Італійський дворик у Львові (Палац Корнякта)

Італійський Дворик © Ivan Kmit
Італійський дворик © vk.com

Італійський дворик у Львові – це унікальний пам’ятник архітектури епохи Відродження, який вважається одним з найкрасивіших і найромантичніших місць центральної частини Львова.
Раніше кам’яниця з двориком належала Костянтину Корнякту – купцю і виноторговця з острова Крит, що отримав дворянський титул від короля Речі Посполитої Сигізмунда ІІ Августа за свою вірну службу.Король Стефан Баторій дав дозвіл Корнякту побудувати палац з шістьма вікнами на Площі Ринок. У той час дозвіл на будівництво будинків з шістьма вікнами не можна було купити за жодні гроші, а тільки отримати завдяки відданій службі державі.

Палац був побудований в 1580 році. Авторами палацу стали італійські архітектори Петро з Барбони та Павло Римлянин. Італійський дворик був тихим і затишним місцем для відпочинку, розташований в середині палацу. Він був побудований таким чином, що шум з площі туди не доносився.

Італійський дворик © Lena Denchik

У середині XVII століття палац перейшов у власність родини польського короля Яна ІІІ Собеського, після чого він став називатись Королівською Кам’яницею. Саме тут в 1686 був підписаний «Вічний мир» між Росією і Польщею.
З 1908 року палац викупило місто. І ось вже більше 100 років при ньому працює Львівський історичний музей, який має назву «Національний музей імені короля Яна ІІІ».

Італійський дворик схожий на типові дворики Риму та Флоренції. Тому зовсім не дивно, що в XVII столітті в ньому ставили п’єси Шекспіра. Зараз на території Італійського дворика проводяться джазові та класичні концерти, а в теплу погоду в ньому можна посидіти в затишному кафе і випити чашечку запашної львівської кави.

Італійський дворик © Віталій Петрушенко

Зараз в теплу пору року в Італійському дворику працює літнє кафе, а також проводяться джазові та класичні концерти.

Джерело: vk.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини