгукнулася величезна кількість французів. Відтоді захід щороку має дедалі більший розголос. У 1987-му святкування відбулись у 50 країнах, а в 2010-му Свято Музики відзначали вже у містах 116 країн.

© fetedelamusique.lviv.ua

Оригінальна назва французькою – Fête de la Musique – є грою слів і омофоном до виразу «Faites de la musique!» («Робіть музику!»), який став гаслом участі у святі.

Важливою подією цьогорічного Свята музики у Львові 2016 стане святкування 5-річчя відомого львівського гурту ГИЧ Оркестр, які є співзасновниками Свята музики у Львові. Ще одна не менш приємна новина – до світового Свята музики приєдналися Одеса та Тернопіль! Львівське Свято музики з радістю відправляє 21 червня своїх музичних послів – гурт «ТроєЗілля» – на виступ у Зеленому театрі в Одесі.

А у Львові найцікавіше буде відбуватися на районах: Сквер Гідності на Сихові, Горіховий Гай на Володимира Великого, вулиця Джона Леннона, ТВК Південний на вул. Виговського та інші локації, про які ви вже скоро почуєте усі необхідні деталі, приєднуються до Свята музики у Львові.

У 2015 році участь у святі взяли майже сотня гуртів та виконавців на 40-ка різних локаціях; у 2014-му – 50 локацій і 140 гуртів та виконавців; 2013 року – понад 80 учасників заповнили близько 40 різних місць у Львові. Це унікальний приклад масової некомерційної акції за кількістю учасників та слухачів.

За ці роки до Свята музики у Львові приєднувалися Сашко Положинський (Тартак), Женя Галич (o.torvald), Антитіла, DRUMТИАТР, ГИЧ Оркестр, Бурдон, Lemko Bluegrass Band, Green Silence, Оленки, Три кроки в ніч, Wszystko, Оркестр Че, Гапочка, Файно, Атмасфера, DJ Gooch, Kickit Records, хор Народного ансамблю пісні і танцю «Черемош», молодіжний хор Дримба, хор Gaudeamus, музичні школи, студенти Львівської музичної академії та артисти Львівської обласної філармонії, дитячі, дорослі, аматорські і вже дуже відомі колективи.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини