Як виглядатиме Фабрика повидла після ревіталізації

Фабрика Повидла, вулиця Богдана Хмельницького, 124 © KIX&KOZAK

Австрійський історик Гаральд Біндер, засновник «Центру міської історії Центрально-Східної Європи», який минулого року придбав Львівську Фабрику повидла, планує перетворити її на культурний центр.

Переможцем конкурсу, став проект австрійського архітектурнуго ательє Atelier Stephan Rindler, яке запропонувало поєднати сучасну архітектуру з історичною.

Проект-переможець © Atelier Stephan Rindler

Комплекс будівель кінця ХІХ-початку ХХ століття, розташованих на вул. Богдана Хмельницького, 124 у мікрорайоні Підзамче, планують реставрувати та частково перебудувати. Для цього компанія Harald Binder Cultural Enterprises оголосила конкурс на розробку концепцій архітектурного та урбаністичного переосмислення заводу на культурний центр «Фабрика повидла» і відібрала п’ять найкращих пропозицій від українських та європейських архітектурних компаній.

В усіх проектних пропозиціях передбачено однаковий набір функцій, але кожне архітектурне бюро по-різному розташувало будівлі. «У всіх проектах передбачені простори для виставок, показу відео, музичних та театральних виступів, а також технічні приміщення, кімнати, де зможуть мешкати митці, які приїжджатимуть до культурного центру», – зазначила директор фабрики Божена Закалюжна.

Проект-переможець © Atelier Stephan Rindler

«У концепції переможця конкурсу цікаве не настільки розташування, скільки підхід до облаштування. Проект пропонує цілісний комплекс поєднання сучасної архітектури зі збереженням пам’яток. Проект не лише цікавий архітектурно, а й зручний для виставок, виступів», – наголосила Закалюжна.

Згідно з проектом, частину будівлі, збудовану в 30-х роках ХХ століття, мають перебудувати. Натомість центральну будівлю і вежу реставрують.

Окрім проекту австрійського архітектурного ательє в конкурсі брали участь пропозиції архітекторів з Німеччини, Львова, Києва та Харкова.

Львівський архітектурний офіс «Зелемінь» запропонував ідею адаптивного використання Фабрики повидла як культурно-мистецького центру. Адаптація комплексу передбачає часткове збереження низки будівель і будівництво нових на прилеглих територіях.

Проект Зелемінь © Зелемінь

Розробники проекту пропонують зберегти оригінальні споруди пам’ятки, їхній фасад та інтер’єр. Також пропонується доповнити територію майбутнього культурного центру низкою сучасних концептуальних просторів та об’єктів, що в кінцевому варіанті сформують різноплановий громадський простір.

Проект Urban Куратори © Urban Куратори

Київське архітектурне бюро «Urban Куратори» запропонувало створити на Фабриці повидла простір для комунікації, навчання та творчості. При цьому архітектори основну увагу приділяють не зовнішньому вигляду будівель, а принципам відкритості, прозорості, доступності, свободи. Автори проекту вважають, що зменшення кількості дизайнерських елементів дозволить розширити місце для творчості, вираження та взаємодії.

Проект Urban Куратори © Urban Куратори

Згідно з концепцією «Urban Кураторів», незавершений простір можна змінювати, адаптувати, і він далі залишатиметься гармонійним.

Проект Дроздов та партнери © Дроздов та партнери

Архітектурне бюро «Дроздов та партнери» з Харкова розробило стратегію не тільки для ділянки колишньої Фабрики повидла, а й для всієї околиці. Проект передбачав збереження всіх елементів Фабрики – і ХІХ та початку ХХ століть, і радянського періоду.

Проект Дроздов та партнери © Дроздов та партнери

Крім того, харківські архітектори пропонують спроектувати зовнішню галерею так, щоб в ній можна було розмістити сцену.

Проект Baumhauer Gesellschaft © Baumhauer Gesellschaft

Архітектурне бюро Baumhauer Gesellschaft з Берліну пропонувало залишити частину споруд, а на місці інших збудувати нові. Такі кроки, на думку авторів проекту, дозволяють створити новий ансамбль різних будівель для конкретних передбачених тут функцій.

Проект Baumhauer Gesellschaft © Baumhauer Gesellschaft

Проектанти пропонують створити тріаду будівель з Фабрикою повидла в центрі, оточеною вежею праворуч і новою будівлею ліворуч.

Фабрика повидла – унікальна архітектурна споруда Львова, колишня фабрика спиртових напоїв. Була збудована наприкінці ХІХ-початку ХХ століть для Фабрики спиртових виробів та підсолоджених трунків «Й. Кронік і син». За радянських часів тут розташовувався винзавод тресту «Укрголоввино», куди привозили цистернами для розливу у пляшки вино з Алжиру чи Молдови. У 1970-х підприємство перепрофілювали на цех переробки овочевої бази № 1.

Джерело: zaxid.net

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини